Προσπαθούν να κάνουν «αόρατο» το Φεστιβάλ Ορατότητας – Αρνητική απάντηση για παραχώρηση του Δημοτικού Κήπου

 

Να «κρύψει» την ομοφυλοφιλική κοινότητα της πόλης επιχειρεί ο δήμαρχος του Ρεθύμνου θεωρώντας πως δεν προσφέρουν ευπρεπές θέαμα για τους δημότες του. Το θέμα προέκυψε όταν μέλη της συντονιστικής ομάδας LGBTQI+ Pride Κρήτης βρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου επρόκειτο να συζητηθεί το αίτημα παραχώρησης του Δημοτικού Κήπου για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας, στις 9 και 10 Ιουλίου.

Αν και το ίδιο το όνομα του φεστιβάλ αναφέρεται στην «ορατότητα» της LGBT κοινότητας, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης τους πρότεινε να διοργανώσουν το φεστιβάλ τους σε κλειστό χώρο, ίσως σε κάποιο κλειστό γυμναστήριο (στην άκρη της πόλης) ή ακόμα και στο Σπίτι του Πολιτισμού (κλειστός χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων), αλλά σε καμία περίπτωση στον δημοτικό κήπο, όπου «υπάρχει παιδική χαρά και πολλοί γονείς περιφέρονται με τα παιδιά τους».

Όπως ήταν φυσικό, η πρόταση του δημάρχου δεν έγινε δεκτή από τα μέλη της ομάδας, όπως επίσης και μια σειρά άλλων προτάσεων που κατατέθηκαν και οι οποίες ήταν στη λογική του να «κρυφτούν» οι διοργανωτές από την κοινή θέα (π.χ. η διοργάνωση του φεστιβάλ από τις 9 έως τις 12 το βράδυ). Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο αρνήθηκε την παραχώρηση του χώρου και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία.

Σε ανακοίνωση της συντονιστικής ομάδας του φεστιβάλ τονίζεται πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική νομοθεσία, με σχετικές εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για υποκρισία και για μια απόφαση που ελήφθη χωρίς επιχειρηματολογία και μόνο με αναπαραγωγή ομοφοβικών, σεξιστικών, τρανσφοβικών, πατριαρχικών λόγων.

 

Η ανακοίνωση

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των μελών της ομάδας αναφέρεται:

«Τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας που ανοίγει το Φεστιβάλ δεν αφορούν μόνο την LGBTQI+ κοινότητα αλλά όλους τους ανθρώπους που μεγαλώνουν στην πατριαρχική κοινωνία και καταπιέζονται από τα κυρίαρχα πρότυπα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να ανοίξουν σε κάθε σχολείο, καφενείο και παιδική χαρά. Πόσοι Γιακουμάκηδες, πόσοι βιασμοί και δολοφονίες χρειάζονται για να αντιληφθούν την έμφυλη βία; Δεν μπορεί παρά να είναι υποκριτικό το σοκ και η ευαισθητοποίηση για όλα αυτά από φορείς που την επόμενη στιγμή φιμώνουν και εξοστρακίζουν ένα φεστιβάλ που μιλάει για το σώμα, το φύλο, τη σεξουαλικότητα».

Την ίδια στιγμή γίνεται κάλεσμα για συλλογή υπογραφών υποστήριξης του συγκεκριμένου αιτήματος με τα μέλη της κοινότητας να δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το δημόσιο χώρο που τους ανήκει, για την ελευθερία των σωμάτων και των επιθυμιών τους.

 

Μάριος Διονέλλης

 

INFO:

Υπογραφές συλλέγονται στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.ipetitions.com/petition/public-garden-of-rethymno-for-the-2nd-lgbtqiai

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!