Και απλήρωτοι και δαρμένοι οι εργαζόμενοι στη Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε.

 

Έννοιες όπως «ανακύκλωση», «πράσινη ανάπτυξη» κλπ., αν και έχουν θετικό αξιολογικό φορτίο, μπορεί να κρύβουν πολλά πράγματα πίσω από τη βιτρίνα. Δεν αναφέραμε τυχαία την ανακύκλωση. Εκτός από μηχανισμό κέρδους για τους εργολάβους μέσω του βαφτίσματος αποβλήτων και σύμμεικτων ως «ανακυκλώσιμα», αποτελούν και μηχανισμό κέρδους, μέσω της βίαιης καταπίεσης των εργαζομένων.

Κραυγαλέο παράδειγμα, το σπάσιμο της απεργίας των εργαζομένων της εταιρίας Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε. Η εν λόγω εταιρία ζήτησε το μεσημέρι της Δευτέρας (05/01) την επέμβαση των πάνοπλων αστυνομικών, που μπήκαν στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, το οποίο είχαν καταλάβει οι εργαζόμενοι και προχώρησαν σε 31 συλλήψεις. Μοναδικό έγκλημα των εργαζομένων της εταιρίας -στην πλειονότητά τους μετανάστες- ήταν ότι διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα 2 μηνών (όσον αφορά τους προσληφθέντες πριν από ένα τετράμηνο) έως και 8 μηνών (όσον αφορά τους παλαιότερους), καθώς και το Δώρο των Χριστουγέννων που δεν τους είχαν καταβληθεί. Η απλήρωτη εργασία δεν είναι ασυνήθιστη πρακτική για τη συγκεκριμένη εταιρία αφού σε αντίστοιχη απεργία είχαν προχωρήσει και τον Απρίλιο του 2014 οι τότε εργαζόμενοι.

Σημειώνεται ότι την προπερασμένη Παρασκευή, κάτω από την πίεση της απεργίας η εταιρία κατέβαλε στους εργάτες της ένα μικρό μέρος των οφειλομένων και -όπως ανέφεραν οι ίδιοι- τους έκανε μια πρόταση πληρωμής έναντι των οφειλομένων, προκειμένου να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Εκείνοι αρνήθηκαν την πρόταση διεκδικώντας να πληρωθούν όλοι τα δεδουλευμένα τους, λέγοντας ουσιαστικά «όχι» στην απλήρωτη εργασία. Η απάντηση της εταιρίας ήταν η έφοδος της αστυνομίας.

 

Θα τους νοικιάσει από εργολάβο

Η Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε. δραστηριοποιείται στην ανακύκλωση και την εμπορική αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών και -όπως πληροφορούμαστε από την επίσημη ιστοσελίδα της- ανάμεσα στους προμηθευτές της είναι και δήμοι και οργανισμοί του Δημοσίου. Η εταιρία απασχολεί πολλές δεκάδες εργαζομένους, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, η Ινδία και η Αλβανία. Πολλοί από τους εργάτες προσελήφθησαν πριν από τέσσερις μήνες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δείγμα ότι η εταιρία ανανέωσε πρόσφατα το προσωπικό της. Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, η εταιρία προσπαθεί να εξωθήσει μερίδα αυτών να δουλέψουν για εργολάβο, ο οποίος με τη σειρά του θα τους νοικιάζει στην εταιρία, με άλλο εργασιακό καθεστώς. Η εν λόγω επιχείρηση, μια από τις μεγαλύτερες στον κλάδο της ανακύκλωσης, συνεχίζει να παίρνει επιδοτήσεις από την Εταιρία Ανακυκλώσεως για τη δουλειά που κάνουν οι απλήρωτοι εργάτες.

Η παραχώρηση γης και ύδατος στους εργολάβους, το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και η απουσία εναλλακτικών συστημάτων διαλογής απορριμμάτων στην πηγή, είχαν οδηγήσει στην πρόβλεψη ότι χαμένοι θα είναι και οι πολίτες και οι εργαζόμενοι. Δυστυχώς, η πρόβλεψη επαληθεύεται.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!