Ο κ. Λοβέρδος διαλύει την Δημόσια Υγεία και την παραδίδει στους ιδιώτες.
Του Στρατή Πλωμαρίτη.

Οι προτάσεις του υπουργείου Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ανασύνταξη του ΕΣΥ» επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, αυτό που εδώ και ένα χρόνο μονότονα και κουραστικά επαναλαμβάνεται. Ότι, δηλαδή, το ΔΝΤ και η τρόικα θα έφερναν κλείσιμο νοσοκομείων και απολύσεις προσωπικού και για το χώρο της Υγείας. Αυτό, άλλωστε, έγινε στη γειτονική Ρουμανία, στη μακρινή Λιθουανία, το ίδιο συνέβη και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική μας ιστορία οδηγούμαστε σε μείωση των νοσοκομειακών μονάδων από 131 σε 80, των νοσοκομειακών κρεβατιών από 36.000 σε 32.000 και μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμιά καταγραφή των κενών και των ελλείψεων που υπάρχουν. Αγνοούνται επιδεικτικά οι πραγματικές ανάγκες για υπηρεσίες υγείας του πληθυσμού, αγνοούνται ακόμα και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις πως αυξήθηκε η προσέλευση του κόσμου στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα πάνω από 20%. Από τις κλίνες που μένουν, οι 600 πωλούνται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
Κλείνουν το 10% των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ισχυρίζονται πως κοστίζουν ακριβά) τη στιγμή που οι υπάρχουσες δεν καλύπτουν τις ανάγκες, τη στιγμή που πάνω από 2.000 ασθενείς -συνήθως νέοι- χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με την ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, η ολοκλήρωση της παρέμβασης θα φέρει απολύσεις 9.000 γιατρών και 26.000 νοσηλευτών καθώς και βοηθητικού προσωπικού. Όλα αυτά πρόκειται να συμβούν, όταν πριν από 2,5 χρόνια είχαν υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί με το υπουργείο, που προέβλεπε την πρόληψη 4.500 γιατρών τα επόμενα δύο χρόνια για να καλυφθούν τα κενά του συστήματος.
Η εφαρμογή του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, θα μετατρέψει το ΕΣΥ σε σωρό ερειπίων και τους εργαζομένους σε αυτό σε κολίγους. Θα έχει ιδιωτικοποιήσει μεγάλο μέρος της λειτουργίας του, μετατοπίζοντας το κόστος στη τσέπη των ασθενών.
Το κράτος πρέπει να πληρώσει κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, το τοκογλυφικό χρέος που δημιούργησαν η άρχουσα τάξη και οι υπηρέτες τους, οι διαδοχικές κυβερνήσεις του δικομματισμού και δεν θα δαπανά λεφτά για την παιδεία, την υγεία, τις συντάξεις κ.λπ..
Εισιτήριο, λοιπόν, 5 ευρώ στα νοσοκομεία ακόμα και στην εφημερία, πληρωμή στα ολοήμερα ιατρεία από την τσέπη των ασθενών, πληρωμή εξετάσεων ακόμα και όταν νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, συχνά και αγορά υλικών που απουσιάζουν από τις αποθήκες των νοσοκομείων.
Οι δημόσιες δαπάνες πρέπει να μειωθούν κατά 1,2 δισ. το 2011 και κατά 300 εκατομμύρια κάθε χρόνο μέχρι το 2015, αυτό είναι το «όραμα» του πιο πρόθυμου από τους πρόθυμους, του υπουργού Υγείας Λοβέρδου.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε
Η ανάλυση και οι διαπιστώσεις των όσων συμβαίνουν γύρω μας, μας γεμίζουν με απαισιοδοξία. Ήρθε η ώρα, όμως, να περάσουμε στη συλλογική δράση για την ανατροπή της γκρίζας καθημερινότητας και να γεμίσουμε από την αισιοδοξία που αυτή η συλλογική δράση μπορεί να μας χαρίσει.
Ήρθε η ώρα να συναντηθούμε όλοι οι εργαζόμενοι με τους ανέργους, τους αγανακτισμένους που πλημμυρίζουν τις πλατείες, τους συνταξιούχους, τους νέους που τους στέρησαν το δικαίωμα στο όνειρο και να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα μέτωπο αντίστασης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις και ξεπερασμένες νοοτροπίες και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης που την υλοποιεί με απίστευτη βαρβαρότητα.
Ήρθε η ώρα να πούμε να καταργηθεί το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Να πούμε «όχι» στο Ευρωσύμφωνο. Να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του χρέους. Να αρνηθούμε να πληρώσουμε το χρέος και την κρίση του συστήματος. Να πούμε «όχι» στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Να διεκδικήσουμε δημόσια και δωρεάν Υγεία-Παιδεία-Ασφάλιση.

* Ο Στρατης Πλωμαρίτης είναι διευθυντής ΕΣΥ και μέλος Δ.Σ. της ΕΝΙΘ

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!