Η περιφέρεια υποφέρει, μακριά από τα μάτια και τα αφτιά των ΜΜΕ (φίλων και μελών) της συγκυβέρνησης. Υποφέρει σιωπηλά και αφανίζεται χωρίς να ακούγεται πουθενά η κραυγή της απόγνωσής της. Τον Κώστα Κουρέλα τον συναντήσαμε στη Βέροια. Συνταξιούχος και πατέρας δύο παιδιών, δέχτηκε να μας μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην πόλη όπου ζει – που δεν είναι και λίγα, μια και η κρίση δεν είναι «προνόμιο» των μεγάλων αστικών κέντρων. Έτσι, ο Δρόμος, κάνει την προσπάθειά του ώστε να ακουστεί η φωνή απλών, καθημερινών ανθρώπων που ζουν και βιώνουν τη «μεγαλοσύνη» του σημερινού κράτους.

 

Κυβέρνηση-καρτέλ αρπάζει  τον πλούτο της χώρας

Συνέντευξη στη Λόλα Σκάλτσα

 

Πώς βιώνετε την κρίση κ. Κουρέλα;

Την κρίση τη βιώνουμε κι εμείς, όπως όλη η κοινωνία της μεσαίας και κατώτερης τάξης. Άλλωστε, η Νέα Τάξη σε αυτό αποσκοπούσε και αυτό μεθοδεύει. Να καταχρεώσει τα κράτη και να αρπάξει τον πλούτο τους και τις οικονομίες των πολιτών τους. Το κάνει, μάλιστα, με μεγάλη επιτυχία, μπορώ να παρατηρήσω. Συνομιλώντας με φίλους και γνωστούς εδώ, στη Βέροια, βγάζουμε το συμπέρασμα πως δεν θα βγούμε εύκολα απ’ αυτή την περιπέτεια. Θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να δούμε μιαν άσπρη μέρα…

 

Ποια πιστεύετε πως είναι τα λάθη της κυβέρνησης και πώς ανταποκρίθηκε σ’ αυτά ο λαός;

Η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα λάθος. Απλώς ακολουθεί τις εντολές των δανειστών μας, δηλαδή της πλουτοκρατίας, συνειδητά και με κάθε επίγνωση των πράξεών της. Ο λαός παραπλανήθηκε από άγνοια, από έλλειψη αντικειμενικής ενημέρωσης μάλλον και ψηφίζει άθελά του τους ίδιους και τους ίδιους πολιτικούς. Αυτούς, δηλαδή, που του προτείνει το σύστημα και είναι οι ίδιοι που μας έφεραν σ’ αυτό το αδιέξοδο.

 

Υπάρχει κλίμα, τάση μετανάστευσης στην περιοχή σας; Φεύγουν οι νέοι;

Από την περιοχή μας όπως και από όλη την Ελλάδα, έφυγαν και φεύγουν νέοι, επιστήμονες και μη, επειδή δεν βρίσκουν εργασία στον τόπο τους. Η ίδια ιστορία που βίωσε η γενιά μου σε άλλες δεκαετίες, δύσκολες για τον τόπο μας, επαναλαμβάνεται και σήμερα. Οι νέοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους γιατί δεν έχουν επιλογές. Αλλά και εκεί τα ΜΜΕ παίζουν το ρόλο τους, όταν… φουσκώνουν τα μυαλά της νεολαίας με δήθεν καλύτερες ευκαιρίες σε άλλες χώρες. Εμείς οι μεγαλύτεροι ξέρουμε πως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οι συνθήκες στο εξωτερικό είναι δύσκολες – πάντα ήταν. Υπήρξα κι εγώ μετανάστης στο παρελθόν κι έχω ζήσει την απαξίωση, τη σκληρή δουλειά και την ανασφάλεια σε όλο της το μεγαλείο. Δεν είναι διέξοδος πάντα η φυγή.

 

Τα παιδιά σας στηρίζονται στις δυνάμεις τους ή προσφέρετε κι εσείς από τη σύνταξή σας;

Τα παιδιά μου στηρίζονται σ’ εμάς και περιμένουν από τους γονείς τους κάθε βοήθεια. Υπάρχουν νέοι που δεν εργάζονται. Άλλοι που ο μισθός τους είναι πολύ χαμηλός και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ή δεν πληρώνονται τακτικά και συχνά ή και καθόλου. Υπάρχουν νέοι που είναι απλήρωτοι επί μήνες. Αυτά τα φαινόμενα δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες πόλεις. Κι εδώ, στη Βέροια, η ίδια απελπιστική κατάσταση ισχύει. Σπουδαγμένοι άνθρωποι, πάνω στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής τους, στηρίζονται στις συντάξεις, έστω και στις μηδαμινές, των γονιών τους.

 

Η γνώμη σας διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ; Πείτε μας πώς τα αξιολογείτε, τα εμπιστεύεστε;

Θεωρώ πως η γνώμη του 85% του λαού διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ, γιατί δεν έχει άλλη πηγή ενημέρωσης εκτός από αυτά. Το υπόλοιπο 15% διαμορφώνει τη γνώμη του από το Διαδίκτυο. Η προσωπική γνώμη μου για τα ΜΜΕ είναι αρνητική, διότι η ενημέρωση δεν είναι αντικειμενική, αλλά αντιθέτως υποστηρίζει και προωθεί ανθρώπους και πολιτικούς οι οποίοι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τα συμφέροντά τους. Όποιος αρνείται να τους υποστηρίξει εξαφανίζεται από αυτά.

 

Τι γίνεται με τα ροδάκινα και τις εξαγωγές στην περιοχή σας;

Για τα ροδάκινα η φετινή χρονιά ήταν πολύ άσχημη, λόγω του ρωσικού εμπάργκο που προήλθε, όμως, από το δικό μας εμπάργκο, στο πλαίσιο αυτού πού επέβαλαν η Ε.Ε. μαζί με τους Αμερικανούς, στη Ρωσία. Άλλη μια μεγάλη «επιτυχία» των κυβερνώντων. Οι άλλες παραγωγές όπως σιτάρια, καλαμπόκια μάλλον πήγαν καλύτερα, αλλά τι συζητάμε τώρα, συνήθως τις τιμές τις καθορίζουν τα καρτέλ.

 

Τι θα μπορούσατε να περιμένετε από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Το μόνο που ελπίζω και εύχομαι να πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η βελτίωση του κοινωνικού κράτους. Ποτέ δεν υπήρξε σωστή κοινωνική πολιτική και τα αποτελέσματα βαρύνουν ολόκληρο τον πληθυσμό. Συντάξεις, Υγεία, Παιδεία, Περιβάλλον, βασικά πράγματα ζητάμε. Πράγματα αυτονόητα για άλλους λαούς, εμείς ευχόμαστε να γίνει ένα θαύμα για να τα ζήσουμε.

 

 

Δείτε εδώ συνέντευξη από την Ηλεία

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!