Διαγωνισμοί εκατομμυρίων ευρώ για μελέτες για την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ τον οποίο τελικά κατεδάφισαν – Γερμανική σφραγίδα στο φαγοπότι. Γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης

 

Το πλέον σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο κατεδάφισης της παροχής Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας, περίθαλψης και φαρμακευτικής κάλυψης, ως κοινωνικό αγαθό, εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις-φερέφωνα της τρόικας. Μέρα με την ημέρα νέες αποκαλύψεις, καταδεικνύουν πόσο μεγάλο βάθος έχει η κομπίνα και πόσα πολλά χρήματα κρύβει για το ιδιωτικό κεφάλαιο, το σχέδιο αποδιάρθρωσης της δημόσιας Υγείας όπως το εκτελεί τα τελευταία χρόνια ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ άρχισε να αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που περιελάμβανε γραπτή ερώτηση πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας, στις 27/03, αναφορικά με την προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του έργου Μηχανισμός Υποστήριξης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.
Μια δεύτερη ανάγνωση στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Υγείας αποδεικνύει το colpo grosso του υπουργού Υγείας (της τέως και της νυν πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, για να ακριβολογούμε). Αφού το ίδιο το υπουργείο Υγείας επιλέγει να αποδιαρθρώσει τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των δομών της, όπως λειτουργούσαν ώς σήμερα, και αφού ο ΕΟΠΥΥ αποδεικνύεται ότι αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης, ως απόρροια των πολιτικών που το ίδιο το υπουργείο ακολουθεί, διαπιστώνεται ότι από την… πίσω πόρτα λειτουργούν πολλαπλές επιτροπές με παρόμοια έργα και ανατίθενται σε εξωτερικούς συμβούλους ad hoc έργα προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων για την τεκμηρίωση της κατάστασης αποδιάρθρωσης του συστήματος Υγείας!

Ευρωπαϊκά προγράμματα γραμμένα από την task force και γερμανικές ΜΚΟ μέσω ΠΟΥ
Όταν τον Δεκέμβριο του 2013, λίγο πριν από την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος πάσχιζαν να περάσουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Υγεία εν Δράσει, παρουσιάζοντάς το (κατά τις δηλώσεις Γεωργιάδη) ως την απόλυτη λύση για την «ανάπτυξη ενός καθολικού, ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», που είχε λάβει υπ’ όψιν την επικείμενη μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ, δεν εξήγησαν πόσες εταιρίες κρύβονταν πίσω από αυτό… Ή, για να ακριβολογούμε, πόσες γερμανικές εταιρίες είχαν ήδη φροντίσει να λάβουν θέση για το μεγάλο φαγοπότι του ελληνικού συστήματος Δημόσιας Υγείας.
Ας πάρουμε τα πράγματα χρονολογικά, για να μην μπερδευτούμε στο απίστευτο κουβάρι της διαπλοκής. Τον Σεπτέμβριο 2013 κατατίθεται από το υπουργείο Υγείας το Σχέδιο Δράσης για τη Μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, αναγράφοντας σε μια απόλυτη έλλειψη αισχύνης, ότι κατατίθεται «με την υποστήριξη της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (task force)». Το σχέδιο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το συγκεκριμένο πόνημα ήταν το ίδιο με το πλάνο λειτουργίας του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. project, Health in Action ή αλλιώς Υγεία εν Δράσει, το οποίο είχε φροντίσει να συντάξει κατά 90% το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, προφανώς κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού δίδονται σε τρίτους (το περίφημο outsourcing) με την μορφή συμβολαίων ανάθεσης ή τρίτων συμβολαίων (sub-contracts), έργα (κυρίως μελέτες) που αφορούν στην αναδιάρθρωση εκ βάθρων του συστήματος Υγείας.
Ήδη από τον Ιούλιο του 2013 είχε τεθεί σε ισχύ μία συμφωνία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ/Ευρώπη) για την ενίσχυση του Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων Υγείας της πρωτοβουλίας Υγεία εν Δράσει για τα έτη 2013-2015. Με την ιδιότητά του ως Domain Leader (DL) το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Γερμανίας λειτουργεί ως συντονιστής και υποστηρικτής στη διαδικασία αναμόρφωσης του Ελληνικού Συστήματος Υγείας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προετοιμασία της υπογραφής της συμφωνίας. Κοινώς, για να μη δώσουν οι Έλληνες φωστήρες απευθείας το έργο σε γερμανική εταιρία (αδιάφορο αν λειτουργεί ως ΜΚΟ ή ως ιδιωτικών συμφερόντων) υπέγραψαν σύμφωνο με έναν διεθνή οργανισμό, που κατά κύριο λόγο δραστηριοποιείται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου (εισάγοντας τις «αξίες» του νεοφιλελευθερισμού και της «ελεύθερης αγοράς») και εκείνος, με τη σειρά του, εκχώρησε μέρος του έργου (με sub-contract) στο Γερμανικό Δημόσιο, μέσω της Εθνικής Εταιρίας Διεθνούς Συνεργασίας (ή αλλιώς GIZ). Ας τονιστεί ότι το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας (ΜοU) είχε υπογραφεί ήδη από τον Απρίλιο του 2012. Τέτοιας μορφής «εθνικοί σωτήρες» υπάρχουν σε όλες τις… ανεπτυγμένες δυτικές αγορές. Η γερμανική εταιρία (Deutsche Gessellschaft fur Internationale Zusammenarbeit – GIZ) έχει αναλάβει ως leader τον τομέα της Υγείας στις χώρες της Ε.Ε. Στις πρώην ανατολικές χώρες ή στα Βαλκάνια για παράδειγμα, είναι domain leader στους τομείς της ενέργειας/νερού ή των περίφημων «δημοκρατικών λειτουργιών».

