Παρά τα νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα και αποδεικνύουν τη δικαστική σκευωρία εναντίον του*, απορρίφθηκε και το τελευταίο αίτημα του Μουμία Αμπού-Τζαμάλ για επανάληψη της δίκης του. Ο πρώην Μαύρος Πάνθηρας, ο γνωστότερος πολιτικός κρατούμενος των ΗΠΑ, έχει περάσει πάνω από 40 χρόνια στη φυλακή (εκ των οποίων τα περισσότερα σε πλήρη απομόνωση), αφού στοχοποιήθηκε από το FBI εξαιτίας της μαχητικής δημοσιογραφίας του και της συμμετοχής του στο κίνημα απελευθέρωσης των μαύρων. Όλες οι μέχρι τώρα απόπειρες δικαίωσής του έχουν σκοντάψει στο τείχος που έχει ορθώσει το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, επιδιώκοντας την παραδειγματική εξόντωσή του – λόγω και της πεισματικής άρνησής του να αποκηρύξει τους Μαύρους Πάνθηρες.

Όπως επεσήμανε η Άντζελα Ντέιβις, 200 κιβώτια με υλικό της υπόθεσης έπρεπε να παραδοθούν στην υπεράσπιση του Αμπού-Τζαμάλ, αφότου ήρθε στο φως πλήθος αθωωτικών αποδεικτικών στοιχείων που αποκρύπτονταν επί δεκαετίες από την Εισαγγελία της Φιλαδέλφειας. Τα στοιχεία αυτά περιλάμβαναν έγγραφα που δείχνουν ότι μία μάρτυρας δωροδοκήθηκε για να τον ενοχοποιήσει, ότι η εισαγγελία προσέφερε ασυλία στη δεύτερη βασική (ψευδο)μάρτυρα για εγκλήματα που είχε διαπράξει (ένοπλες ληστείες κ.λπ.), καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ο τότε εισαγγελέας απέκλεισε τους μαύρους από το σώμα ενόρκων.

Τα νέα αποδεικτικά στοιχεία θα μπορούσαν να δώσουν στον Αμπού-Τζαμάλ την καλύτερη ευκαιρία για αποφυλάκιση, ιδίως αφού υπέστη χρόνια ιατρική παραμέληση και βασανιστήρια. Όμως η δικαστής Λουκρητία Κλέμονς απέρριψε τελικά την έφεση για… διαδικαστικούς λόγους. Η Νοέλ Χάνρααν, δημοσιογράφος και μακροχρόνια υποστηρίκτρια του Αμπού-Τζαμάλ, έγραψε χαρακτηριστικά: «Όλοι γνωρίζουν ότι αυτός που δίκασε τον Μουμία, ο δικαστής Άλμπερτ Σάμπο, ήταν ένας παγερός ρατσιστής. Όλοι γνωρίζουν ότι οι μάρτυρες δωροδοκήθηκαν. Αλλά η δικαστής Λουκρητία Κλέμονς δήλωσε ότι ακόμη και αν οι ένορκοι τα γνώριζαν όλα αυτά, πάλι θα τον καταδίκαζαν! Μην μου πεις, πέφτω από τα σύννεφα…».

Ο εγγονός του Τζαμάλ δήλωσε στο Black Power Media: «Ο Μουμία είναι ένας καλός και μορφωμένος άνθρωπος που παγιδεύτηκε για έναν φόνο τον οποίο δεν διέπραξε. Η δικαστής το ξέρει αυτό, το ίδιο και η Εισαγγελία, και πραγματικά με λυπεί που δεν δίνουν στον παππού μου την ελευθερία που του αξίζει. Ο Μουμία είναι η κοινότητά μας, είναι το παγκόσμιο κίνημα, είναι ο παλμός της καρδιάς όταν μιλάμε για επαναστάτες στοχαστές. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ τον αγώνα για την απελευθέρωσή του!»…

* «Ο Νόμος είναι Πολιτική με άλλα μέσα» (φύλλο 628).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!