Σε πόλεμο εξελίσσεται η διαμάχη υπ. Μεταφορών – ΕΕΤΤ – Digea

 

Είναι ηλίου φαεινότερο ακόμη και για τους μη γνωρίζοντες, ότι η διαμάχη που έχει ξεκινήσει από πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη, με αφορμή την Digea και τον διαγωνισμό που η ΕΕΤΤ διενήργησε εδώ και ένα χρόνο, δεν αφορά αποκλειστικά την Διοίκηση της ΕΕΤΤ και τις δράσεις-αποφάσεις της ίδιας, αλλά πάει μακρύτερα και αφορά στο σύνολο του τρόπου λειτουργίας των ιδιωτικών καναλιών στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο οποίο λειτουργούν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, έχοντας στόχο να εισπράξει από αυτά έως και 380 εκατ. ευρώ, να αναπροσαρμόσει τον τρόπο αδειοδότησης των σταθμών, να ελέγξει το μονοπώλιο της Digea -όπως αυτό δημιουργήθηκε μετά το σχετικό διαγωνισμό για τον οποίο ο αν. υπουργός ζήτησε ενημέρωση από την ΕΕΤΤ- και να αναπροσδιορίσει τα δικαιώματα της νέας ΕΡΤ, η οποία βρίσκεται καθ’ οδόν.

Το «μαύρο» στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, λίγες ημέρες μετά την επιστολή Σπίρτζη που απηύθυνε στην ΕΕΤΤ ερωτήματα για την ορθότητα του διαγωνισμού για τις ψηφιακές συχνότητες, ίσως να μην ήταν και τόσο τυχαίο. Θα μπορούσε άνετα να ειδωθεί ως προειδοποιητική «βολή» των ιδιοκτητών της Digea και των ιδιοκτητών των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας προς το υπουργείο για τον «θόρυβο» που το τελευταίο κάνει αναφορικά με τη νομιμότητα ή μη του διαγωνισμού που τους έδωσε το μονοπώλιο στην ελληνική αγορά. Ενός διαγωνισμού που θα μπορούσε να μην είχε ποτέ προχωρήσει (όπως έχει ξαναγράψει ο Δρόμος), καθώς δημιουργούσε την απίστευτη υπόθεση ο πάροχος δικτύου να είναι και πάροχος περιεχομένου.

Το υπ. Μεταφορών στρέφει τα βέλη του κατά της ΕΕΤΤ, καθώς τον σχετικό διαγωνισμό εκείνη τον «έτρεξε» ως ανεξάρτητη Αρχή, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει -θεωρητικά- εποπτεύουσα Αρχή της Digea – και όσο και εάν δικαιολογείται η Διοίκηση της Αρχής με την πολυσέλιδη απαντητική επιστολή της στον Χρ. Σπίρτζη, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα περί ορθότητας (όχι όμως και νομιμότητας) του διαγωνισμού, λίγο πείθει όσους γνωρίζουν το θέμα.

Το «μαύρο» λοιπόν, της 28ης Απριλίου στους δέκτες των πολιτών, μπορεί να ήταν επίδειξη δύναμης από πλευράς Digea, αλλά παράλληλα αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή για το αρμόδιο υπουργείο να θέσει επί τάπητος τα βασικά ζητήματα της στρεβλής λειτουργίας του τηλεοπτικού τοπίου και βεβαίως να ζητήσει τις παραιτήσεις της ηγεσίας της εποπτεύουσας ΕΕΤΤ. Μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες ένα οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα -κατά την δικαιολογία της Digea- ρίχνει το ψηφιακό σήμα. Εγείρονται, ούτως ή άλλως, ερωτήματα που αφορούν τη στελέχωση της Digea με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, την επάρκεια του τεχνικού εξοπλισμού της, την ύπαρξη εναλλακτικών και εφεδρικών συστημάτων εκπομπής, την ετοιμότητα άμεσης αντιμετώπισης πιθανών τεχνικών προβλημάτων. Κυρίως, όμως, ερωτηματικά που σχετίζονται με το σεβασμό του ίδιου του προγράμματος που μεταδίδεται αλλά και την ενημέρωση των πολιτών.

 

Κ.Δ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!