► Την προηγούμενη εβδομάδα ο Λουίτζι Ντι Μάιο αποφάσισε να γυρίσει και επισήμως την πλάτη στο «ριζοσπαστικό» παρελθόν που τον ανέδειξε από την αφάνεια. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι δημιουργεί, παρέα με καμιά εξηνταριά Πεντάστερους βουλευτές και γερουσιαστές, που κι αυτοί απετάξαντο τον λαϊκισμό, μια δική του ομάδα. Και δηλώνει πλέον ανοιχτά ότι την Ιταλία θα τη σώσει ο Ντράγκι και η πρόσδεση στις ΗΠΑ.

► Η αποσύνθεση των κάποτε ενοχλητικών 5 Αστέρων πρέπει να πιστωθεί όχι μόνο στις κωλοτούμπες των ηγετών τους, αλλά και στις άοκνες προσπάθειες του σωτήρα Ντράγκι. Πράγματι, μέσα στις δουλειές που ανέλαβε ο τελευταίος ήταν και η πλήρης ανασύνθεση του ιταλικού πολιτικού συστήματος. Και τα κατάφερε καλά: οι εθνικιστές λύκοι του Σαλβίνι έγιναν άκακα ευρω-αρνάκια, και οι επίφοβοι Πεντάστεροι σκόρπισαν στον άνεμο, σαγηνευμένοι από τις κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές καρέκλες.

► Τώρα ζούμε ίσως τις τελευταίες στιγμές του δράματος, καθώς ο ιδρυτής των 5 Αστέρων, ο Μπέπε Γκρίλο, αποκάλυψε ότι ο Ντράγκι τον πίεζε να διώξει από τους Πεντάστερους τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Χρειάστηκαν 12 ώρες στο πρωθυπουργικό γραφείο για να διαψεύσει χλιαρά την αποκάλυψη… Ο Κόντε, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «είναι πολύ βαρύ ένας τεχνοκράτης πρωθυπουργός να ανακατεύεται στα εσωτερικά ενός κινήματος που τον στηρίζει».

► Η αναταραχή που προκλήθηκε ανάγκασε τον Ντράγκι να εγκαταλείψει προχθές άρον-άρον τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου άφησε στο πόδι του τον υπουργό Άμυνας Γκουερίνι, και να επιστρέψει στη Ρώμη. Πάντως δεν ανησυχεί πολύ: έχοντας υποδαυλίσει την αποστασία άλλων 61 βουλευτών και γερουσιαστών των Πεντάστερων, δεν έχει πια και τόση ανάγκη τη στήριξη όσων απέμειναν στον σχηματισμό με τον οποίο εκλέχθηκαν.

► Βασικά, δεν έχει ανάγκη καν τις τυπικότητες της αστικής δημοκρατίας. Το δείχνει η εξήγηση που έδωσε στο γιατί δεν ζητά την έγκριση της βουλής για να στέλνει όπλα στην Ουκρανία: «Μα, αυτό είναι αδύνατο. Θα σήμαινε ότι η κυβέρνησή μου είναι υπόλογη στη βουλή» είπε ο Ντούτσε! Με το δίκιο του: την εποχή της ευρωατλαντικής μεταδημοκρατίας, είναι ζήτημα αρχών να μην ενδίδουν οι εθνοσωτήρες στον λαϊκισμό του κοινοβουλευτικού ελέγχου…

► Εξάλλου ο Ντράγκι έχει άλλους λόγους πραγματικής ανησυχίας: πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό τα δημοσιεύματα που αναγγέλλουν ότι, αν δεν τα καταφέρει, μπορεί να επιστρέψει δυναμικά ένας άλλος σωτήρας, ο Μάριο Μόντι! Ναι, αυτός ο μέγας μεταρρυθμιστής που έλεγε ότι «οι κρίσεις χρησιμεύουν στον εξαναγκασμό των λαών να παραδίδουν μέρος της κυριαρχίας τους». Πόσο τυχεροί αυτοί οι Ιταλοί, να έχουν τόσους σωτήρες…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!