Η Ελλάδα ομολογούμενος απέφυγε τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας, σε πρώτη φάση, που θα ήταν σίγουρα καταστροφική για την ήδη επιβαρυμένη ελληνική κοινωνία. Αυτό κατέστη εφικτό χάρη στην έγκαιρη λήψη μέτρων καραντίνας, μετά τον συναγερμό που σήμανε απ’ τη γειτονική Ιταλία, στη μικρή (σε σχέση με τις πόλεις του ευρωπαϊκού βορρά) διασύνδεση της χώρας μας (αεροδρόμια, διεθνές εμπόριο) με άλλες χώρες ειδικά τους χειμερινούς μήνες, και χάρη κυρίως το αίσθημα αυτοσυντήρησης της ελληνικής κοινωνίας, που λειτούργησε με ιδιαίτερη υπευθυνότητα. Τώρα όλα αυτά μοιάζουν παρελθόν, όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες έχουν επανεκκινήσει, ενώ οι προσπάθειες όλων έχουν επικεντρωθεί στη στήριξη του κλάδου του τουρισμού, της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας μας.

Η επανεκκίνηση του τουρισμού από το εξωτερικό γίνεται κατ’ απαίτηση των πολυεθνικών του κλάδου, των αεροπορικών εταιριών και των μεγάλων tour operator. Λίγο θα ωφελήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι θα είχαν ανάγκη μια πολιτική στήριξης του εσωτερικού τουρισμού για να μην πάνε χαμένες οι μέχρι τώρα προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας να περιορίσει την πανδημία

Ήδη έχει ανοίξει ο εσωτερικός τουρισμός, ενώ απ’ αυτή τη βδομάδα ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, και σταδιακά στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας. Σύμφωνα με τα ανακοινωμένα πρωτόκολλα, το άνοιγμα αυτό σε τουρίστες από διάφορες χώρες με καλή επιδημιολογική εικόνα, θα γίνεται χωρίς τεστ ή μέτρα καραντίνας, με κάποιες προβλέψεις ενίσχυσης της υγειονομικής ικανότητας των τουριστικών περιοχών, και τη μέριμνα ειδικών χώρων που θα δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας για καραντίνα πιθανών κρουσμάτων. Ήδη οι φόβοι για τοπικές εξάρσεις της πανδημίας σε νησιά λόγω έλευσης τουριστών-φορέων του ιού, αλλά και η προβλεπόμενη, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνωστές αποφάσεις, άρνηση χωρών όπως η Γερμανία, να δεχτούν επαναπατρισμό ασθενών, κάνει πολλούς απ’ τους επιχειρηματίες του τουρισμού, που το προηγούμενο διάστημα ζητούσαν το άνοιγμα των συνόρων, να βλέπουν με δισταγμό τις εξελίξεις. Αυτό δεν πτοεί βέβαια την κυβέρνηση με τον αρμόδιο υπουργό κύριο Θεοχάρη, που με μια ξεκάθαρη δήλωσή του δίνει το στίγμα: «Αυτό που με καίει είναι να φέρουμε με ασφάλεια και τον τελευταίο ταξιδιώτη που θέλει και μπορεί να έρθει στη χώρα και να γυρίσουν όταν τελειώσουν οι διακοπές υγιείς και ασφαλείς στις πατρίδες τους». Στόχος είναι η προσέλκυση τουριστών κυρίως απ’ την Γερμανία και τις χώρες της Βαλκανικής, σε μια χρονιά που η συνολική πίτα του τουρισμού παγκοσμίως αναμένεται να έχει μια πτώση μεγαλύτερη του 50%.

Αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά πόσο σαθρά είναι τα οικονομικά θεμέλια μιας χώρας που βασίζει την οικονομία της σε έναν τόσο απρόβλεπτο κλάδο όπως αυτό του τουρισμού από το εξωτερικό. Η επανεκκίνηση του τουρισμού από το εξωτερικό γίνεται κατ’ απαίτηση των πολυεθνικών του κλάδου, των αεροπορικών εταιριών και των μεγάλων tour operator. Λίγο θα ωφελήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι θα είχαν ανάγκη μια πολιτική στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, με επέκταση της επιδότησης του λεγόμενου κοινωνικού τουρισμού, απ’ το κράτος, σε μια έκτακτη προσπάθεια να μη πάει χαμένη η χρονιά, και να μην πάνε χαμένες οι μέχρι τώρα προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας να περιορίσει την πανδημία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!