του Μάνλιο Ντινούτσι*

 

Ένας αστυνομικός γκρεμίζει την πόρτα του σπιτιού με φορητό πολιορκητικό κριό, ένας άλλος εισβάλλει με προτεταμένο το όπλο του και πλακώνει στις μπουνιές τον άντρα που, αγουροξυπνημένος και τρομαγμένος, αρπάζει ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ, ενώ άλλοι αστυνομικοί σημαδεύουν με τα πιστόλια τους ένα παιδάκι που σηκώνει τα χέρια ψηλά: σκηνές «νόμιμης» καθημερινής αγριότητας στις ΗΠΑ, που αποτυπώθηκαν πριν μια εβδομάδα σε βίντεο της εφημερίδας Τάιμς της Ν. Υόρκης. Η εφημερίδα μιλά για «αιματοβαμμένα ίχνη» που άφησαν τέτοιες εισβολές προετοιμασμένες από πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι δουλεύουν τώρα για την αστυνομία και εφαρμόζουν τεχνικές παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούσαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Όλα αυτά συνήθως αποφεύγουν να τα δείχνουν τα μεγάλα ΜΜΕ – τα ίδια που προβάλλουν τη ρώσικη αστυνομία τη στιγμή που συλλαμβάνει τον Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα επειδή συμμετείχε σε μη εγκεκριμένη από τις αρχές διαδήλωση. Μια «προσβολή των βασικών δημοκρατικών ελευθεριών» σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και άλλων συλληφθέντων στη διαδήλωση αυτή. Ακόμη και η Φεντερίκα Μογκερίνι, υψηλόβαθμο στέλεχος της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., καταγγέλλει τη ρωσική κυβέρνηση γιατί «εμποδίζει την άσκηση των βασικών ελευθεριών της έκφρασης, της οργάνωσης και της ειρηνικής συνάθροισης». Όλοι ενωμένοι λοιπόν, στην νέα εκστρατεία κατά της Ρωσίας με χαρακτηριστικό ύφος Ψυχρού Πολέμου, σε αρωγή ενός ακόμη υπέρμαχου των «δημοκρατικών αξιών».

 

Ποιος είναι όμως ο Ναβάλνι και ποιος τον στηρίζει;

Όπως διαβάζουμε στο επίσημο βιογραφικό του, είναι απόφοιτος του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Γέιλ όπου ορίστηκε σαν επίλεκτο μέλος του «Greenberg World Fellows Program». Δηλαδή ενός προγράμματος που δημιουργήθηκε το 2002 και για το οποίο επιλέγονται κάθε χρόνο μόνο 16 άτομα από όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστικά «διεθνούς ηγέτη». Αυτοί ανήκουν σε ένα δίκτυο «ηγετών επιφορτισμένων με τη βελτίωση του κόσμου», που αποτελείται συνολικά από 291 επίλεκτα μέλη από 87 χώρες, σε επικοινωνία μεταξύ τους μέσω του βορειοαμερικανικού κέντρου στο Γέιλ.

Ο Ναβάλνι ταυτόχρονα είναι συνιδρυτής της κίνησης «Δημοκρατική Εναλλακτική», που υποστηρίζεται από το NED (National Endowment for Democracy, Εθνικό Κληροδότημα για τη Δημοκρατία) – μια ισχυρή «μη κερδοσκοπική ιδιωτική οργάνωση» των ΗΠΑ που χρηματοδοτεί ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, με πόρους και του Κογκρέσου, χιλιάδες οργανώσεις σε πάνω από 90 χώρες, για την «προώθηση και εδραίωση της δημοκρατίας».

Η NED, που στην πραγματικότητα χρησιμεύει ως βιτρίνα της CIA για μυστικές επιχειρήσεις, ενεργοποιείται ιδιαίτερα στην Ουκρανία. Εκεί έχει υποστηρίξει (όπως η ίδια γράφει) «την επανάσταση της πλατείας Μαϊντάν, η οποία ανέτρεψε μια διεφθαρμένη κυβέρνηση που εμπόδιζε τη δημοκρατία». Με το πραξικόπημα της πλατείας Μαϊντάν εγκαθιδρύθηκε στο Κίεβο μια ακόμη πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση, ο… δημοκρατικός χαρακτήρας της οποίας αντανακλάται απόλυτα στους ναζί που κατέχουν σε αυτήν θέσεις-κλειδιά.

Στη Ρωσία, όπου έχουν απαγορευτεί οι δραστηριότητες των «ανεπιθύμητων μη κυβερνητικών οργανώσεων», η NED παρ’ όλα αυτά δεν σταμάτησε την εκστρατεία της ενάντια στην κυβέρνηση της Μόσχας, την οποία κατηγορεί ότι ακολουθεί επιθετική εξωτερική πολιτική για να εντάξει στη σφαίρα επιρροής της τις χώρες εκείνες που παλαιότερα συμμετείχαν στην ΕΣΣΔ. Κατηγορία στην οποία στηρίζεται η στρατηγική ΗΠΑ/ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία.

Η τεχνική που έχει θεσμοποιηθεί είναι οι «πορτοκαλί επαναστάσεις»: να εκμεταλλεύεσαι δηλαδή πραγματικά ή φανταστικά γεγονότα διαφθοράς, και άλλες αιτίες δυσαρέσκειας του κόσμου, για να πυροδοτείς αντικυβερνητικές εξεγέρσεις, ώστε να αδυνατίζει ένα κράτος από το εσωτερικό του, ενώ ταυτόχρονα από το εξωτερικό αυξάνεται η στρατιωτική, πολιτική και οικονομική πίεση.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η δραστηριότητα του Αλεξέι Ναβάλνι, που κατά τα άλλα ειδικεύτηκε στο Γέιλ σαν δικηγόρος-υπερασπιστής των ασθενών από τις υπερβάσεις των ισχυρών του κόσμου…

 

* Δημοσιεύθηκε στις 28/3/2017 στην εβδομαδιαία στήλη «Η τέχνη του πολέμου» που γράφει ο Μάνλιο Ντινούτσι στην καθημερινή ιταλική αριστερή εφημερίδα Il Manifesto.

 

Μετάφραση: Άβα Μπουλούμπαση

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!