Το μπαράζ τον απολύσεων στη Θεσσαλονίκη και στο χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, δυστυχώς, καλά κρατεί. Τελευταίο κρούσμα στον «πρωταθλητή» πια των απολύσεων, τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΑ, όταν στις 6 Δεκέμβρη ανακοινώθηκαν πανελλαδικά 17 απολύσεις προσωπικού.

Στη Θεσσαλονίκη από το τοπικό παράρτημα του ομώνυμου τηλεοπτικού σταθμού τρεις ηλεκτρονικοί κι ένας δημοσιογράφος και από το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV που ανήκει στον συγκεκριμένο όμιλο δυο δημοσιογράφοι κι ένας διοικητικός υπάλληλος.
Tην επόμενη μέρα (7/12) το πρωί, στην είσοδο του κτιρίου όπου συστεγάζονται το ανταποκριτικό γραφείο και ο τηλεοπτικός σταθμός, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από μέλη των συνδικαλιστικών ενώσεων των τεχνικών (ΕΤΙΤΒΕ) και των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΜΘ) με σκοπό την ανάκληση των απολύσεων. Την ίδια μέρα με απόφαση των τεχνικών στην Αθήνα (ΕΤΙΤΑ) πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας.
Η πολιτική της τρόικας και οι εντολές του μνημονίου ακολουθούνται πιστά, όχι μόνο από τον συγκεκριμένο όμιλο, αλλά και από την πλειοψηφία της εργοδοσίας του χώρου. Το καλοκαίρι που πέρασε στη Θεσσαλονίκη το STAR CHANNEL απέλυσε σχεδόν το μισό προσωπικό του και μέσα σε μια νύχτα άδειασε όλο το γραφείο από τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό, κλείνοντας στην ουσία το παράρτημα. Το MEGA πριν από λίγες μέρες προχώρησε σε απολύσεις δημοσιογράφων. Ο ΣΚΑΪ έβγαλε το επονομαζόμενο και ως «χαρτί της ντροπής», με το όποιο εκβίασε τους εργαζομένους να αποδεχτούν τη μείωση των μισθών τους και ουσιαστικά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Ο ΑΝΤΕΝΑ, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, έχει προχωρήσει σε συνεχόμενες απολύσεις με συνέπεια να απειλείται μέχρι και η ομαλή λειτουργία και ύπαρξη του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης.
Ο χορός των απολύσεων συνεχίζεται και στους μικρούς τοπικούς σταθμούς, όπως η ΩΜΕΓΑ όπου το σύνολο του προσωπικού έχει λάβει προειδοποιήσεις απολύσεων από το καλοκαίρι και μέχρι στιγμής έχουν απολυθεί 4 εργαζόμενοι. Το όλο κλίμα ολοκληρώνεται με την επίσχεση εργασίας από εργαζόμενους σε εταιρία τηλεοπτικών παραγώγων λόγω μη απόδοσης δεδουλευμένων, αλλά και από το πέταγμα στην ανεργία των συμβασιούχων της ΕΡΤ-3.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, ζώντας σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους και να συμμετάσχουν στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη.                                               

Π.Β.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!