Ανασχηματισμός κυβερνητικού αδιεξόδου

 

Η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου πιστοποιεί ότι ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός δήθεν επανεκκίνησης αποδείχθηκε ανασχηματισμός ισορροπιών και άμυνας μπροστά στα πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί. Πιστοποιεί, ακόμα, την αδυναμία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει σε θεαματικές αλλαγές που θα έδιναν πνοή και κύρος στη κυβέρνηση του.

Μεγάλος χαμένος του ανασχηματισμού αποδεικνύεται ο Ν. Φίλης. Η αποπομπή του από το υπουργικό αξίωμα, παρά το μήνυμα του πρόσφατου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει μια νίκη των εκκλησιαστικών κύκλων, αλλά και την πρόθεση του Τσίπρα να κλείσει το μέτωπο με την εκκλησία που άνοιξε το τελευταίο διάστημα. Ηχηρή είναι ακόμα, η αποπομπή του Αρ. Μπαλτά από το υπουργείο Πολιτισμού, παρά την ομολογημένη απουσία κυβερνητικού έργου στις θέσεις που του ανατέθηκαν. Η απομάκρυνση του Θ. Δρίτσα από το Ναυτιλίας σχετίζεται με τις συγχύσεις που κατά καιρούς δημιουργούσαν οι υπαναχωρήσεις και οι αντιφατικές του θέσεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλος πλήρωσε αστοχίες στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και του ΣτΕ και απομακρύνθηκε αφήνοντας έτσι ανοικτή την αναζήτηση λύσης σε αυτά τα θέματα. Την καυτή ατζέντα συνεχίζει να χειρίζεται ο Ν. Παππάς που απομακρύνθηκε μεν από το Μαξίμου αλλά θα συνεχίζει τις «ειδικές αποστολές» από τη νέα του θέση. Η τοποθέτηση του Στ. Κοντονή, με την βοήθεια Παπαγγελόπουλου, στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα αξιοποιηθεί στο βαθμό που οι γέφυρες με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Ολόκληρο το επιτελείο των οικονομικών υπουργείων διασώθηκε, καθώς οι δανειστές δεν επιθυμούσαν αλλαγές που θα επηρέαζαν τις διαπραγματεύσεις. Η υπουργοποίηση, άλλωστε, Πιτσιόρλα, Παπαδημητρίου και Μαυραγάνη αποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιηθούν τοποθετούμενοι σε θέσεις κλειδιά, πρόσωπα ευέλικτα στις απαιτήσεις των «θεσμών».

Ο Π. Σκουρλέτης, παρά τη φημολογία περί ηρωικής εξόδου, παρέδωσε το υπουργείο του παραμένοντας όμως στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, αναβαθμίσθηκε ο στενός κύκλος του Μαξίμου και η πρωθυπουργική παρέα ενώ υπουργοποιήθηκαν όσοι πρόσφεραν αδιαμαρτύρητα τις υπηρεσίες τους (Φάμελος, Γεροβασίλη κ.λπ.).

Εκείνο που μένει να αποδειχθεί είναι πόσο θα αντέξει το νέο κυβερνητικό σχήμα μπροστά στα αδιέξοδα που συσσωρεύονται και το βούλιαγμα της χώρας που επιταχύνεται.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!