«Στα παλιά τους τα παπούτσια» και το περιβάλλον

Το πρόσφατο ατύχημα στην Ρεντίνα κατά τη μεταφορά των τοξικών και επικίνδυνων συμπυκνωμάτων μετάλλων της εταιρίας HellasGold, εκτός από την παραβίαση όσων πανευρωπαϊκά ορίζονται για τις Διεθνείς Μεταφορές Επικίνδυνων Εμπορευμάτων που πραγματοποιούνται οδικώς (ADR 2011 – ΚΥΑ 52167/4683/2012), αναδεικνύει και το ζήτημα της λειτουργίας της BalcanLogistics. Πρόκειται για την εταιρία που παραλαμβάνει, αποθηκεύει, μεταφορτώνει στη ΒΙΠΕ Σίνδου και προωθεί για εξαγωγή τα παραπάνω μεταλλεύματα. Η εγκατάσταση υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες (Οδηγία SEVESO – ΚΥΑ 12044/2007) και σύμφωνα με την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα N. Θεσσαλονίκης, υπάρχει ρητή «απαγόρευση της εγκατάστασης οποιασδήποτε νέας μονάδας SEVESO στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου» (21/10/2011).
Παρ’ όλα αυτά, η Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με απόφασή της (120 αριθμ. συνεδρίασης 19/16-10-2012), γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της BalcanLogistics. Παρομοίως και το ΥΠΕΚΑ με την 212619/05-03-2013 Υπουργική Απόφαση ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους διότι, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 41494/20-8-2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ «η προτεινόμενη δραστηριότητα στην αιτούμενη περιοχή είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».
«Οι πρόδηλες ευθύνες του ΥΠΕΚΑ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Δέλτα για την παραβίαση της νομοθεσίας, εντάσσονται στην κυβερνητική, μνημονιακή πολιτική τής με κάθε τρόπο εξυπηρέτησης των συμφερόντων της HellasGold» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως «η κατάφωρη και απροσχημάτιστη καταστρατήγηση της νομοθετημένης απαγόρευσης εγκατάστασης, καθιστά την αδειοδότηση της BalcanLogisticsπαράνομη και επιτάσσει την άμεση ανάκλησή της για να διαφυλαχτεί η δημόσια ασφάλεια».
Επερώτηση για το θέμα κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!