Εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της επιστήμης – Στοχοποιούνται οι πάντες

 

Αν κάποιος στην Ελλάδα ερωτηθεί αιφνιδιαστικά τι του φέρνει στο νου η λέξη «Μινέρβα», πιθανόν να σκεφτεί την εταιρία εσωρούχων. Ή το λάδι με αυτή την ονομασία. Με τίποτα δεν θα πάει ο νους του στη ρωμαϊκή θεά Μινέρβα, αντίστοιχη της «δικής μας» Αθηνάς, που στη Ρώμη λατρευόταν ως θεά του πολέμου. Κι όμως, θα έπρεπε…

Το 2008, με το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποφάσισε να ξεκινήσει την «Ερευνητική Πρωτοβουλία Μινέρβα». Έκτοτε ο προϋπολογισμός αυτού του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες επιφανή πανεπιστημιακά ιδρύματα και εκατοντάδες ερευνητές και επιστήμονες διαφόρων κλάδων (με πρώτη-πρώτη την Κοινωνιολογία) συνεχώς αυξάνεται. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη «επιχειρησιακών εργαλείων» για την αντιμετώπιση… της διεθνούς τρομοκρατίας; Όχι! Το αμερικανικό Πεντάγωνο προβλέπει «μαζικές διαμαρτυρίες» και άρα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ακόμη και τους «ειρηνικούς ακτιβιστές».

Φυσικά το εύρος του προγράμματος κάθε άλλο παρά εξαντλείται στις ΗΠΑ. Όπως γράφουν οι επικεφαλής του στην επίσημη ιστοσελίδα του, «έχει ως στόχο την ουσιαστική κατανόηση των κοινωνικών, πολιτιστικών, συμπεριφορικών και πολιτικών παραγόντων που επιδρούν σε περιοχές του κόσμου οι οποίες είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ». Έτσι, σήμερα η επιστήμη της Κοινωνιολογίας (και όχι μόνο) στρατιωτικοποιείται πολύ πιο μεθοδευμένα απ’ ό,τι στις ταραγμένες δεκαετίες του ’60 και του ’70 ώστε να βοηθήσει τη στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει τα κινήματα διαμαρτυρίας όπου γης.

 

«Μελετήστε τα twitter και τα facebook των εξεγερμένων»!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το Γραφείο Επιστημονικής Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ανέθεσε φέτος στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ να πραγματοποιήσει έως το 2017 μια μελέτη με θέμα τις «δυναμικές της κινητοποίησης και μεταδοτικότητας κοινωνικών κινημάτων». Στόχος της θα είναι να εντοπιστεί πώς και πότε επέρχεται το «σημείο βρασμού» μέσω της μελέτης των «ψηφιακών ιχνών» λαϊκών εξεγέρσεων όπως της Αιγύπτου το 2011 ή του πάρκου Γκεζί το 2013. Στα πλαίσια αυτά, οι ερευνητές του Κορνέλ θα εξετάσουν αναρτήσεις και συζητήσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να εντοπίσουν «πώς τα άτομα ευαισθητοποιούνται σε συνθήκες κοινωνικής κινητικότητας, και πότε αποφασίζουν να συμμετάσχουν σε μια κινητοποίηση»…

Στα πλαίσια πάντα της «Μινέρβα» μια άλλη σύμπραξη, μεταξύ του Στρατού των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, θα επιχειρήσει «να ανακαλύψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργούνται πολιτικά κινήματα τα οποία στοχεύουν σε ευρείας κλίμακας πολιτικές και οικονομικές αλλαγές, καθώς και τα χαρακτηριστικά και τις επιπτώσεις τέτοιων κινημάτων». Η σύμπραξη αυτή θα εξετάσει κινήματα που δρουν σε 58 χώρες του κόσμου.

Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν προηγούμενες έρευνες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τη «Μινέρβα» είναι αποκαλυπτικά – και δείχνουν για τι είδους αντιμετώπιση των λαϊκών ξεσπασμάτων προετοιμάζεται ο «ελεύθερος κόσμος». Μια περσινή μελέτη, για παράδειγμα, στοχοποιεί τους «ειρηνικούς ακτιβιστές που όμως υποστηρίζουν τους τελικούς στόχους όσων ασκούν πολιτική βία, ακόμη κι αν οι τελευταίοι δεν προβαίνουν σε ένοπλη τρομοκρατική δράση»… Ο ορισμός κάποιου που ασκεί «πολιτική βία» βέβαια μπορεί να περιλαμβάνει και τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών που κάνουν κατάληψη πεζοδρομίου – αλλά δεν στοχοποιούνται μόνο αυτές, παρά και όσοι «ειρηνικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν τους ίδιους στόχους»!

 

Οι πάντες απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ…

Ο πανεπιστημιακός και αναλυτής διεθνούς ασφάλειας Ναφίζ Αχμέντ, θορυβημένος από αυτό το πρόγραμμα, απεύθυνε γραπτές ερωτήσεις στο αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας: «Τα κινήματα διαμαρτυρίας και ο κοινωνικός ακτιβισμός σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως και τα κινήματα που επιδιώκουν ευρείας έκτασης πολιτικές και οικονομικές αλλαγές στις χώρες τους, θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ; Και αν ναι, γιατί;». Η απάντηση που έλαβε από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου δεν σηκώνει παρερμηνείες: «Κάθε σύγκρουση δεν σημαίνει την υποχρεωτική εμπλοκή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτό που επιδιώκουμε με το πρόγραμμα Μινέρβα είναι η καλύτερη κατανόηση των αιτιών της αστάθειας και της ανασφάλειας σε όλο τον κόσμο. Κατανοώντας καλύτερα αυτές τις συγκρούσεις και γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις αιτίες τους, το Υπουργείο Άμυνας μπορεί να προετοιμαστεί καλύτερα για το μελλοντικό δυναμικό περιβάλλον ασφαλείας».

Αυτοί, με τη βοήθεια εκατοντάδων επιστημόνων(…), ξέρουν. Και προετοιμάζονται. Προετοιμάζονται να υπερασπίσουν, όπως λέει και ο Δρ Ναφίζ Αχμέντ, «ένα ολοένα και πιο μισητό παγκόσμιο σύστημα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας ισχνής μειοψηφίας. Και, για να το πετύχουν αυτό, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μας σταμπάρουν όλους ως εν δυνάμει τρομοκράτες».

 

* Βασισμένο σε πρόσφατο άρθρο του Δρα Ναφίζ Αχμέντ στον Γκάρντιαν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!