Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Πείνα κι Ανατροπή

Τραγικά περιστατικά υποσιτισμού παιδιών σε σχολεία της Αθήνας αποκαλύφθηκαν κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων. Ένα από αυτά τα παιδιά, μάλιστα, είχε να φάει δύο ολόκληρες ημέρες. Οι σοβαρές καθυστερήσεις στο διεθνή διαγωνισμό προμήθειας τροφίμων -ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ- έχει στερήσει το Δημοτικό Βρεφοκομείο από τη δυνατότητα να προετοιμάζει καθημερινά 10.500 μερίδες φαγητού που διανέμονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα σχολεία και στα συσσίτια του δήμου, και έτσι από τον περασμένο Οκτώβριο η τροφοδοσία του Δημοτικού Βρεφοκομείου γίνεται από χορηγίες, ενώ τα συσσίτια του δήμου Αθηναίων έχει αναλάβει κέτερινγκ. Κατά την περσινή σχολική χρονιά διανέμονταν από το δήμο 1.200 μερίδες σε μαθητές, ενώ τη φετινή χρονιά τα αιτήματα αυξήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς κατά 600 και ο αριθμός τους είναι σταθερά αυξητικός. Ο δήμαρχος Αθηναίων διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Και η κυβέρνηση και η Περιφέρεια οφείλουν να ανασκουμπωθούν. Γιατί στη λεπτή τρίχα της ζωής ενός αθώου παιδιού κρέμεται κάθε «πολιτική νίκη» και κάθε «μεγάλη ανατροπή».

 

Απόλυση εγκύου!

Έγκυος εργαζόμενη στην εταιρία MIGATO A.E. εξαναγκάστηκε με δόλιο και εκβιαστικό τρόπο να υπογράψει τη λύση της σύμβασής της, με το πρόσχημα ότι θα αντικατασταθεί από νέα σύμβαση. Στη συνέχεια η εταιρία, όχι μόνο δεν πραγματοποίησε την υπόσχεσή της, αλλά αντιθέτως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, επικαλέστηκε το διευθυντικό δικαίωμα. Όπως καταγγέλλει το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, «το συγκεκριμένο περιστατικό ακολουθεί την πλειάδα των εκβιασμών κατά γυναικών εργαζομένων και των απειλών κατά εγκύων που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, και αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς εντάσσεται στο ζοφερό τοπίο των εργασιακών σχέσεων που έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών· ενός τοπίου που χαρακτηρίζεται από την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, από την εργοδοτική αυθαιρεσία και το καθεστώς τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς». Καλεί μάλιστα τις γυναίκες να συμμετέχουν στα σωματεία τους και στις γυναικείες συλλογικότητες, για το δικαίωμα στην εργασία, για την προστασία της μητρότητας, για σταθερές, αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις.

 

Μεγάλη πορεία για τον Οτζαλάν

Μια «μαραθώνια» πορεία από το Λαύριο έως την Αθήνα προετοιμάζει η κουρδική κοινότητα της Ελλάδας. Στόχος είναι να τιμήσουν τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, αλλά και να καταδικάσουν «τη διεθνή συνωμοσία ενάντια στον κουρδικό λαό», όπως εκφράστηκε με τα γνωστά γεγονότα της παράδοσής του (και με εμπλοκή του ελληνικού κράτους) στο τουρκικό κράτος στις 15 Φεβρουαρίου 1999. Αυτή η μεγάλη πορεία θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της 13 Φεβρουαρίου από το Λαύριο και θα καταλήξει στην Αθήνα, στην Πλατεία Κοτζιά στις 15 Φεβρουαρίου στις 4:00 μ.μ. Εκεί θα συγκεντρωθούν και άλλοι συμπατριώτες τους αλλά και φίλοι του κουρδικού αγώνα και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Ελληνική Βουλή.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρδιστάν, ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν κρατείται επί 16 χρόνια «μόνος σε συνθήκες απομόνωσης, στις φυλακές του Ιμραλί σε ένα κελί 12 τ.μ. Όλο αυτό το διάστημα του επιβλήθηκαν επιπλέον ποινές απομόνωσης μέσα στο κελί του, για περισσότερο από τρία χρόνια δεν επιτρέπουν να τον επισκεφτούν οι δικηγόροι του, παρεμποδίζεται η επικοινωνία με την οικογένειά του, λόγω της μεγάλης υγρασίας που υπάρχει στο νησί η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, επίσης του ασκείται ψυχολογική βία. Ενάντια σε όλες αυτές τις απάνθρωπες μεθοδεύσεις ο κουρδικός λαός τον υπερασπιζεται μαζικά και το τίμημα που πληρώνει είναι μεγάλο. Πλέον, ο κουρδικός λαός δεν μπορεί να ανεχτεί την αιχμαλωσία του ηγέτη του. Γι’ αυτό απαιτεί την απελευθέρωσή του και την επίλυση του κουρδικού ζητήματος σε ειρηνική βάση».

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!