Μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι για την πρώην Λιμενοβιομηχανική Ζώνη

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας δηλώνει την αταλάντευτη απόφασή του να διεκδικήσει την περιοχή της πρώην Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης, συνολικής έκτασης 640 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, της ΒP, της Εθνικής Τράπεζας, της OilOne και του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, και να αποτελέσει δημόσια περιουσία προς όφελος των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Σε μια κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας προσδιορίστηκαν και οι προϋποθέσεις για την ανάπλαση της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης, παρουσία του υπουργού ΠΑΠ, Παναγιώτη Λαφαζάνη και του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργου Γαβρίλη. Αναγκαία βήματα κρίθηκαν: η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας ώστε ν’ αποχαρακτηριστεί σαφώς η περιοχή από βιομηχανική ζώνη, η απαλλοτρίωση μέρους της έκτασης ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας, η άμεση προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το σχέδιο ανάπλασης και η άμεση διακοπή των διαδικασιών για τη λειτουργία του διυλιστηρίου επεξεργασίας πετρελαιοειδών της OilOne.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, «Δεν διαπραγματευόμαστε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας… Σήμερα ανοίγουμε μία ιστορική σελίδα, γιατί μετά από χρόνια ερημοποίησης και απραξίας προχωράμε σε συνεργασία με την περιφέρεια σε βήματα χειροπιαστά που θα μας επιτρέψουν να χτίσουμε λιθαράκι-λιθαράκι την ανάπλαση της περιοχής».

Στην παρέμβασή του ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε: «Θέλουμε ο χώρος να είναι ανάσα για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά που είναι πνιγμένη στο τσιμέντο. Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε και θα το κάνουμε είναι να αποκλείσουμε τις βιομηχανικές χρήσεις, δηλαδή να προχωρήσουμε στην τροποποίηση του Νόμου 4277/2014». Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, είπε μεταξύ άλλων: «Έχουμε επαναλάβει δημόσια και πολλές φορές ότι είμαστε αντίθετοι με αυτό που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή. Μέχρι σήμερα έχουμε δεσμεύσει χρήματα στην πρώτη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για τη διενέργεια διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, έχουμε αποδεσμεύσει χρήματα από τον Προϋπολογισμό, ώστε να χρησιμοποιηθούν για απαλλοτριώσεις και έχουμε ξεκινήσει ένα γύρο ελέγχων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί. Είμαστε σε συνεννόηση με το δήμο για τα επόμενα βήματα».

Ακολούθησε συνάντηση των δημοτικών Αρχών Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Περάματος, Σαλαμίνας, Νίκαιας-Ρέντη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά. Συμφώνησαν άπαντες ότι πρόκειται για «χώρο μεγάλης σπουδαιότητας και υπερτοπικής σημασίας, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει προοπτική στην ευρύτερη περιοχή και ν’ αποτελέσει ανάσα ζωής για τους κατοίκους, με χρήσεις πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής». Το επόμενο ραντεβού τους ορίστηκε για τις 4 και 5 Απριλίου στο χώρο των Λιπασμάτων, όπου οι δημοτικές Αρχές μαζί με τους κατοίκους θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που θα κάνουν το χώρο επισκέψιμο και θα εγκαινιάσουν το πυκνό πρόγραμμα δράσεων που έχει αποφασιστεί για τους προσεχείς μήνες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!