Η παραίτηση αυτή την εβδομάδα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο από την ηγεσία του κόμματός του, των πάλαι ποτέ αντισυστημικών 5 Αστέρων, δικαιολογήθηκε από τον ίδιο ως «αποτέλεσμα του γεγονότος ότι εκπλήρωσα το καθήκον μου». Αν καθήκον του ήταν να συγκυβερνήσει πάση θυσία, πρώτα με τη Λέγκα του Σαλβίνι και έπειτα με την απαξιωμένη Κεντροαριστερά, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των λαϊκών τάξεων και μειώνοντας έτσι στο μισό την εκλογική επιρροή των 5 Αστέρων… έχει δίκιο. Και προφανώς θεωρεί ότι δεν έχει εκπληρώσει ακόμη το καθήκον του ως υπουργός Εξωτερικών, αφού επέλεξε να παραιτηθεί από την κομματική ηγεσία, αλλά κράτησε το κυβερνητικό πόστο.

Ακόμη δεν είναι γνωστό πόσο έπαιξε ρόλο στην απόφασή του η κριτική που δέχεται από την κομματική βάση, και πόσο το «άδειασμά του» από τον πρωθυπουργό Κόντε και τους κεντροαριστερούς εταίρους του μετά την αναταραχή που προκάλεσε η διαρροή, την περασμένη εβδομάδα, δήλωσής του ότι «ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed δεν είναι πιθανό να κατασκευαστεί». Η δημοσίευση της δήλωσης από το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu προκάλεσε ανησυχία στους συνεταίρους του EastMed, και έληξε όπως-όπως με τη διάψευσή της από την ιταλική κυβέρνηση. Ίσως να ήταν μια τελευταία τυχοδιωκτική απόπειρα του Ντι Μάιο να ξαναπιάσει επαφή με τη βάση των 5 Αστέρων, η οποία πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις (για περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους) ενάντια σε πιθανό «πέρασμα» του EastMed σε ιταλικό έδαφος.

Η παραίτησή του οπωσδήποτε πανηγυρίστηκε από τον «επιχειρηματικό κόσμο», που βλέπει σταδιακά να υλοποιείται το όνειρό του για απαλλαγή από τον πεντάστερο εφιάλτη. Πράγματι, τώρα οξύνεται μια ήδη σοβαρή εσωκομματική κρίση (25 βουλευτές έχουν διαγραφεί ή αποχωρήσει μετά τις τελευταίες εκλογές), καθώς οι 5 Αστέρες εισέρχονται και επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση. Η αναμενόμενη περαιτέρω πτώση των εκλογικών ποσοστών τους δεν χαροποιεί πάντως ιδιαίτερα την ιταλική Κεντροαριστερά, αφού θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της σημερινής συγκυβέρνησης. Πόσο μάλλον που τα κέρδη από την αποσάθρωση του κοινωνικού και εκλογικού μπλοκ των 5 Αστέρων τα μαζεύει μάλλον η Λέγκα και η Ακροδεξιά… Έτσι όλοι περιμένουν εναγώνια τις αυριανές περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια Ρομάνα (προπύργιο της Κεντροαριστεράς) και στην Καλαβρία (όπου θριάμβευαν οι 5 Αστέρες): αν ο Σαλβίνι κατακτήσει αυτά τα κάστρα των αντιπάλων του, η κυβέρνηση του Κόντε μπορεί να καταρρεύσει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!