Βουτηγμένο στη διαπλοκή και τη διαφθορά, το παραπαίον πολιτικό σύστημα πιάνεται από τα ίδια τα αίσχη που καλλιέργησε.

Αυταπατώμενη ίσως ότι οι εμπλεκόμενοι στα συγκεκριμένα σκάνδαλα θα περιοριστούν στους «άλλους» και δεν θα ακουμπήσουν την ίδια, κάποια ομάδα του μνημονιακού μπλοκ περί τον Σαμαρά παράγει πολιτική στο μόνο πεδίο όπου η «παραγωγή» είναι εξασφαλισμένη: τη διαφθορά.
Μετά τις αποκαλύψεις Κάντα και λοιπών για τα εξοπλιστικά, το σκάνδαλο του Τ.Τ. –αν και μικρότερης οικονομικής «επιφάνειας»– είναι πιο «χοντρό» ηθικά, γιατί η απάτη είναι πιο πρόδηλη εν συγκρίσει προς τις «προμήθειες» των εξοπλιστικών, και κυρίως εμπλέκει πρόσωπα που ίσως ενοχλούν τους Σαμαρά και Βενιζέλο (βλέπε Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου). Έτσι σε πρώτη φάση η δικομματική κυβέρνηση φαίνεται να διαφημίζει την «κάθαρση», αφού ακουμπά τους πρώην, αλλά είναι ερώτημα μέχρι πού και κυρίως ποιους μπορεί να φτάσει το ξήλωμα του… πουλόβερ που μόλις άρχισε.
Ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. Άγγελος Φιλιππίδης, προσωπική επιλογή και φίλος του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή (καθώς και του Βαρδινογιάννη «Τζίγκερ» στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός), ο επόμενος διοικητής Κλέωνας Παπαδόπουλος, επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου, ο ωφεληθείς επιχειρηματίας Γριβέας που η «πράσινη» εταιρία του συνεργάζεται και τώρα με την ΜΚΟ του Αντρίκου Παπανδρέου (σε από κοινού συνέδριο της εταιρίας και της ΜΚΟ θα μιλούσε τον ερχόμενο Μάιο και ο αδερφός πρώην πρωθυπουργός), ο επιχειρηματίας Κοντομηνάς, είναι ορισμένα μόνο από όσα φαίνονται σε πρώτη προσέγγιση.
Αλλά σε πρώτη ακόμη προσέγγιση φαίνεται επίσης η κατηγορούμενη Αναστασία Σακελαρίου, υπεύθυνη Πιστωτικού Κινδύνου τότε του Τ.Τ. και σήμερα διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει αναλάβει την… εξυγίανση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. [Μήπως έχει σχέση το τάιμινγκ των αποκαλύψεων με αυτήν ακριβώς την αναδιάρθρωση;…]
Σε πρώτη προσέγγιση και ας μην είναι κατηγορούμενοι, φαίνονται οι υπεύθυνοι της Τράπεζας της Ελλάδας με πρώτο τον Προβόπουλο, που… δεν είδαν τη σκανδαλώδη αυτή διαχείριση στο Τ.Τ., όπως και με την Proton Bank. Και άλλα πολλά, ορισμένα από τα οποία ίσως εμπλέξουν και στελέχη της σημερινής κυβέρνησης…
Πρωθυπουργοί, υπουργοί, φίλοι και γνωστοί των πρωθυπουργών, πρωτοκλασάτοι επιχειρηματίες, γνωστά golden boys που χοροπηδούν ανάμεσα σε πολύ υψηλές θέσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αναλαμβάνοντας άλλοτε να διεκπεραιώσουν γερές «μπάζες» όπως του Τ.Τ. και άλλοτε να… εξυγιάνουν το Δημόσιο ή τον τραπεζικό τομέα. Το πολιτικό σύστημα σε όλο του το μεγαλείο, που συνεχίζει να κυβερνά ακριβώς το ίδιο, βουτηγμένο εξίσου μέσα στο βούρκο της κλεπτοκρατίας, που τώρα για να διασωθεί βγάζει τα άπλυτα των «άλλων».
Και το πιο φοβερό και προκλητικό όλων; Η υπόθεση του Τ.Τ. επιβεβαιώνει πως αυτό το πολιτικό σύστημα, εν μέσω μνημονίου, εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης, αυτό το πολιτικό σύστημα βούτηξε με ακόμη μεγαλύτερη απληστία στη ρεμούλα!

Γ.Τσ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!