Έφυγε ο Στυλιανός Αλεξίου, την ώρα που η πανεπιστημιακή εκπαίδευση βουλιάζει…

Έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των Γραμμάτων και της Αρχαιολογίας αποχαιρέτησε η Κρήτη στο πρόσωπο του ακαδημαϊκού Στυλιανού Αλεξίου, που πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 92 ετών στο Ηράκλειο. Ο Αλεξίου υπήρξε για χρόνια καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έφορος Αρχαιοτήτων στο Ηράκλειο. Πραγματοποίησε σημαντικές ανασκαφές στην Κνωσό, στον Λέντα, στην Αγία Πελαγία και αλλού, ενώ ήταν ο ιδρυτής των Αρχαιολογικών Μουσείων στα Χανιά και τον Άγιο Νικόλαο.
Πλούσιο ήταν το συγγραφικό του έργο, αναδεικνύοντας την αξία της κρητικής λογοτεχνίας, τα ακριτικά έπη αλλά και με τις μελέτες του για το συνολικό έργο του Σολωμού. Μεταξύ άλλων πραγματοποίησε εξαιρετικές εκδόσεις των κειμένων της κρητικής αναγέννησης όπως του Χορτάτση και του Κορνάρου. Ανήσυχο πνεύμα και φιλομαθής μέχρι το τέλος της ζωής του εργαζόταν για την επιμέλεια του τελευταίου του έργου, τον Κρητικό του Σολωμού, που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες.  
Ανιψιός της Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη και γιος του φιλολόγου και ποιητή Λευτέρη Αλεξίου αποτέλεσε τον τελευταίο, ίσως, εκπρόσωπο του πνευματικού κόσμου της Κρήτης του περασμένου αιώνα ενώ με τη σύζυγό του, φιλόλογο, Μάρθα Αποσκίτου, συνεργάστηκε στην επιμέλεια πολλών εκδόσεων.

Αποχαιρετισμός από ένα ίδρυμα που καταρρέει
Το κενό που αφήνει στα γράμματα της Κρήτης και της Ελλάδας ο θάνατος του Στυλιανού Αλεξίου επισημαίνουν οι άνθρωποι των Γραμμάτων στην Κρήτη, ενώ μοιραίες είναι οι συγκρίσεις με την κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Τον αποχαιρετούμε σε μια εποχή που στο Πανεπιστήμιο Κρήτης διδάσκεται μόνο part time το μάθημα της Μινωικής Αρχαιολογίας και ενώ περιμένουμε εδώ και τέσσερα χρόνια το διορισμό του δεύτερου μέλους ΔΕΠ για τον συγκεκριμένο τομέα», δήλωσε η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, αρχαιολόγος Κατερίνα Κόπακα δείχνοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ίδρυμα. «Αν ήταν στην ενεργό δράση δεν θα επέτρεπε μια τέτοια συμπεριφορά προς τον πολιτισμό της Κρήτης», λέει στον Δρόμο η κ. Κόπακα.
Ο ίδιος ο Στυλιανός Αλεξίου ήταν εξαιρετικά σεμνός άνθρωπος. Είχε ζητήσει στην κηδεία του να μην εκφωνηθούν επικήδειοι λόγοι. Ίσως να ήταν αυτός ο λόγος που δεν εμφανίστηκε κανείς από τους συνήθεις «επισήμους» στην εκκλησία του Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο το μεσημέρι της Τετάρτης. Παρά τις φλογερές ανακοινώσεις τους, έλαμψαν διά της απουσίας τους ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο αιρετός και ο διορισμένος περιφερειάρχης, ο Κρητικός υφυπουργός Εργασίας και όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές του νησιού, την ώρα που η διεθνής επιστημονική κοινότητα έστρεφε τα βλέμματά της στην Κρήτη για τον αποχαιρετισμό σε έναν από τους σημαντικότερους δασκάλους της γενιάς του.  

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!