Στον τόπο του τραγικού αυτοκινητικού δυστυχήματος της 16ης Οκτωβρίου, στην οδό Πέτρου Ράλλη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συγκέντρωση Μνήμης και Οργής, στην οποία συμμετείχαν ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα (SOSTE), οι Φίλοι της Φύσης, η ΟικοΠολις, οι Μαμάδες στο Δρόμο, η ΠΕΖΗ, οι Ποδηλάτες/ισσες και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Οι παρευρισκόμενοι μοίρασαν στους περαστικούς και τα διερχόμενα αυτοκίνητα φυλλάδια για τα αιτήματά τους, σχετικά με την οδική ασφάλεια.

«Ο δράστης του συγκεκριμένου τροχαίου δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος και τα θύματα δεν ήταν ούτε τα πρώτα, αλλά δυστυχώς δεν θα είναι ούτε τα τελευταία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOSTE και επισημαίνει ότι «ενώ σε διεθνές επίπεδο τα όρια ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές περιορίζονται στα 30 km/h, στην Αθήνα θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν όρια όπως 90 km/h στη Συγγρού, 70 km/h στην Κηφισίας, 60 km/h στην Αθηνών κ.λπ., όρια που και αυτά ακόμα δεν τηρούνται και δεν επιτηρούνται από κανέναν». Φυσικό επακόλουθο θεωρείται και το να πρωτοστατεί σ’ αυτόν τον πόλεμο της ασφάλτου η χώρα μας, η οποία κατέχει πανευρωπαϊκά την πρώτη θέση σε θανάτους και τραυματισμούς από τροχαίες συγκρούσεις και η πιθανότητα θανάτου ή τραυματισμού στο ελληνικό οδικό δίκτυο είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία δήλωσε ότι «είμαστε εδώ γιατί δεν είναι αυτονόητο το δικαίωμα στη ζωή, στους δρόμους όχι μόνο της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και σε ολόκληρη την πατρίδα. Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες, τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας δεν υπήρξαν προτεραιότητα ούτε για την κεντρική κυβέρνηση, ούτε δυστυχώς και για τον α’ και το β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Έδωσε, ωστόσο, τη διαβεβαίωση ότι για τη νέα περιφερειακή Aρχή η οδική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα. «Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα λάβουμε με την κοινωνία των πολιτών, ευελπιστούμε ότι είναι πολύ κοντά ο χρόνος που θα μπορείς να οδηγείς να περπατάς, να είσαι στο ποδήλατο και να κινείσαι ασφαλής στην Ελλάδα ολόκληρη», ανέφερε η κ. Δούρου.

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!