Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Αναρμοδιότητες… υπουργείων!

Ακούγαμε ώς τώρα για την αυστηρά προστατευόμενη από το Σύνταγμα διάκριση των εξουσιών – και διάκριση των εξουσιών δεν βλέπαμε, με τις θηριώδεις προσπάθειες πλήρους ελέγχου τόσο της δικαστικής όσο και της νομοθετικής εξουσίας από την… εκτελεστική (κυριολεκτικά), το αδίστακτο αυτό όργανο των τροϊκανών δυνάμεων εν Ελλάδι. Δεν πρέπει όμως να παραπονούμαστε, μια και το ξεφτέρι της Διοικητικής μας Μεταρρύθμισης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μας φιλεύει τώρα την ευεργετική «διάκριση των… υπουργείων». Εξέδωσε λοιπόν Προεδρικό Διάταγμα, «για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας», με το οποίο περιορίζονται ή καταργούνται συναρμοδιότητες υπουργών. Έτσι, για παράδειγμα, δεν θα χρειάζεται πλέον η συναίνεση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν θα πέφτει λόγος στον υπουργό Περιβάλλοντος για τις υποθέσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κοκ. Και στα πέντε βιλαέτια, φάτε πιείτε μωρ’ αδέλφια; – αυτή θα ήταν η πιο «αισιόδοξη» εκδοχή. Διότι το παιχνίδι έχει σκληρύνει και οι υψηλοί εντολείς δεν ανέχονται άλλες καθυστερήσεις ή αβελτηρία στην πραγματοποίηση του… οράματός τους για τη χώρα. 

 

Το «ξύγκι» των ανέργων

Πώς ξοδεύονται τα 360 ευρώ του επιδόματος ανεργίας; Δεν θα χρειαστεί να στύψουν πολύ το μυαλό τους αρκετοί από τους «τυχερούς» που στοιβάζονταν το πρωί της Τρίτης στα γκισέ του ΟΑΕΔ στην οδό Σταδίου. Η Τροχαία φρόντισε γι’ αυτό και έκοψε κλήσεις των 80 ευρώ σε όσα μηχανάκια βρίσκονταν παρκαρισμένα στον άδειο χώρο μπροστά στα γραφεία του Οργανισμού… Οι άνεργοι είχαν στηθεί στις ουρές για να ανανεώσουν την κάρτα τους, για να διεκπεραιώσουν τις τυπικές διαδικασίες για τη λήψη επιδόματος ή για πληροφορίες σχετικά με τα νέα προγράμματα απασχόλησης…

 

Θεοί και δαίμονες για το νερό!

Την πρόβλεψη-ευχή ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ. Ο Γ. Σακελλαρίδης κατηγόρησε τον Καμίνη και τον Σπηλιωτόπουλο ότι «δεν θέλουν να εξασφαλίσουν το νερό για τους κατοίκους της Αθήνας». Στη Θεσσαλονίκη, το δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως στις 18 Μαΐου θα στηθούν κάλπες έξω από τα εκλογικά κέντρα, ως δημοψήφισμα, για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Η αντιπροσωπεία μάλιστα του SOSτε το Νερό εξασφάλισε και τις… ευλογίες του Άνθιμου, ο οποίος δήλωσε ότι κατανοεί προσωπικά την ανάγκη να μην εκποιηθεί σε ιδιώτες το δημόσιο αγαθό του νερού και στέκεται αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!