Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση έδωσε ήδη σήμερα εντολή για πληρωμή της δόσης των 750 εκατ. προς το ΔΝΤ.

Σημαντικά ερωτηματικά εγείρονται αφού, ενώ καμιά λύση δεν έχει βρεθεί στο ζήτημα της ρευστότητας και το σχέδιο οικονομικής ασφυξίας που εφαρμόζουν οι “θεσμοί” είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι “μονομερώς” συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά με την τακτική αυτή, άγνωστο παραμένει αν θα είναι σε θέση να καλύψει τις εσωτερικές της υποχρεώσεις, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ότι “προτεραιότητα έχουν οι μισθοί και οι συντάξεις και έπονται οι υποχρεώσεις προς τους δανειστές”.

Θυμίζουμε ότι (βλέπε και άρθρο στο Δρόμο που κυκλοφορεί) στους 2,5 μήνες που έχουν περάσει η ελληνική κυβέρνηση έχει πληρώσει στο ΔΝΤ 4,6 δισ. ευρώ με αποκλειστικά εσωτερικούς πόρους. Για το δίμηνο Μάης-Ιούνης, υπάρχουν πληρωμές 3,103 δισ. ευρώ, σε ΔΝΤ και τόκους. Πιο εφιαλτική η εικόνα για το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος, οπότε και απαιτούνται πληρωμές ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Με την ακολουθούμενη τακτική, εξαντλούνται τα οικονομικά αλλά και τα πολιτικά αποθέματα της χώρας και οι “δανειστές” έχουν μονίμως το πάνω χέρι. Μόνη λύση παραμένει η διέξοδος από το φαύλο κύκλο του δανειακού καθεστώτος αλλά αυτό σημαίνει αλλαγή πολιτικής και ιεραρχήσεων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!