Πολύ δύσκολα θα ανακάμψει η Αριστερά. Οι δυνάμεις της είναι εξουθενωμένες. Και η απογοήτευση είναι τόσο βαθειά που δεν διευκολύνει την ανατροφοδότηση.

Δεν είναι μόνο το σοκ από τη μετάλλαξη μιας σημαντικής μερίδας που προτίμησε, απαρνούμενη τα πάντα πλην της εξουσίας, να συνταχθεί με μία κυβέρνηση που παραδόθηκε άνευ όρων στους ενορχηστρωτές της εθνικής λεηλασίας. Αυτό θα είχε και την καλή του πλευρά αν μπορούσε να αξιοποιηθεί, αφού έγινε –έστω με τόσο καταστροφικό τρόπο- ξεκάθαρο ότι αυτό το κομμάτι της Αριστεράς ήταν σαθρό και αναξιόπιστο. Αριστεροί έτοιμοι να παραδοθούν και να δώσουν γη και ύδωρ στον εχθρό. Αλλά το σοκ είναι τόσο ισχυρό που κανείς δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει οτιδήποτε.

Ότι με αυτούς τους «αριστερούς» πήγαμε να αλλάξουμε την απελπιστική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε ο τόπος αποδείχτηκε τραγικό. Γιατί αυτοί είχαν την αυτομολία στο μεδούλι τους. Τους έφτανε και τους περίσσευε να γίνουν βεζίρηδες. Με οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Και για να κρατήσουν το πόστο θα εκποιούσαν τα πάντα, χωρίς τύψεις, χωρίς ενοχές: ανθρώπους, περιουσίες, πατρίδα, ιδανικά. Τι Αριστερά και λαός και αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία και σοσιαλισμός και πράσινα άλογα. Αγκαλιές και χαρές με τους τοκογλύφους και τους δικτάτορες, χάρισμα στους επιχειρηματίες και επενδυτές.

Κι όμως, μ’ αυτούς είχαμε κάνει χωριό και μ’ αυτούς νομίζαμε ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο. Δικαιολογίες έχουμε και, μάλιστα, σοβαρές, αλλά αυτό δεν αλλάζει την τραγικότητα της κατάληξης. Ούτε διαλύει την απογοήτευση για να υπάρξει μια αναζωογόνηση.

Κατά βάθος, οι αριστεροί που δεν ενδώσανε αμφιβάλλουν πια και για τον εαυτό τους, για την κρίση τους και για τις ικανότητές τους να ανταποκριθούν σε μεγάλα και σύνθετα ζητήματα. Δεν μπορεί να έχεις φάει τέτοιο πακέτο και να μην φταις καθόλου.

Αλλά οι δυσκολίες δεν περιορίζονται στην απογοήτευση των αριστερών που -προς τιμήν τους, κι αυτό αποτελεί μια μαγιά- διαχώρισαν τη θέση τους από το μόρφωμα που τα έκανε πλακάκια με τους κηδεμόνες της χώρας.

Η Ελλάδα έχει υποστεί πολύ ισχυρό πλήγμα από το συνδυασμό επιθέσεων και προδοσιών που τις συνοδεύουν, και είναι τόσο μεγάλη η τρύπα στα σωθικά της, που όλα τα ζωτικά υγρά της διαρρέουν. Χάνει τόσο αίμα από τα τραύματα που της έχουν προκαλέσει οι ξένοι και οι εντόπιοι συνεργοί τους, ένα συνονθύλευμα δεξιών, κεντρώων και αριστερών, που μετά βίας στέκεται στα πόδια της.

Από ποιο σώμα, λοιπόν, θα αντλήσει η Αριστερά δυνάμεις για να ανασυγκροτηθεί; Από μια χώρα που χάνει ραγδαία τη νεολαία της; Όταν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 700.000 Έλληνες, 109.000 μόνο το 2017, έχουν ήδη φύγει για το εξωτερικό;!

Κι αυτό γίνεται προς μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης που κομπάζει ότι μειώνει την ανεργία! Και βέβαια, προς ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση των «εταίρων», αφού τα μορφωμένα και έξυπνα παιδιά μας προτιμούν τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία. Είναι η καλύτερη ύλη την οποία μας αρπάζουν έτοιμη προς χρήση και τζάμπα. Greece on Sale και Brain Drain!

Για να είμαστε δίκαιοι, η καταστροφή είναι τόσο τερατώδης που δύσκολα μπορείς να αντιδράσεις. Σε ξεπερνάει ο όλεθρος. Αλλά εάν δεν υπάρξει συνειδητοποίηση των μεγεθών και δεν ξεπηδήσουν νέες δυνάμεις που θα πάρουν πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της αντίστασης, θα βουλιάζουμε ηττημένοι παρακολουθώντας την ολοκληρωτική καταστροφή της Ελλάδας και όχι μόνο της Αριστεράς.

Babis Koukas

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!