Στα σούπερ μάρκετ μπορείς να επιλέξεις από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, αλλά όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα οι επιλογές ολοένα και λιγοστεύουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρακάτω ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Καταστημάτων Τροφίμων & Σούπερ Μάρκετ Πρέβεζας, γνωστοποιώντας μια παράνομη απόλυση εργαζομένου σε σούπερ μάρκετ της πόλης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων καταστημάτων τροφίμων & Σούπερ Μάρκετ Πρέβεζας καταγγέλλει την Εταιρία Μαρινόπουλος Α.Ε. για την παράνομη και αντεργατική ενέργεια απόλυσης συναδέλφου στο Σούπερ Μάρκετ Μαρινόπουλος Πρέβεζας. Ο εργασιακός μεσαίωνας που επικρατεί στην εταιρία συνοδεύεται και από απολύσεις. Οι υπεύθυνοι του καταστήματος υλοποιώντας την πολιτική της εταιρίας για φθηνό εργατικό προσωπικό, απέλυσαν εργαζόμενη που εργάζονταν εκεί για πάνω από 11 χρόνια. Φαίνεται πως το κόστος των 850 ευρώ το μήνα για έναν προϊστάμενο ταμείων, είναι υπέρογκο ποσό για μια μεγάλη εταιρία. Η δικαιολογία της απόλυσης είναι ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν προσέφερε επιπλέον ώρες από το ωράριό της».

Το συνδικάτο ζητά την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης και καλεί τα μέλη του σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί (10:30 π.μ.) έξω από το κατάστημα Μαρινόπουλος Πρέβεζας. Επίσης, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στο Εμπόριο την Κυριακή των Βαΐων, δηλώνοντας «προς πάσα κατεύθυνση ότι όσο αυτό το αντεργατικό κατασκεύασμα είναι σε ισχύ τόσο ο αγώνας μας θα δυναμώνει».

Είναι πλέον φανερό πως το εργασιακό περιβάλλον στα σούπερ μάρκετ βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στα τάρταρα. Αρκεί να θυμηθούμε την απόλυση εργαζόμενης στα ΑΒ Βασιλόπουλος επειδή ζήτησε να τηρηθούν τα νόμιμα δικαιώματά της. Η ανάγκη για κινηματική κινητοποίηση είναι το ένα κομμάτι. Το άλλο είναι η ενεργοποίηση του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών του που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα αναβαθμιστούν. Αλλά η εξαγγελία από την πράξη απέχει αρκετά, για την ώρα τουλάχιστον.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!