«Για την πόλη μας, για τη ζωή μας» γίνονται οι αγώνες στην Ηλιούπολη. Η δημοτική κίνηση ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη Πόλη με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Κοκοτίνη στηριγμένη στα κοινωνικά κινήματα της πόλης αποσκοπεί στην έκφραση των διεκδικήσεών τους και στο επίπεδο του Δήμου και στη συλλογική διαμόρφωση της δημοτικής πολιτικής από τους πολίτες. Σε ένα πολιτικό πλαίσιο που ορίζεται από την τρόικα και την πολιτική της με το Μνημόνιο και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που υπηρετεί πιστά αυτή την πολιτική.

Η πολιτική αυτή εξειδικεύεται στο επίπεδο της τοπικής (αυτό)διοίκησης με το νόμο του Καλλικράτη, που από τη μια φέρνει ακόμα περισσότερο συγκεντρωτισμό και γραφειοκρατία, ακόμα περισσότερο μονοπαραταξικές διοικήσεις και από την άλλη πολύ λιγότερους πόρους για την εφαρμογή του που σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών επιχειρήσεων και απολύσεις εργαζομένων.

Απέναντι σε ένα τέτοιο πολιτικό-δημοτικό σκηνικό, η κίνηση αντιπαραθέτει τη δύναμη των πολιτών. Αγωνίζεται για τους ευρύτερους στόχους της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και στη διεκδίκηση τοπικών αιτημάτων, με πρώτο βήμα την καθιέρωση του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού. Υποστηρίζει το αίτημα της θεσμικής και οικονομικής αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών με επιβολή του πόθεν έσχες στους διαχειριστές δημοσίου χρήματος και με την ορθολογική διαχείριση των πόρων μαζί με τους κοινωνικούς φορείς. Τέλος, απαιτεί μια ολοκληρωμένη κοινωνική παρέμβαση, που δεν θα είναι σε βάρος του τοπικού κράτους πρόνοιας και θα οργανώνει και κινητοποιεί την κοινωνική αλληλεγγύη υπέρ της φροντίδας του παιδιού, για την στήριξη των νέων , των ανέργων και των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία, των εξαρτημένων, για την έμπρακτη καταδίκη – εξάλειψη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Στην Ηλιούπολη, η ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη Πόλη θέτει τους εξής στόχους: προστασία της δημόσιας περιουσίας από κάθε επιβουλή, άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής με σύγχρονο χαρακτήρα και κάλυψη όλου του πληθυσμού υπερβαίνοντας τον καθαρά επιδοματικό χαρακτήρα, προστασία και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, του Υμηττού και των δασών του και του ρέματος της Πικροδάφνης, για την εξασφάλιση καλής ποιότητας ζωής στους πολίτες, προστασία της υγείας των πολιτών από όλες τις μορφές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ουσιαστική πολιτιστική, εκπαιδευτική, αθλητική και κοινωνική αναβάθμιση της πόλης κόντρα στην πολιτική της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αναγκών και σχέσεων. Απέναντι στην πολιτική της απερχόμενης διοίκησης Αναγνώστου που αναλώθηκε σε προεκλογικά έργα βιτρίνας, δημόσιες σχέσεις και πανάκριβες σπατάλες επικοινωνίας, η δημοτική κίνηση ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη Πόλη αντιπαρατάσσει τη δύναμη και την ενέργεια των πολιτών και των κινημάτων τους.
Χρήστος Κοκοτίνης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!