Το έγκλημα της αποκαλούμενης Διεθνούς Κοινότητας στο Κόσοβο, έγκλημα από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου, είναι διαρκές και μοναδικό στο είδος του.

Χωρίς καν τη συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ επεμβαίνει στρατιωτικά το 1999 και αποσπά από τον έλεγχο της τότε Γιουγκοσλαβίας το νότιο τμήμα της χώρας. Είχε προηγηθεί το νατοϊκό τελεσίγραφο του Ραμπουιγιέ προς τον Σέρβο ηγέτη Μιλόσεβιτς, «ένα φριχτό διπλωματικό έγγραφο που κανείς Σέρβος δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί», σύμφωνα με τον Χένρι Κίσινγκερ. Το τελεσίγραφο απαιτούσε το πέρασμα του Κόσοβου υπό νατοϊκή κυριαρχία και την ταυτόχρονη πλήρη ελευθερία παρουσίας, ελέγχων και διέλευσης νατοϊκών στρατευμάτων και σε όλη την υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία, σαν να ήταν νατοϊκό έδαφος!
Από το 2007 με το σχέδιο Αχτισάαρι δρομολογήθηκε από τη Δύση με το έτσι-θέλω η πλήρης τυπική ανεξαρτησία που ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας με την αποχώρηση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης, και πανηγυρίστηκε στην Πρίστινα. Βέβαια, ο όρος «ανεξαρτησία» στην περίπτωση του Κόσοβου ταιριάζει μόνο ως ανέκδοτο. Η νατοϊκή δύναμη KFOR θα παραμείνει στο ψευδοκράτος όπως και η Eulex της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαχειρίζεται αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες. Κυρίως θα παραμείνει η μεγαλύτερη αμερικανική βάση των Βαλκανίων, το στρατόπεδο Μπόντστιλ, στο οποίο σταθμεύουν περί τις επτά χιλιάδες στρατιώτες και δεκάδες μαχητικά ελικόπτερα. Το Μπόντστιλ εκτός από φύλακας βαλκανικών ενεργειακών οδών (και πρώην μυστική φυλακή της CIA) αποτελεί μαζί με την αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια, τις βάσεις της Σούδας και του Ιντσιρλίκ και τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι στην Κύπρο, τα πιο νευραλγικά σημεία της αμερικανικής παρουσίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μαφιο-προτεκτοράτο των ΗΠΑ
Ο δεύτερος λόγος που κάνει το Κόσοβο ψευδοκράτος και την «ανεξαρτησία» ανέκδοτο, είναι ότι πρόκειται για ένα χωρίς προηγούμενο μαφιο-προτεκτοράτο των ΗΠΑ μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, που ξεπερνά κατά πολύ περιπτώσεις όπως η Κολομβία, το Μεξικό ή το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής BND, «μέσω των βασικών παραγόντων -όπως για παράδειγμα ο πρωθυπουργός Θάτσι- υπάρχει στενή διασύνδεση πολιτικής, οικονομίας και οργανωμένου εγκλήματος στο Κόσσοβο. Οι εγκληματικές οργανώσεις στο παρασκήνιο ενισχύουν την πολιτική αστάθεια. Αδιαφορούν παντελώς για την οικοδόμηση ενός λειτουργικού κράτους γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο για τις ανθούσες επιχειρήσεις τους». Σύμφωνα με προπέρσινη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Θάτσι ηγείται του συνδικάτου της Ντρένιτσα που ελέγχει το εμπόριο ναρκωτικών και άλλα λαθρεμπόρια από την Ασία προς τη Δυτική Ευρώπη. Περί τα 500 άτομα, κυρίως Σέρβοι, έχουν εξαφανιστεί από το Κόσοβο από τότε που πήρε τον έλεγχο η KFOR, και για την εξαφάνισή τους ενοχοποιείται το εμπόριο οργάνων του Θάτσι.
Θα ήταν παράλειψη στις συνθήκες αυτές να μην επισημάνουμε μια κάποια κινητικότητα το τελευταίο διάστημα γύρω από την προοπτική ανεξαρτητοποίησης και της Βοϊβοντίνας…

Γ. Τσ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!