Τομείς «συνεργασίας»
Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, η συνεργασία διευρύνθηκε και περιλαμβάνει πλέον τους ακόλουθους 9 και μείζονος προτεραιότητας τομείς συνεργασίας (όλως τυχαίως δηλαδή τους τομείς εκείνους που «αποκεφαλίστηκαν» και «αποδυναμώνονται» σταδιακά τα δύο τελευταία χρόνια από κάθε έννοια δημόσιου αγαθού):
• Παροχή συμβουλών για την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος τιμολόγησης στις μονάδες νοσηλείας (ομάδα σχετιζόμενη με τη διάγνωση DRG).
• Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Διοίκησης νοσοκομείων.
• Παροχή συμβουλών για τη διαμόρφωση τιμών και την αποζημίωση δαπανών φαρμάκων.
• Διεύρυνση του τομέα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων στο ευρύτερο πεδίο της ηλεκτρονικής Παροχής Υπηρεσιών Υείας (e-Health).
• Αναδιοργάνωση του εθνικού ασφαλιστικού φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ και των συνδεδεμένων με αυτόν δομών για την εκ νέου οργάνωση της ασφάλισης Υγείας.
• Βασική περίθαλψη.
• Δημόσια Υγεία.
• Τουρισμός Υγείας.
Για την υλοποίηση των μεμονωμένων προγραμμάτων έχουν συγκροτηθεί εννέα ομάδες εργασίας (subcommittees), καθώς και μία οργανωτική επιτροπή (Health Reform Steering Committee) οι οποίες, από τις 17 Σεπτεμβρίου 2012 κι έπειτα, συνέρχονται σε μηνιαία βάση, ενώ από το 2012 η GIZ έχει αποκτήσει και γραφεία στην Αθήνα για να ελέγχει καλύτερα το υβρίδιο.
Ένα από τα πρώτα «πιλοτικά» έργα της GIZ ήταν να εισάγει μια ιδιωτική βέβαια (ελληνικών συμφερόντων, όλως τυχαίως) εταιρία παραγωγής εξειδικευμένου λογισμικού σε μεγάλο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα της Δυτ. Αθήνας, μέσω «διαγωνισμού», για συστήματα barcode.

Γερμανικές δηλώσεις υποστήριξης της ελληνικής… δοκιμής

Για να μην έχει κανείς αμφιβολίες για το πόσο στρατηγική σημασία έχει για τη Γερμανία το όλο ζήτημα, έχει δημιουργηθεί ιστοσελίδα που σε ελεύθερη μετάφραση ονομάζεται Γερμανικές Αποστολές στην Ελλάδα (https://www.griechenland.diplo.de/Vertretung/griechenland/el/08/Vertrag__fuer__Reformen__im__griechischen) όπου δεσπόζει η δήλωση του Ομοσπονδιακού Υπουργού Υγείας  Daniel Bahr το καλοκαίρι του 2013 όταν επεσήμαινε για την συμφωνία στον Τομέα Υγείας: «Συγχαίρουμε την ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή της σημαντικής αυτής συμφωνίας. Ενισχύει τη σθεναρή βούλησή της για μεταρρυθμίσεις μετά και τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και στον WHO/Europa (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) την αμέριστη υποστήριξή του ως επικεφαλής στον εν λόγω τομέα (Domain Leader). H περαιτέρω αποτελεσματικότητα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να βοηθηθεί το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού το συντομότερο δυνατό. Η επίτευξη δομικών και διαχρονικών μεταρρυθμίσεων είναι προς το συμφέρον του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον θα διοχετευθεί μέσω της διαρκούς στενής συνεργασίας και της έμπρακτης υποστήριξης της ελληνικής Task Force στις μεταρρυθμίσεις».

