Σκίτσο του Γιάννη Δερμετζόγλου

Διευρύνεται το κίνημα συμπαράστασης στην πανεπιστημιακό

του Γιώργου Πατέλη

 

Πριν από ένα ακριβώς μήνα, το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών εξέδιδε μια κατάπτυστη απόφαση με την οποία καταδίκαζε την Ηριάννα Β.Λ. σε 13 χρόνια κάθειρξη, για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνες της Φωτιάς». Ποινή στην οποία καταδικάστηκε χωρίς αναστολή και χωρίς αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού. Τα καταδικαστικά στοιχεία κάι περισσότερο από λειψά. Όπως ακριβώς το δείγμα DNA της Ηριάννας που βρέθηκε σε ένα από 49 ευρήματα που εξέτασε το δικαστήριο. Δεύτερο «αποδεικτικό» στοιχείο, η προσωπική της σχέση με τον Κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη ίδια οργάνωση, αλλά τελικά αθωώθηκε. Μπορεί το DNA της Ηριάννας, το οποίο κατέθεσε με δική της πρωτοβουλία, να επιβεβαιώνει μόνο έναν από τις 16 παραμέτρους ταυτοποίησης, να μην μπορεί να επανεξεταστεί –όπως ζήτησε ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής από το εγκληματολογικό εργαστήριο, μπορεί να καταρρίπτεται ακόμα και το έτσι κι αλλιώς απαράδεκτο «σκεπτικό» της ενοχής της με την αθώωση του Κ. Παπαδόπουλου, παρόλα αυτά η Ηριάννα κρατείται στις φυλακές Θηβών.

Ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης ξεδιπλώθηκε άμεσα και ζητά την άμεση απελευθέρωση της Ηριάννας. Ένα κύμα που διαπερνά τους νέους ανθρώπους, την πανεπιστημιακή κοινότητα, τον χώρο του πολιτισμού και των γραμμάτων. Μετά την επιστολή των Βρετανών πανεπιστημιακών προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, τους 31 νέους ποιητές, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς οι δηλώσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης.

Ο μουσικός Γιάννης Αγγελάκας σε ανάρτησή του στο facebook γράφει: «Κάτι δεν πάει καλά με αυτό το μαντήλι που δήθεν φοράει στα μάτια της η θεά της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. Είναι διάτρητο και λοξοκοιτάει απ’ τη μια προστατευτικά προς τους πολιτικούς και οικονομικούς άρχοντές μας (δύο πολιτικοί όλοι κι όλοι μπήκαν στη φυλακή για καταχρήσεις δισεκατομμυρίων που γινόταν εις βάρος μας τόσα χρόνια και είναι και οι δύο ελεύθεροι πια) κι απ’ την άλλη απειλητικά και καχύποπτα προς όλους εμάς τους υπόλοιπους που δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς και βουβοί την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας, δικαιοσύνης και απλής λογικής στον τόπο μας». Ακόμα, ζητά από τους φίλους του να συνυπογράψουν το κείμενο υποστήριξης που έχει αναρτηθεί στο avaaz.org, όπου οι υπογραφές ξεπερνούν ήδη τις 22.000.

Ο πανεπιστημιακός Ευτύχης Μπιτσάκης γράφει: «Και όμως, χωρίς στοιχεία, η νέα κοπέλα, υποψήφια διδάκτωρ, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλακή. Θα αφήσουμε τη νέα κοπέλα να καταστραφεί; Το κάθε ανθρώπινο ον είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο. Και όχι μόνο: είναι πρόσωπο φορέας ελπίδων και δυνατοτήτων που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Ποιος, ελαφρά τη καρδία και χωρίς αποδείξεις αποφασίζει για τη ζωή του μοναδικού προσώπου; Θα μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στην καταστροφή μιας νέας γυναίκας; Και όμως, ένα κίνημα διαμαρτυρίας αναπτύσσεται ήδη, εδώ και στο εξωτερικό», ενώ προτείνει: «Οι δικαστές που καταδικάζουν αθώους, να δικάζονται για το έγκλημά τους. Η σημερινή κυβέρνηση ας ψηφίσει σχετικό νόμο».

Η Μάρω Δούκα, μεταφέροντας τα λόγια του Τίτου Πατρίκιου, γράφει: «“Η Ελλάδα ταξιδεύει, ολοένα ταξιδεύει”, άκουσα τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο να συμπληρώνει την ανάγνωση ποιημάτων του με την παράκληση-προτροπή προς όλους μας να μην αφήσουμε την Ηριάννα να σαπίσει στη φυλακή, να μην επιτρέψουμε να καταστραφεί η ζωή μιας νέας κοπέλας».

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής μεταφέρει με ερώτησή του, την περίπτωση της Ηριάννας στην Κομισιόν, ο Παύλος Παυλίδης αποκαλύπτει μια προσωπική του περιπέτεια και ζητά «να λογοδοτούν οι άνθρωποι που έχουν το “δικαίωμα” να καταστρέφουν έτσι απλά τη ζωή ενός νέου ανθρώπου σε μια δίκη με ανεπαρκή στοιχεία». Ακόμη, στο πλευρό της Ηριάννας δηλώνουν συνάδελφοι της από το διδασκαλείο του ΕΚΠΑ, ένας μαθητής της με επώνυμη επιστολή, καθώς και σειρά συλλόγων και σωματείων.

Η πίεση που ασκείται από το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης μεγαλώνει. Μένει να δούμε αν θα είναι ικανή να δώσει μια πρώτη νίκη στην Ηριάννα στις 17 Ιουλίου οπότε και θα αποφασιστεί αν θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που έχει καταθέσει.

 

Θα τελειώσει ο Γολγοθάς του Τ. Θεοφίλου;

Μετά από μια πολύμηνη διαδικασία που περιλάμβανε σαν βασικό στοιχείο κατηγορίας ένα γενικόλογο ανώνυμο τηλεφώνημα, τη λήψη δείγματος DNA δια της βίας, την δήλωση στελέχους της αντιτρομοκρατικής πως μπορεί και να μην ήταν ο Τάσος Θεοφίλου στη ληστεία της Πάρου, την μη αναγνώρισή του από τους αυτόπτες μάρτυρες, μετά και την πρωτόδικη απόφαση για 25ετή κάθειρξη, η δικαστική περιπέτεια του Τ. Θεοφίλου δείχνει να φτάνει στο τέλος της. Στις 27 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η τελευταία δικάσιμος του εφετείου και η απόφασή αναμένεται την επόμενη Παρασκευή 7 Ιουλίου.

Το τεκμήριο της αθωότητας τσαλακώθηκε στην περίπτωση του Τ. Θεοφίλου, όπως έχει γίνει και σε αυτή της Ηριάννας. Δεν τσαλακώθηκε όμως το χαμόγελό του, το οποίο βασίστηκε στην αθωότητά του αλλά και στο κύμα αλληλεγγύης που δέχτηκε καθόλη τη διάρκεια της δικαστικής του περιπέτειας, ακόμη και όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τα 25 χρόνια ή ακόμη κα την ισόβια κάθειρξη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!