Τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα υπονομεύουν τη λειτουργία δύο ιστορικών ιδρυμάτων, του Ασύλου Ανιάτων και του Γηροκομείου Αθηνών. Στο Άσυλο Ανιάτων, που περιθάλπει 175 ασθενείς, από τον Μάρτιο 2014 δεν γίνονται νέες εισαγωγές ασθενών, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 9-13 μήνες και δεν αναπληρώνεται το συνταξιοδοτούμενο προσωπικό. Στο δε Γηροκομείο Αθηνών με 150 περίπου περιθαλπόμενους, οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν κανονικά από τον Σεπτέμβριο 2010! Το Γηροκομείο Αθηνών οφείλει 9,5 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, 5 εκατ. στην Εφορία, 5 εκατ. στους εργαζόμενους, ενώ και το Άσυλο Ανιάτων χρωστάει συνολικά πάνω από 6 εκατ. Το αδιέξοδο θεωρείται… τετελεσμένο, ειδικά μετά την ψήφιση του Ν.4262/14, που προβλέπει την «ένταξη Σωματείων και Ιδρυμάτων σε καθεστώς εξυγίανσης», μια και η κυβέρνηση ζητά να υποβάλουν σχέδια εξυγίανσης οι ίδιες οι διοικήσεις των Σωματείων-Ιδρυμάτων οι οποίες ευθύνονται για τη δημιουργία των υπέρογκων χρεών.

Στον ίδιο νόμο, η τεράστια ακίνητη περιουσία των 1.500 ακινήτων του Ασύλου Ανιάτων και των 1.000 ακινήτων του Γηροκομείου Αθηνών ανατίθεται στην Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων Δημοσίου, η οποία θα έχει τη δυνατότητα πώλησης ακινήτων των υπό εξυγίανση ΝΠΙΔ στο ύψος του 70% της αντικειμενικής αξίας τους, παραβιάζοντας τους όρους και τις δεσμεύσεις των κληροδοτημάτων. Μέχρι σήμερα, εάν οι διοικήσεις των Σωματείων-Ιδρυμάτων πωλούσαν ακίνητο κάτω της αντικειμενικής του αξίας ή στο 70%, θα διώκονταν για απιστία κακουργηματικού χαρακτήρα.

Σε ερώτηση ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της αναμενόμενης υπαγωγής των ιδρυμάτων στις διατάξεις του ν.4262/2014, παρουσιάζονται σημαντικά επιμέρους θέματα. Δεν υπάρχει πρόνοια ή δέσμευση ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση της διαβίωσης και περίθαλψης των ασθενών του Ασύλου Ανιάτων και των τροφίμων του Γηροκομείου Αθηνών, δεν διασφαλίζεται σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και με συγκεκριμένο και δεσμευτικό τρόπο η εξόφληση των οφειλομένων δεδουλευμένων μισθών των εργαζομένων στα δύο Ιδρύματα, κ.ά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!