Μετά την ΕΡΤ3, μαύρο και στα περιφερειακά ιδιωτικά κανάλια της Κ. Μακεδονίας

Του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη*

 

Δεκαεπτά μήνες μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση της ΕΡΤ και των 2.900 εργαζομένων της αποκαλύπτονται, αργά αλλά σταθερά, οι πτυχές του Μεγάλου Deal εκποίησης, ιδιωτικοποίησης και απαξίωσης του δημόσιου αγαθού της Ενημέρωσης. Το όνομα του σχεδίου: «Digea, Ο Μεγάλος Αδελφός».

Οι κυβερνητικές επιλογές (Σαμαράς-Βενιζέλος) της εκχώρησης-διαχείρισης των δημόσιων ψηφιακών συχνοτήτων στην Digea, δηλαδή της κοινοπραξίας των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών καθιστούν αυτονόητες και αυταπόδεικτες τις απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα:

– Γιατί έκλεισε η ΕΡΤ; Γιατί έπεσε το μαύρο;
– Γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει αξιολόγηση εν λειτουργία της ΕΡΤ;
Γιατί, τελικά, μόνο με κλειστή την ΕΡΤ θα μπορούσαν να πράξουν τα μνημονιακά προτάγματα.

Δηλαδή:

1. Τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μέσω ενός ιδιωτικού μονοπωλίου, παραγωγής και διανομής τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σήματος σε όλη την επικράτεια,
2. Με τον σκανδαλώδη προσπορισμό εξασφαλισμένων προκλητικών κερδών, αναγκαίο αντάλλαγμα για την πολιτική στήριξη της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτό που ονομάζουμε πολιτική-οικονομική-επιχειρηματική-τηλεοπτική διαπλοκή.

– Ποιος παράγει τηλεοπτικό πρόγραμμα;
Mega, Antenna, Star, Σκάι, Alpha, Μακεδονία-TV.

– Ποιος διανέμει τηλεοπτικό πρόγραμμα στη χώρα; Digea (λέγε με Κλικλίκο), ποιοι είναι οι μέτοχοι; Mega, Antenna, Star, Σκάι, Alpha, Μακεδονία-TV. «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

Οι αρχές περί αθέμιτου ανταγωνισμού, περί ταύτισης συμφερόντων, περί μονοπωλίου-ολιγοπωλίου, περί δεσπόζουσας θέσης ισχύουν στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και όχι «στο μνημονιακό πεδίο βολής, όπου ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι», στην πατρίδα-εργαστήριο του εφαρμοζόμενου εκφασισμού.

Μιλάμε για το απόλυτο μονοπώλιο, διότι ήταν φτιαγμένος έτσι ο διαγωνισμός ώστε να μη γίνει αυτό που συμβαίνει πάντοτε όταν συμμετέχει ένας μόνο: να επαναλαμβάνεται, αν είναι πραγματικός διαγωνισμός κι όχι απευθείας ανάθεση, για να έχει μεγαλύτερα οφέλη το Δημόσιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο δεν επαναλήφθηκε ο διαγωνισμός, αλλά έδωσαν απευθείας και όλες τις πολυπλεξίες της περιφερειακής εμβέλειας, των 105 περιφερειακών σταθμών. Ήταν, δηλαδή, όλα προδιαγεγραμμένα.

Τα χρήματα που -υποτίθεται- δίνουν τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια στη Digea και με τη σειρά της η Digea στο Δημόσιο, απ’ τη μία τσέπη βγαίνουν και στην άλλη τσέπη μπαίνουν, αφού πλέον και το μόρφωμα-έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ (το Γραφείο Τύπου Σαμαρά-Βενιζέλου) πληρώνει ως Ελληνικό Δημόσιο την Digea για τη χρήση συχνοτήτων (Περιφέρεια Πελοποννήσου κ.ά.). «Εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι», όπως λέει και ο λαός μας.

Με ποιο τίμημα; Το τίμημα είναι πάρα πολύ μικρό. Μόλις 18,39 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια.

Ποιο θα έπρεπε να είναι κατ’ ελάχιστο το τίμημα για τις ψηφιακές συχνότητες που είναι εθνική περιουσία; Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας που είχε παραδοθεί στο υπουργείο Μεταφορών, στις 23 Φεβρουαρίου 2012, από την εταιρία Analysis Mason (εταιρία που είχε διενεργήσει ανάλογες έρευνες σε ολόκληρη την Ευρώπη) τα προσδοκώμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη διάθεση-πώληση των συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα για τα επόμενα 15 χρόνια θα έπρεπε να ανέλθουν στα 715 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 18,39 εκατομμυρίων που «εξασφάλισε» με την κατ’ ουσίαν απευθείας ανάθεση στην Digea. Η διαφορά που προκύπτει συνιστά τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου από την εγκληματική αυτή ανάθεση.

