«Μακριά από τις δεσμεύσεις μας και εξαιρετικά επώδυνη η συμφωνία. Δεν είναι εκτός μνημονιακού πλαισίου και δεν αφήνει περιθώρια για να βγει η χώρα από το καθεστώς αποικίας χρέους.» Αυτά δήλωσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 στην εκπομπή «Σκληρό ροκ το πρωί» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1-ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ-ΚΟΔΕΛΑΣ 23/6/205 by Parapolitika.Gr on Mixcloud

Βρισκόμαστε, είπε ο Δ. Κοδέλας, εδώ και καιρό σε μια διαδικασία εκβιασμών και τελεσιγράφων που κλιμακώνονται τις τελευταίες μέρες, και βασικό στόχο έχουν να ακυρώσουν τη λαϊκή εντολή. Θέλουν να αναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να αναβάλει πολιτικές που είχε υποσχεθεί και να τον σπρώξουν να υιοθετήσει άλλες, με στόχο και να τη φθείρουν στα μάτια της κοινωνίας, να τη φέρουν σε αντίθεση με κοινωνικές ομάδες και αιτήματα που είχε στηρίξει, καθώς και να αλλοιώσουν, ενδεχομένως, την κυβερνητική και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Δ. Κοδέλας μίλησε για τα στρατηγικά λάθη που έχουν γίνει, όπως, για παράδειγμα, η εκτίμηση ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια εύκολη και αξιοπρεπής λύση με τους δανειστές, πράγμα που δεν ίσχυσε. Ίσα ίσα οι δανειστές πίεζαν να μας πάρουν το κεφάλι. Το δεύτερο ήταν ότι η 20η Φλεβάρη ήταν μια μεγάλη παγίδα, στην οποία εμείς, δυστυχώς, μπήκαμε. Στη συνέχεια σπαταλήθηκε και χρόνος, και δυνατότητες, και κυρίως η διάθεση του κόσμου να μπει μπροστά. Ο κόσμος είναι αναγκαίος και στη μάχη με τους δανειστές, αλλά και στην πορεία ανασυγκρότησης του τόπου, γιατί χωρίς τον κόσμο η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει διαφορετικά απ’ ό,τι σήμερα. Μπήκαμε στο γήπεδο του αντιπάλου, με αποτέλεσμα να έχουμε μια συμφωνία που είναι εξαιρετικά επώδυνη. Με βάση αυτά που διαρρέουν, είπε ο Δ. Κοδέλας, η συμφωνία δεν είναι εκτός μνημονιακού πλαισίου και δεν αφήνει περιθώρια για να βγει η χώρα από το καθεστώς αποικίας χρέους.

Ανέφερε πως η συμφωνία δεν λύνει το θέμα του χρέους, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει τις προσδοκίες πάνω στις οποίες ακούμπησε ο ελληνικός λαός. Ο ίδιος εκτιμά πως «δεν πρέπει να έρθει μια συμφωνία που θα αποτελεί συνέχιση ενός μνημονιακού προγράμματος».

Ερωτηθείς τι θα πράξει ο ίδιος όταν θα έρθει η συμφωνία στη βουλή απάντησε: «εάν έρθει θα το κρίνω με βάση τις δεσμεύσεις απέναντι στην κοινωνία». Τόνισε ακόμα πως «δεν πρέπει να έρθει στη βουλή μια συμφωνία που θα είναι αντίθετη με όσα λέγαμε» και πως δεν μπορεί να διανοηθεί μια κυβέρνηση Αριστεράς να ιδιωτικοποιεί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.

Υπογράμμισε τέλος πως δεν είναι μονόδρομος τα μνημόνια που θέλουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, καταλήγοντας πως «αν είναι να πέσουμε, να πέσουμε όρθιοι».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!