Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Η κυβέρνηση γιατί αργεί;

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας επιχειρήθηκαν και την περασμένη Τετάρτη σε πολλά ειρηνοδικεία της χώρας, παρά το άτυπο μορατόριουμ της κυβέρνησης με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες οι οποίες, προφανώς, θυμίζουν και με αυτόν τον τρόπο στην κυβέρνηση ότι δεν λογαριάζεται ακόμη ως κυβέρνηση. Πληθαίνουν οι ιστορίες κοινωνικής αναλγησίας και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων τόσο για την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών, όσο και για τη συνολική και κοινωνικά δίκαιη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Μέχρι τότε, το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς συνεχίζει το κοινωνικό του έργο, σπεύδει με δεκάδες αλληλέγγυους κάθε Τετάρτη στο πλευρό των πληττομένων, αποτρέποντας τους πλειστηριασμούς και διεκδικώντας να ακουστεί δυνατά η φωνή και το δίκιο των θυμάτων της μνημονιακής πολιτικής-στρατηγικής.

 

 

Δεκαήμερη παράταση

Παρατάθηκε μέχρι το Σάββατο, 30 Μαΐου, η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα του ν. 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί ώθησε το υπουργείο Εργασίας σε αυτήν την απόφαση, προκειμένου να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες που δεν είχαν εισοδήματα το 2013 να αποκτήσουν πρόσβαση στις επιδοτήσεις, αλλά και για να χαρτογραφηθεί καλύτερα το μέγεθος των αναγκών. Ασφαλώς και ο κόσμος θα το χαιρετίσει ως θετική εξέλιξη, αλλά αμφισβητείται η πραγματική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά τους αναξιοπαθούντες. Εφόσον δεν συμπεριλαμβάνει άμεσα στη λίστα των «δραματικά φτωχών» τουλάχιστον και όσες εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας έχασαν τη δουλειά τους εντός του 2014, εφόσον δεν τους προστατέψει από τα χαράτσια και τα συσσωρευμένα χρέη…

 

 

Χρυσοθήρες ελεγκτές!

Η περιβόητη δωρεάν μετακίνηση ανέργων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όχι μόνο παραμένει όνειρο απατηλό, τέσσερις μήνες τώρα μετά τις εκλογές, αλλά οι διοικήσεις τους έχουν τον τελευταίο καιρό ξαμολήσει τους… χρυσοθήρες τους ελεγκτές, τους κυνηγούς κεφαλών και «τζαμπατζήδων», που επιχειρούν ληστρικούς ελέγχους με τα σαδιστικά πρόστιμα-φωτιά (το 60πλάσιο της αξίας του εισιτηρίου!). Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο μετρό, στην κινητοποίησή τους την περασμένη εβδομάδα, εναντιώθηκαν σε αυτού του είδους την απαράδεκτη ληστεία και υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση ανέργων και μαθητών. Σαν συμμορίες καραδοκούν κρυμμένοι, συχνά σε σημεία που δεν τους καταγράφουν κάμερες, συχνότατα χωρίς το καρτελάκι του ελεγκτή σε εμφανές σημείο, ώστε να αιφνιδιάσουν το θήραμά τους. Και φυσικά δεν ξεγλιστράει εύκολα κανείς από το δόκανό τους. Κι ας είναι μια εγκυμονούσα μετανάστρια που σέρνει πεισματικά τα μπογαλάκια της στο άγνωστο, κι ας είναι μια δεκαεπτάχρονη μαθήτρια που ξέχασε το πάσο της αλλά κινδυνεύει να καθυστερήσει στις προαγωγικές της εξετάσεις.

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!