Από χθες η αμερικανική κυβέρνηση αύξησε κατά 150% τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Και οι δύο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, αλλά η αύξηση, με άμεση ισχύ, είναι γεγονός. Αναζωπυρώνεται έτσι ο εμπορικός πόλεμος που φαινόταν να καταλαγιάζει, προκαλώντας ανησυχία: είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ήταν η τέταρτη συνεχής ημέρα πτώσης του δείκτη S&P500, ο οποίος συγκεντρώνει τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια NASDAQ, NYSE (Ν. Υόρκη) και Cboe (Σικάγο).

Όμως η αντιπαράθεση δεν περιορίζεται στον εμπορικό τομέα, και επιδρά άμεσα και με αντιφατικό τρόπο σε μια σειρά εύφλεκτα πεδία. Ένα από αυτά είναι η κορεατική χερσόνησος, όπου οι ΗΠΑ χρειάζονται τη συναίνεση και συνεργασία της Κίνας (που αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο του βορειοκορεατικού καθεστώτος) προκειμένου να επιτύχουν μια ικανοποιητική γι’ αυτές συμφωνία. Δεδομένης της νέας έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, φαίνεται ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν πήρε το πράσινο φως για να προχωρήσει αυτήν την εβδομάδα σε δύο νέες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.

Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν να προχωρήσουν σε μια πειρατική πράξη: κατέσχεσαν, για πρώτη φορά, ένα βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε «παράνομα», κατά την Ουάσιγκτον, κάρβουνο προς εξαγωγή στην Ινδονησία, με αντάλλαγμα την εισαγωγή εργαλειομηχανών. Το πλοίο καταλήφθηκε από αμερικανικές δυνάμεις σε ινδονησιακό λιμάνι, και οδηγείται στη νήσο Σαμόα του Νότιου Ειρηνικού, που είναι αποικία των ΗΠΑ. Το πικάντικο στοιχείο στην εν λόγω υπόθεση ήταν ότι οι πληρωμές για τη συντήρηση και τον εξοπλισμό του βορειοκορεατικού πλοίου γίνονταν μέσω… αμερικανικής τράπεζας, που έβγαζε κάτι παραπάνω σπάζοντας το εμπάργκο των ΗΠΑ!

Το Πεκίνο από την πλευρά του δεν φαίνεται διατεθειμένο να αναγνωρίσει ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο στην κινεζική «γειτονιά». Έτσι συντηρείται άλλη μια πηγή αντιπαράθεσης, με πρώτο επίδικο τον έλεγχο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, και με τους Κινέζους να ξεδιπλώνουν σταδιακά το σχέδιό τους για αλλαγή των στρατιωτικών συσχετισμών στην περιοχή. Στα πλαίσια αυτά διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες για τη ναυπήγηση ενός νέου, τρίτου κινεζικού αεροπλανοφόρου – μεγαλύτερου και πολύ πιο εξελιγμένου από το δεύτερο αεροπλανοφόρο, που καθελκύστηκε πρόπερσι και πριν λίγες μέρες εμφανίστηκε «μάχιμο» στους γιορτασμούς για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του κινεζικού πολεμικού ναυτικού.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!