Η απόφαση για την Ηριάννα είναι ένα νομικό και πολιτικό σκάνδαλο, αυτό είναι αυτονόητο και μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο όλα τα σχετικά στοιχεία. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, η ευκαιρία της αποφυλάκισής της τη Δευτέρα (με αναστολή της ποινής της από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων) κινδυνεύει από την μη καθαρογραφή της απόφασης.

Η αιτία της καθυστέρησης δεν είναι τεχνική. Η δικαστής που καταδίκασε την Ηριάννα πρέπει να καθίσει και να γράψει σκεπτικό. Και φυσικά σκεπτικό δεν υπάρχει. Με αποτέλεσμα μια νέα κοπέλα, φυλακισμένη και αθώα, να είναι πλέον αντιμέτωπη όχι μόνο με τη βαρβαρότητα μιας τερατώδους απόφασης, αλλά και με τον φόβο μιας εμπαθούς εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας, που είναι αντιμέτωπη με το φάσμα του εξευτελισμού γιατί ποτέ δεν περίμενε τις διαστάσεις που θα έπαιρνε στην κοινωνία το θέμα της Ηριάννας.

Προτείνω – μέχρι να μάθουμε το όνομα της εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας – να την αποκαλούμε Ανθρωπάκι. Αυτό το Ανθρωπάκι έχει καταλάβει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα. Πηγαίνει στη δουλειά, γυρνάει στο σπίτι, ζει την καθημερινότητα, αλλά την ίδια στιγμή ξέρει ότι πρέπει να γράψει ένα σκεπτικό που θα τη γελοιοποιήσει. Το Ανθρωπάκι αυτό έχει ιδρώσει. Και αυτός ο ιδρώτας ενός συστήματος λαχανιασμένου από την αμφισβήτηση της κυριαρχίας του είναι το μεγαλύτερο καύσιμο του φασισμού.

Ένας Άνθρωπος και ένα Ανθρωπάκι. Πιο καθαρά το δίλημμα δεν μπορεί να τεθεί.

 

Θανάσης Καμπαγιάννης, 14/7/2017

(δικηγόρος, μέλος της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!