Ακόμα και ο Στέφανος Μάνος κατήγγειλε το σκάνδαλο

Του Γιώργου Τοζίδη

«Με την έγκριση της Βουλής, τις ευλογίες του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΧΣ θα έχει στηθεί ένα σύστημα ασφαλούς και ιλιγγιώδους πλουτισμού. Ένα σύστημα που μπορούν να μπουν μόνον ολίγοι εκλεκτοί». Τα παραπάνω δεν γράφηκαν από αριστερό αρθρογράφο αλλά, αντίθετα, από τον συνεπέστερο νεοφιλελεύθερο Έλληνα πολιτικό, τον κ. Στέφανο Μάνο στην ιστοσελίδα capital.gr. Αποδεικνύεται, πλέον, ότι το σχέδιο που υλοποιείται από τη μνημονιακή κυβέρνηση και τους οικονομικούς δολοφόνους του ΤΧΣ δεν εντάσσεται στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία. Πρόκειται για λεηλασία σε μια κατεχόμενη χώρα από τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους που υλοποιείται με συνέπεια και συνέχεια.

Ήδη από το φύλλο της εφημερίδας της 14/12/2013, στο άρθρο με τίτλο Το σκάνδαλο της διάσωσης των τραπεζιτών συνεχίζεται, αναφερόταν ότι «η διαδικασία πώλησης της Eurobank εξελίσσεται στο νέο σκάνδαλο στο χώρο των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε με το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ που καταβλήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και επιβάρυνε το δημόσιο χρέος. Για το πέρασμα της τράπεζας σε ιδιώτες προγραμματίζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (αμκ) κατά 2 δισ. ευρώ. Το σκάνδαλο έγκειται στον προσδιορισμό της τιμής των νέων μετοχών στο επίπεδο των 0,3 ή 0,4 ευρώ όταν το ΤΧΣ είχε επενδύσει στην τιμή των 1,54 ευρώ. Με την υλοποίηση της αμκ το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί από 95,2% σε 55% και η Διοίκηση της τράπεζας θα περάσει στους νέους μετόχους». Οι εκτιμήσεις του άρθρου «διαψεύσθηκαν», ως προς την έκταση της λεηλασίας, καθώς η αμκ έγινε στην τιμή των 0,30 ευρώ ανά μετοχή και το ποσοστό του ΤΧΣ θα περιορισθεί στο 30% περίπου. Με τη συνδρομή πρόθυμων «ανεξάρτητων εκτιμητών», που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τους «επενδυτές»-κερδοσκόπους, καθορίσθηκε η τιμή του ξεπουλήματος των μετοχών ώστε μετά από 6 μήνες (σύμφωνα με την ομολογία τους) να μπορούν να πωλήσουν το μερίδιό τους αποκομίζοντας δυσθεώρητα κέρδη. Είναι ενδεικτική η εξέλιξη της τιμής της μετοχής του ΟΠΑΠ που έχει σχεδόν διπλασιασθεί από την ημερομηνία ιδιωτικοποίησης, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία επιχειρηματική κίνηση που να δικαιολογεί αυτήν την αύξηση.

Η λεηλασία των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα, που ξεκίνησε με την Eurobank και θα συνεχισθεί με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με την εξάντληση κάθε διαθέσιμου μέσου. Δεν αρκεί πλέον η απειλή για ποινική δίωξη των υπευθύνων από την κυβέρνηση της αριστεράς. Πρέπει άμεσα να επιληφθεί η δικαιοσύνη: κατάρτιση φακέλου με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!