Ο κύριος Τιερί Μπρετόν αποτελεί το ιδανικό υβρίδιο Ευρωπαίου επιχειρηματία και πολιτικού: είναι πρόεδρος ή μέλος της διοίκησης διεθνών τραπεζών, πολυεθνικών εταιριών, ομίλων τηλεπικοινωνιών και νέων τεχνολογιών, έχει διατελέσει για χρόνια και υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ενώ σήμερα είναι κομισάριος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. Πέραν αυτών, είναι και μπαϊλντισμένος από την κλεισούρα λόγω πανδημίας: «Όλοι θέλουμε να χαρούμε τις καλοκαιρινές διακοπές, ειδικά μετά την καραντίνα», είπε παρουσιάζοντας αυτήν την εβδομάδα το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν για την υποτιθέμενη επιστροφή στην κανονικότητα, με το οποίο η ευρωκρατία σφυρίζει τη λήξη του συναγερμού. Προφανώς βαρέθηκε να μετρά τις εκατόμβες που καθημερινά εξακολουθούν να προστίθενται στις στατιστικές. Εξάλλου, ελπίζει κι αυτός ότι η ζέστη θα εξοντώσει τον ιό.

Το πλαίσιο έγινε φυσικά δεκτό με ιαχές θριάμβου από τη «βιομηχανία» του τουρισμού. Αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχειακές αλυσίδες και ταξιδιωτικοί κολοσσοί χειροκροτούν την Κομισιόν – η οποία μέχρι προχτές δεν μπορούσε να διαιτητεύσει ούτε τους καβγάδες μεταξύ των κρατών μελών για το ποιος θα αρπάξει τις μάσκες, τους αναπνευστήρες και τα απολυμαντικά του άλλου, αλλά τώρα θυμήθηκε ότι βγάζει γραμμή για μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους. Η «βιομηχανία» εύλογα χαίρεται, αφού έχει τη βάσιμη προσδοκία ότι οι οδηγίες της Κομισιόν θα κάμψουν τις αντιστάσεις όσων επιμένουν ότι το όποιο άνοιγμα θα πρέπει να διέπεται από αυστηρά μέτρα προστασίας. Το σύνθημα έχει δοθεί: τέρμα με τον ψυχαναγκασμό, ώρα για μπίζνες!

Και η Κομισιόν ξέρει να υπηρετεί τέτοιους ευγενικούς στόχους. Έτσι π.χ. όσοι ταξιδέψουν με αεροπλάνο θα πρέπει να κρατάνε δύο μέτρα απόσταση όταν περιμένουν στις ουρές στο αεροδρόμιο. Αλλά άπαξ και μπουν στο αεροπλάνο, θα μπορούν να συσφίξουν τις σχέσεις τους: πήγε περίπατο η υποχρέωση των αεροπορικών εταιριών να αφήνουν ένα κενό κάθισμα μεταξύ δύο επιβατών. Επίσης οι αεροπορικές εταιρίες, αν και επιδοτούμενες με πακτωλούς από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο, δεν υποχρεώνονται καν να εγκαταστήσουν τα απαιτούμενα ειδικά φίλτρα στους εξαερισμούς των αεροπλάνων τους ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Ίδιας κοπής είναι και οι υπόλοιπες οδηγίες της νεκραναστημένης Κομισιόν όσον αφορά την επανεκκίνηση της «βιομηχανίας».

Αλλά αυτό μάλλον δεν απασχολεί τον κύριο Τιερί. Ξέρει ότι γι’ αυτόν και την παρέα του όλο και θα βρεθεί κάποιο πριβέ τζετ ώστε να μην στριμωχτούν με την πλέμπα όταν πάνε να χαρούν τις επάξια κερδισμένες διακοπές τους σε κάποια εξίσου πριβέ παραλία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!