Η ζωή απ’ την αρχή – «Άνω-κάτω» με Μαγιακόφσκι – Για τον Χοσέ Μαρτί – Ευανθία Ρεμπούτσικα

Η ζωή απ’ την αρχή

Για την περιπέτεια της μετανάστευσης των Ελλήνων Εβραίων στο Ισραήλ αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την έξοδό τους από την καθημαγμένη Ελλάδα θα μιλήσουν τη Δευτέρα το βράδυ (8.00μ.μ.) ο καθηγητής Στέφανος Πεσμαζόγλου και η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Η ζωή απ’ την αρχή. Η μετανάστευση των Ελλήνων Εβραίων στην Παλαιστίνη, 1945-1948 (εκδ. Αλεξάνδρεια) που έγραψαν η Καρίνα Λάμψα και ο Ιακώβ Σιμπή. Η εκδήλωση θα γίνει στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22).

«Άνω-κάτω» με Μαγιακόφσκι

Αφιέρωμα με τίτλο «…και παρακαλώ να λείψουν τα κουτσομπολιά, τ΄ απεχθανόταν φοβερά ο μακαρίτης», που αναφέρεται στη ζωή, το έργο και την εποχή του ποιητή και ζωγράφου Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, εμβληματικής φυσιογνωμίας της ρωσικής πρωτοπορίας, θα παρουσιάσει την Τετάρτη η Δημοτική κίνηση «Ανω – κάτω στο Καλαμάκι». Η εκδήλωση θα γίνει στο δημοτικό θέατρο Κάρολος Κουν (Θησείου και Υψηλάντου) στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσουν η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σόνια Ιλίνσκαγια με θέμα: «Ο Μαγιακόφσκι του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου» και η εικαστικός Σοφία Αλεξανδρίδου για τη σχέση του Μαγιακόφσκι με το κίνημα της ρώσικης πρωτοπορίας και του φουτουρισμού. Οι ηθοποιοί Βασιλική Ρούσου και Μελέτης Γεωργιάδης θα διαβάσουν ποιήματά του. Το αφιέρωμα θα κλείσει με μια παρέμβαση λόγου, εικόνας και μουσικής με τίτλο «Γιατί αυτοκτόνησε ο Μαγιακόβσκι;». Ιδέα, κείμενο και αφήγηση: Νάντια Βαλαβάνη. Αφήγηση και τραγούδι: Μπενέτα Οικονόμου. Πιάνο: Κατερίνα Καραμπάτσα. Video-art: Περικλής Αντωνίου και Έλσα Τριβιζάκη. Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Σκλάβος.

Για τον Χοσέ Μαρτί

Τις πολιτιστικές καταβολές του κουβανικού πολιτισμού, όπως καταγράφονται μέσα από το έργο του μεγάλου Κουβανού ποιητή και αγωνιστή Χοσέ Μαρτί (1853-1895), θα ανιχνεύσουν ο Λουίς Πράδο, πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας, καθώς και αντιπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί», στην εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη στο βιβλιοπωλείο Μικρός Κοραής (Παπάγου 7 και Αριστοφάνους, Χαλάνδρι), στις 7.00μ.μ.Αποσπάσματα από δύο πρόσφατες εκδόσεις του Χ. Μαρτί θα απαγγείλει ο μεταφραστής Χάιμε Σβάρτ.

Ευανθία Ρεμπούτσικα

Νότες που μας ταξιδεύουν στην Κωσταντινούπολη, διασχίζουν τη γέφυρα του Γαλατά, ζωγραφίζοντας το εκπληκτικό σούρουπο της Πόλης θα ακουστούν την Παρασκευή στο Παλλάς από τη φωνή της Ντιλέκ Κότς και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, στη συναυλία με τίτλο Αθήνα-Κωνσταντινούπολη (Βουκουρεστίου 5 στις 9.00 μ.μ.).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!