Όλο και φθηνότερο προσωπικό αναζητούν οι εργολάβοι, που προστρέχουν στα ΜΑΤ

 

Τη δύναμη της καταστολής και με.. αριστερή κυβέρνηση γεύονται οι εργαζόμενοι που παλεύουν για τη διατήρηση της δουλειάς τους με αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας και μάλιστα σε έναν από τους πιο δύσκολους χώρους δουλειάς, αυτόν των σκουπιδιών. Μία μέρα πριν την πανεργατική απεργία, τα ΜΑΤ χτύπησαν την κινητοποίηση των εργαζομένων στο εργοστάσιο ανακύκλωσης των Ιωαννίνων σπάζοντας τον αποκλεισμό της Μονάδας και ανοίγοντας δίοδο ώστε να περάσει ο απεργοσπαστικός μηχανισμός. Οι εργαζόμενοι μπροστά στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών που αντιμετωπίζουν είχαν προκηρύξει 48ωρη απεργία, η οποία όμως κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο στα Ιωάννινα όπου προσέφυγε η εταιρία. Τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να προστρέξουν σε υπεράσπιση του εργολάβου, ανοίγοντας το εργοστάσιό του και διευκολύνοντας την έλευση των απεργοσπαστών, τους οποίους είχε ήδη βρει.

 

Και στο Ηράκλειο

ΜΑΤ έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, χωρίς να επέμβουν όμως, και στο Ηράκλειο Κρήτης όπου οι 42 εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών έκλεισαν δύο εβδομάδες κινητοποιήσεων. Το εργοστάσιο βρίσκεται υπό αποκλεισμό από τους εργαζόμενους μετά την απόφαση της εταιρίας να τους απολύσει για να πάρει άλλους με χαμηλότερες αμοιβές. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν και πέτυχαν να εκδοθούν ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα τους τόσο από την Περιφέρεια Κρήτης όσο και από τον Δήμο Ηρακλείου, ενώ έχουν καλέσει σε ανοιχτό διάλογο την εργολαβική εταιρία που ανέλαβε από φέτος τη διαχείριση του εργοστασίου.

Αναταραχή επικρατεί στα εργοστάσια ανακύκλωσης όλης της χώρας καθώς η αλλαγή εργολάβων που τα διαχειρίζονται, μέσα στο γενικότερο αδιαφανές πλαίσιο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης δίνει το δικαίωμα σε κάθε νέο πλειοδότη να αναζητά καινούργιο και κάθε φορά φθηνότερο προσωπικό με τη δικαιολογία της αλλαγής του «αφεντικού» σε κάθε εργοστάσιο. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι αντί για την προστασία από τους κρατικούς φορείς δοκιμάζουν τη βία των ΜΑΤ έστω κι αν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι επιλογή της «Αριστεράς»…

Κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στα Ιωάννινα έγιναν 8 προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις ενώ οι εργαζόμενοι έδωσαν και νέο απεργιακό ραντεβού, αυτή τη φορά καλυπτόμενοι από την προκήρυξη απεργίας από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

 

Μ.Δ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!