 

Στον αέρα η ψηφιακή μετάβαση στην Κ. Μακεδονία

Στο παραπάνω πανελλαδικό πλαίσιο η ψηφιακή μετάβαση της 31ης Οκτωβρίου στην Κεντρική Μακεδονία παραμένει «στον αέρα», καθώς τα περιφερειακά ιδιωτικά κανάλια της Θεσσαλονίκης (TV100, Δίον TV, Γνώμη-TV, Time, 4E, TV Χαλκιδική, Super TV, TV Θεσσαλονίκη, Εγνατία TV, Europe 1, Euro κ.ά.) διαμαρτύρονται έντονα για τους εξωφρενικούς, εξοντωτικούς οικονομικούς όρους της σύμβασης που επιβάλλει η Digea και δεν υπογράφουν τη σχετική σύμβαση.

Οι 16 τηλεοπτικοί ιδιωτικοί περιφερειακοί σταθμοί της Μακεδονίας καλούνται να πληρώνουν έκαστος 3.500 ευρώ το μήνα, συνολικά 56.000 ευρώ/μήνα στην Digea, δηλαδή 672.000 ευρώ τον χρόνο για την ψηφιακή εκπομπή του σήματός τους, όταν η DIGEA δίνει στο κράτος για τις συχνότητές τους το ποσόν (συνολικά και για τους 16 σταθμούς) των 1.617 ευρώ το μήνα – 19.400 ευρώ τον χρόνο!

Τα όσα δήλωσε, πρόσφατα, στον «Απαγορευμένο Λαβύρινθο» της Ελεύθερης ΕΡΤ ένας άνθρωπος της αγοράς, ο Πλάτων Τασχουνίδης, ιδιοκτήτης του Δίον-TV και εκπρόσωπος των 16 σταθμών της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι αποκαλυπτικά. Στις διαβουλεύσεις τους με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών, Μενέλαο Δασκαλάκη, τους κατέστησε σαφές ότι η Digea ως αποκλειστικός πάροχος, όπως καθορίστηκε από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) με βάση ευρωπαϊκή ρήτρα δεν θα πρέπει να κερδίζει άνω του 15%.

«Ρωτήσαμε τον κ. Δασκαλάκη», τόνισε ο εκπρόσωπος των ιδιωτικών καναλιών της Κεντρικής Μακεδονίας, «πώς ακριβώς βγαίνει το κοστολόγιο; ποια είναι τα δικά σας μαθηματικά; πώς βγαίνει αυτό το 15% και σε αυτό το ερώτημα απάντηση δεν έχουμε λάβει». «Ρωτήσαμε, είπε ο κ. Τασχουνίδης, αν εννοούσε 15.000%(!) κέρδος για τη Digea». «Επίσης, η ίδια σύμβαση προβλέπει πως αν λείψει, αν κλείσει κάποιο περιφερειακό τηλεοπτικό μέσο από τα 105 όλης της χώρας θα πρέπει οι άλλοι σταθμοί να επωμιστούν το ενοίκιό του προς την Digea». Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον όποιο ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο ιδιοκτήτης του Δίον-TV:«Αναρωτηθήκαμε τελικά σε ποια χώρα ζούμε: σε μοναρχία; σε δικτατορία; Σε ποια χώρα ζούμε επιτέλους;».

 

* Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης είναι δημοσιογράφος της Ελεύθερης ΕΡΤ3

 

Απόλυτη αφωνία

 

Μετά το μαύρο στην ΕΡΤ3, το μαύρο χτυπά την πόρτα και των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών της Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς οι τοπικοί άρχοντες (όπως και στην περίπτωση της ΕΡΤ3) να πράττουν ουδέν για την απόλυτη αφωνία της ελληνικής περιφέρειας.

Οι καπεταναίοι της Μακεδονίας «ποιούν την νήσσαν», την ώρα που «η σιωπή των αμνών» απλώνεται σε όλη τη χώρα και κάθε μη συμβατή με το Μνημόνιο φωνή, περνά από το Control Room της Didea για το αναγκαίο φιλτράρισμα.

Απέναντι σε αυτό το χωρίς προηγούμενο «τηλεοπτικό νταβατζιλίκι» της Digea, οι όρθιοι της ΕΡΤ-ΕΡΤ3-ΕΡΑ συνεχίζουν για 17ο μήνα τη μορφή αντίστασης και αγώνα που επέλεξαν από την πρώτη στιγμή. Εθελοντικά, αμισθί παράγουν μέσα από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 και των ΕΡΑ τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα αυτοδιαχειριζόμενοι την απόλυσή τους, την ανεργία τους, την αξιοπρέπειά τους, την αίσθηση δημοκρατικής ευθύνης και της ανάληψής της για το δημόσιο αγαθό της Ενημέρωσης.

Ο Δρόμος της Αριστεράς της Πράξης θα είναι μακρύς, αλλά με καθημερινές νικηφόρες μάχες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!