Επιτροπές και επιτροπάτα με ζεστό χρήμα

Η γερμανική εταιρία GIZ υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας (αξίας 9.890.504 ευρώ) με βασικό αντικείμενο τη διοικητική υποστήριξη, την παροχή συμβουλών και εκπόνηση μελετών που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ. Λίγες ημέρες μετά βγαίνει στον «αέρα» ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για το ίδιο ουσιαστικά έργο (η προθεσμία λήγει στις 15/4) προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ αυτή τη φορά.
Αν αποφασίσει κανείς να παραβλέψει -χάριν οικονομίας χώρου/χρόνου- τη στρατηγική ουσία του θέματος που αποδεικνύει την παντελή έλλειψη σχεδιασμού/μελέτης από τον υπουργό Υγείας που έσπευσε να κλείσει τις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας χωρίς να υπάρχει σχέδιο για τη διοικητική υποστήριξη του νέου συστήματος, προκύπτει ένα άλλο εύλογο ερώτημα – και εκεί στηρίχθηκε και η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για το ίδιο ζήτημα; Πόσοι μηχανισμοί και επιτροπές λειτουργούν, παράλληλα, με παραπλήσια αντικείμενα; Πώς και με τι ποσά χρηματοδοτούνται; Πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια για την υπογραφή συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρίες που έχουν αναλάβει την εκπόνηση έργων «χαρτογράφησης»;
Και ειδικότερα, όσον αφορά το «συμβουλευτικό» ρόλο των Γερμανών στον τομέα της Υγείας: ποιο είναι, τελικά, το αντικείμενο της σύμβασης με την εταιρία GIZ; Ποιο το αντικείμενο της επιτροπής Υγεία εν Δράσει του υπουργού Υγείας, σε συνεργασία με την task force;
Ακολούθως, ποιο είναι το αντικείμενο της επιτροπής για τη διαρκή υποστήριξη της εφαρμογής / συντονισμού / υλοποίησης της Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας; Και, εν τέλει, ποιο είναι το αντικείμενο του διαγωνισμού για το έργο Μηχανισμός Υποστήριξης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ;
Πόσοι, τελικά, κ. Γεωργιάδη, ιδιωτικοί φορείς, εταιρίες, σύμβουλοι και συμβουλάτορες τρώνε ζεστό χρήμα απλώς για να μελετούν τον τρόπο με τον οποίο έχετε αφήσει τον Έλληνα ασθενή/άπορο/ανασφάλιστο χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα στη δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους;

Βασίλης Κυριακάκης, βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ:
Χαοτική η κατάσταση στην ΠΦΥ

«Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε επισημάνει τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης, καθώς και τις υποκριτικές τακτικές, τα ψέματα και τις εκβιαστικές μεθόδους του Υπουργείου Υγείας προς τους υγειονομικούς και το λαό, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του.
Δυστυχώς, η πραγματικότητα μας δικαίωσε. Δύο μήνες μετά, η κατάσταση στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι χαοτική. Η τακτική του “ξαφνικού θανάτου” των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ και η διαθεσιμότητα 8.500 γιατρών-εργαζομένων διέκοψαν αναγκαίες για την υγεία των ασφαλισμένων δωρεάν υπηρεσίες και παροχές, μετέφεραν δυσβάστακτο οικονομικό κόστος στις τσέπες τους και επιβάρυναν παραπέρα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστήρια και τα ΤΕΠ των δημόσιων Νοσοκομείων, απειλώντας τα με λειτουργική κατάρρευση. Επιβεβαιώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η επιλογή του Υπουργείου Υγείας δεν ήταν η «επανίδρυση» της πρωτοβάθμιας δημόσιας περίθαλψης, αλλά η διάλυση και μετατροπή της σε προνομιακό χώρο επένδυσης για το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτή άλλωστε η κατεύθυνση είχε διαφανεί και από το σχέδιο δράσης που κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο 2013, της πρωτοβουλίας Υγεία εν δράσει του Υπουργείου Υγείας με την υποστήριξη της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Task Force. Σε αυτό το σχέδιο δράσης περιγράφονται όλα τα βήματα, ένα προς ένα, για τη διάλυση της ΠΦΥ: υποχρηματοδότηση, κλείσιμο μονάδων και διαθεσιμότητες εργαζόμενων.
Προβάλλει σήμερα περισσότερο από ποτέ, ως όρος επιβίωσης του λαού, η ανάγκη ενός σύγχρονου, ενιαίου, καθολικού δημόσιου δωρεάν συστήματος ΠΦΥ που θα εξασφαλίζει την υγεία όλων των κατοίκων της χώρας ισότιμα, χωρίς αποκλεισμούς. Είμαστε έτοιμοι, στηριζόμενοι στους κοινούς αγώνες των υγειονομικών με την υπόλοιπη κοινωνία και στο παλλαϊκό αίτημα για ανατροπή της κυβέρνησης, των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, να πετύχουμε».

Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος ΟΕΝΓΕ:
Χαρίζουν εκατομμύρια σε συμβούλους κατεδάφισης

«Η πατέντα Γεωργιάδη ξεπερνά την πιο τρελή φαντασία των γκουρού του νεοφιλελευθερισμού: Διαλύεις δημόσια αγαθά και μετά αναθέτεις, έναντι αδράς αμοιβής, σε γερμανική εταιρία συμβούλων να σου τεκμηριώσει την αναγκαιότητα κατεδάφισης, την οποία ήδη εσύ αποπεράτωσες!
Με υπόδειξη της Task Force και σειρά αδιαφανών διαδρομών, το υπουργείο Υγείας χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στη γερμανική εταιρία GIZ που αναλαμβάνει συμβουλευτικούς και διοικητικούς ρόλους, κυρίως σε χώρες του Τρίτου Κόσμου για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης. Ήδη της έδωσαν 10 εκατ. για να εκπονήσει ένα έργο το οποίο θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν με επάρκεια Έλληνες επιστήμονες με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος. Τώρα έρχεται συμπληρωματικό έργο 3,9 εκατ. ευρώ!
Αυτοί που αφήνουν απλήρωτες τις εφημερίες των γιατρών, κόβουν βασικές εξετάσεις – όπως η τροπονίνη για τη διάγνωση του εμφράγματος, επιβαρύνουν με υπέρογκες συμμετοχές τους ασθενείς για την αγορά των φαρμάκων τους, είναι οι ίδιοι που εμφανίζονται γαλαντόμοι όταν πρόκειται να ανοίξουν διαύλους με τα αφεντικά και τους επικυρίαρχους. Μένει καμιά αμφιβολία γιατί πρέπει να τους διώξουμε το συντομότερο;»

Γιάννης Γ. Μπασκόζος, Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Τομέα Υγείας:
Αποκαλύπτεται ποιοι θα ωφεληθούν από την καταστροφή

«Κάθε μέρα που περνάει γίνεται ολοφάνερη η ουσία των κυβερνητικών μνημονιακών πολιτικών που υλοποιεί με φανατισμό ο «εκπρόσωπος του ιδιωτικού τομέα» Άδωνις Γεωργιάδης.
Η περίφημη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ φανερώνεται μπροστά μας σε όλη την καταστροφική της ουσία. Απορρύθμιση και υποβάθμιση των δημόσιων δομών, διαθεσιμότητες και απολύσεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, αδυναμία των πολιτών για δωρεάν πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας με συνεχείς επιβαρύνσεις-χαράτσια και παράδοση των πάντων σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Αυτό είναι το ΠΕΔΥ που χωρίς καμία έγνοια για τον κόσμο καλείται να αντικαταστήσει τις προϋπάρχουσες δομές του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ.
Ο υπουργός και οι αρμόδιοι όχι μόνο δεν ντρέπονται για το «κατόρθωμά» τους αλλά προχωρούν και σε ενέργειες που και την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας φανερώνουν και σε κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και διαπλοκή με ιδιωτικά συμφέροντα οδηγούν.
Η προκήρυξη του σκανδαλώδους διαγωνισμού για τον Μηχανισμό Υποστήριξης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και του ΕΟΠΠΥ αποτελεί ομολογία του πραγματικού στόχου των παρεμβάσεων του κ. Γεωργιάδη. Ο υπουργός Υγείας, με τις ευλογίες της Task Force και της τρόικας, διέλυσε ένα ολόκληρο σύστημα υγειονομικών υπηρεσιών, στέρησε από τους πολίτες την πρόσβαση σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και οδήγησε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους μόνο και μόνο για να συμβάλει στη συνεχιζόμενη απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών και να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα. Ήδη, με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό αποκαλύπτεται ποιοι θα ωφεληθούν από το καταστροφικό κυβερνητικό έργο».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!