Προσφέρουν… γαριδάκια και τηλέφωνα στους ανέργους.

Στο ζοφερό σκηνικό που διαμορφώνει η ανεργία και η φτώχεια ακούγονται, τουλάχιστον, ως κακόγουστη φάρσα για τις στρατιές ανέργων τα «προγράμματα» και οι «εκπτώσεις» που τους παρέχει το υπουργείο Εργασίας, μετά και τις πρόσφατες εξαγγελίες Κεγκέρογλου περί «νέων δράσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η διεύρυνση της «συμβουλευτικής» δράσης του ΟΑΕΔ αλλά και εκπτώσεις σε… γαριδάκια, πατατάκια και γεμιστά μπισκότα!
Ως απάντηση στην ανεργία που καλπάζει η κυβέρνηση εδώ και ένα μήνα έχει εξασφαλίσει εκπτώσεις για τους κατόχους κάρτας του ΟΑΕΔ από μεγάλες εταιρίες τροφίμων, ηλεκτρικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας. Μία από τις εταιρίες παρέχει έκπτωση 20% σε όλα τα αναψυκτικά της, καθώς και στα γαριδάκια, πατατάκια, σνακς κ.λπ., μία άλλη προσφέρει έκπτωση στα γεμιστά μπισκότα και τις φρυγανιές της, ενώ οι εταιρίες του «ευεργέτη» Βγενόπουλου θα παρέχουν έκπτωση στα ταχυφαγεία τους. Το παζλ των προσφορών συμπληρώνουν μικρές εκπτώσεις σε πακέτα εταιριών τηλεφωνίας, εκπαιδευτικών οργανισμών και εταιριών αλλαντικών.
Τα προσχήματα για την εργατική πολιτική της κυβέρνησης σώζονται, λοιπόν, με γαριδάκια και φέτες γαλοπούλας, ίσως και με μερικά παραπάνω SMS και οι πολιτικές κατά της ανεργίας εξαντλούνται σε δωράκια (με το αζημίωτο, βέβαια, για τις εταιρίες που διαφημίζουν το κοινωνικό τους έργο) ενώ λείπουν οι ουσιαστικές πολιτικές αναστροφής της ραγδαίας αύξησης ακόμα και στα επίσημα, πλέον, νούμερα της ανεργίας.

Εργασία για 5 μήνες…
Στα πιο «ουσιαστικά» μέτρα η κυβέρνηση εξήγγειλε και πάλι προγράμματα επιχορηγήσεων για συγκεκριμένο διάστημα, μετατρέποντας το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης και δίνοντας το ποσό του επιδόματος στους εργοδότες ως «επιταγή επανένταξης» για κάθε άνεργο, την ίδια στιγμή που επιδοτεί και τις εργοδοτικές εισφορές. Επιπλέον, δημιουργεί 5μηνες(!) θέσεις εργασίας σε υπηρεσίες των δήμων για 10.000 ανέργους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση (μεταξύ 55 και 64 ετών), ενώ φιλοδοξεί τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου επιδοτώντας τις ασφαλιστικές εισφορές για τουριστικές επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές όλο το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και πάλι η ανεργία αντιμετωπίζεται με εμβαλωματικά μέτρα και με την αγωνία κυρίως να διαγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, ώστε να ευημερήσουν, επιτέλους, έστω οι στατιστικές – έστω κι αν είναι για διάστημα 5 μηνών.

Επάγγελμα… απογραφέας
Ενδεικτική της αγωνίας να κρυφτούν τα μεγέθη της ανεργίας ήταν και η μεθόδευση για τους ανθρώπους που απασχολήθηκαν στη διενέργεια της απογραφής πληθυσμού, καθώς έγινε προσπάθεια όσοι εργαστούν για τις 15 ημέρες που κράτησε η απογραφή, να διαγραφούν από τα μητρώα ανέργων για το διάστημα αυτό, χάνοντας και όλα τα προνόμια της μακρόχρονης βεβαιωμένης ανεργίας, όπως μοριοδότηση σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ κτλ.

Άγριο μαχαίρι στα επιδόματα
Την ίδια στιγμή παραμένει ανοιχτό και το ζήτημα της περιστολής του Προϋπολογισμού για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, της Εργατικής Εστίας και του ΟΕΚ τουλάχιστον κατά 2,5 δισ. ευρώ, όπως επιτάσσει η τρόικα. Ταυτόχρονα εισήχθησαν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, την ίδια ώρα που ο υφυπουργός Κεγκέρογλου δεσμεύεται ότι «όσοι δικαιούνται επίδομα θα συνεχίσουν να το παίρνουν». Το θέμα είναι, βέβαια, πώς θα διαμορφωθούν τα κριτήρια για την κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού…
Ήδη για την καταβολή επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους ξεκίνησε η εφαρμογή πρόσθετων εισοδηματικών κριτηρίων και συγκεκριμένα των τεκμηρίων διαβίωσης, που ορίζουν πλέον ως όριο για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας το ετήσιο εισόδημα των 5.000 ευρώ. Έτσι, πετά εκτός της λίστας εκατοντάδες μακροχρόνια ανέργους για τους οποίους θεωρεί πως αν έχουν τεκμήριο 5.000 ευρώ (δηλαδή ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο) τότε δεν δικαιούνται πλέον το επίδομα ανεργίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές της κυβέρνησης -σε απόλυτη υποταγή προς την τρόικα- κινούνται στην κατεύθυνση του «σβησίματος» των αριθμών από το χάρτη της ανεργίας, χωρίς όμως να καταφέρνουν ούτε και αυτό αφού πλέον και τα επίσημα νούμερα είναι απογοητευτικά. Αυτό που μένει είναι τα κρατικά προγράμματα υποαπασχόλησης και λίγο φθηνότερα γαριδάκια…

Μάριος Διονέλλης
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!