Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

 «Είναι ο σωστός δρόμος;»

Το 2015 «μεταμφιεσμένο» σε… ποδήλατο ήταν η τελευταία ευφυής πολιτική παρέμβαση του σκιτσογράφου Wolinski, ενός από τους εργαζόμενους στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo που έχασαν τη ζωή τους από τις σφαίρες φανατικών εισβολέων, στα γραφεία της στο Παρίσι. Το ποδήλατο του σκίτσου οδηγούσε ο Φρανσουά Ολάντ, συνομιλώντας ταυτόχρονα στο τηλέφωνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. «Γεια σου Άνγκελα. Μην ανησυχείς! Οι Έλληνες πάντα σέβονταν τις δεσμεύσεις τους, δεν θα εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη. Είμαστε στο σωστό δρόμο», τη διαβεβαίωνε, αλλά στο επόμενο καρέ, όπου ο δρόμος γίνεται ξαφνικά γκρεμός και τα όρνεα παραμονεύουν, έχοντας πλέον κλείσει το τηλέφωνο, μονολογεί: «Είναι ο σωστός δρόμος; Δεν θα το ξέρω μέχρι να φτάσω στο τέλος»…

Στο μεταξύ, περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Κολωνάκι, σε ένδειξη συμπαράστασης στον γαλλικό λαό, μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα. Στην κεντρική είσοδο του ινστιτούτου κυριαρχούσε σε μαύρο φόντο το γνωστό σύνθημα «Είμαι Charlie». Πλακάτ με το ίδιο σύνθημα κρατούσαν πολίτες, ενώ κάποιοι σχημάτιζαν με γράμματα τις προτάσεις «Δεν μισώ. Δεν φοβάμαι». «Είμαστε συγκινημένοι από την αλληλεγγύη που δείχνουν οι Έλληνες», δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα.

 

«Είμαστε 100.000 18ρηδες!»

Αναγκαία, για λόγους στοιχειώδους εντιμότητας του κράτους απέναντι στους νέους εκλογείς, θεωρεί ο Συνήγορος του Πολίτη την άμεση εξασφάλιση της δυνατότητας να ψηφίσουν οι περίπου 100.000 δεκαοχτάρηδες στις προσεχείς εκλογές. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, δεδομένου ότι αρμόδιοι δήμοι βρίσκονται σε απόλυτη νομική αδυναμία να εγγράψουν εγκαίρως όσους ήδη από 1 Ιανουαρίου 2015 απέκτησαν εκλογικό δικαίωμα, παραμένουν ως λύσεις είτε η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είτε η έκδοση εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών προς τις Εφορευτικές Επιτροπές, προκειμένου οι συγκεκριμένοι θα ψηφίσουν με απλή επίδειξη πιστοποιητικού εγγραφής σε δημοτολόγιο.
Πλεονέκτημα της δεύτερης λύσης είναι η απλότητά της, καθώς θα ενταχθεί σε μια διαδικασία ήδη γνωστή και συνηθέστατη. Μειονέκτημά της είναι ότι καθώς η εκτέλεσή της επαφίεται στις εφορευτικές επιτροπές, κάποιες θα μπορούσαν να διστάσουν ή να εγείρουν ερμηνευτικές αντιρρήσεις. Επομένως, για την ασφαλή εφαρμογή αυτής της λύσης θα απαιτηθεί ρητή και σαφής εγκύκλιος του υπουργείου προς τις εφορευτικές επιτροπές. Για την απλούστευση της διαδικασίας, θα μπορούσε ίσως και να προβλεφθεί μόνον ένα εκλογικό τμήμα ανά δημοτικό διαμέρισμα όπου θα ψηφίζουν οι 18χρονοι εκλογείς. Λύσεις υπάρχουν, η βούληση της κυβέρνησης λείπει…

 

Οι τραμπούκοι ξαναχτύπησαν

Την ημέρα των Θεοφανείων, η γνωστή περιφερόμενη ομάδα που καπηλεύεται την ιστορία της ΑΕΚ έκανε την εμφάνισή της στη Λίμνη του Άλσους κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου αγιασμού των υδάτων. Ο δήμαρχος, μέλη της δημοτικής Aρχής και δεκάδες κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας δέχτηκαν ύβρεις, απειλές και προπηλακισμούς, ένας δημοσιογράφος χτυπήθηκε βάναυσα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ από το μένος των οπαδών δεν γλίτωσε ούτε ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Η οργανωμένη επανεμφάνιση των τραμπούκων ήρθε δύο μέρες μετά την εμπρηστική ανακοίνωση των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ που καλούν όλα τα κλαμπ τους να βρίσκονται παντού απέναντι στη δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος κάλεσε τους δημότες του και το δημοκρατικό κόσμο της ΑΕΚ να απομονώσουν αυτά τα στοιχεία και να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!