Μέσα στο χάος που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19, οι αεροπορικές εταιρίες έχουν στραφεί σε εναλλακτικούς τρόπους για να φέρουν χρήματα στα ταμεία. Για κάποιες από αυτές, η άμεση στροφή στις εμπορικές πτήσεις έσωσε τον τραπεζικό τους λογαριασμό, ενώ άλλες επικεντρώθηκαν στις πτήσεις επαναπατρισμού και άλλες υπηρεσίες επιβατών. Όμως το ιδιαίτερο αυτής της πανδημίας είναι ο αριθμός των εταιριών που πραγματοποιούν πτήσεις στο πουθενά. Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, όλο και περισσότερες εταιρίες προστίθενται στην λίστα δίνοντας την ευκαιρία στους λάτρεις των αεροπλάνων να πετάξουν, χωρίς το ρίσκο του ταξιδιού. Είναι μια ασυνήθιστη κίνηση, αλλά με πλεονεκτήματα τόσο για τις αεροπορικές όσο και για τους επιβάτες.

Ένα από τα πρώτα αεροδρόμια που ξεκίνησαν πτήσεις για το πουθενά, ήταν το Σόνγκσαν, στη Ταϊπέι της Ταϊβάν. Καθώς εξυπηρετούσε καθημερινές πτήσεις προς Τόκυο, Σεούλ και άλλες πόλεις της Κίνας, το αεροδρόμιο έχασε το 64% του αριθμού των επιβατών του λόγω Covid-19, ενώ είχε μόλις ολοκληρώσει τις εργασίες ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του και είχε φτιάξει καινούριο σαλόνι αναμονής.

Για να προσελκύσει επιβάτες, το αεροδρόμιο συνεργάστηκε με τις αεροπορικές εταιρίες EVA Air και China Airlines ώστε να πραγματοποιήσουν μια εικονική πτήση. Οι επιβάτες που κέρδισαν εισιτήρια μέσω λοταρίας, μπορούσαν να απολαύσουν μια πλήρη αεροπορική εμπειρία: έκαναν τσεκ ιν, κάθισαν στο σαλόνι και επιβιβάστηκαν στα αεροπλάνα. Τα αεροπλάνα δεν απογειώθηκαν πραγματικά από το αεροδρόμιο, παρόλα αυτά η εμπειρία ήταν αρκετά δημοφιλής και περισσότερα από 7.000 άτομα δήλωσαν συμμετοχή.

Μια εταιρία στην Ιαπωνία πάει τις «εικονικές πτήσεις» σε άλλο επίπεδο. Η First Airlines προσφέρει την ευκαιρία να «πετάξει» κάποιος σε συναρπαστικούς προορισμούς, όπως η Νέα Υόρκη, η Ρώμη και το Παρίσι. Μέσα από το θαύμα της εικονικής πραγματικότητας, οι επιβάτες μπορούν πραγματικά να γνωρίσουν τις πόλεις και να ζήσουν μια ρεαλιστική εμπειρία απογείωσης και προσγείωσης. Με 60 δολάρια το άτομο, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρους θεματικού γεύματος, είναι πραγματικά ευκαιρία να ζήσει  κάποιος την ευχαρίστηση ενός ταξιδιού.

Φυσικά, με όλες τις πτήσεις για το πουθενά, δεν χρειάζεται να μείνεις αναγκαστικά στο έδαφος. Κάποιες εταιρίες έχουν κάνει ένα βήμα παραπάνω και προσφέρουν στους επιβάτες τους μια πραγματική εμπειρία πτήσης, χωρίς να φεύγουν καν από τη πόλη τους.

Τα Α380 της αεροπορικής εταιρίας ΑΝΑ είναι από τα πιο εμβληματικά αεροσκάφη στον κόσμο και η εταιρία θέλει να τα διατηρήσει σε ετοιμότητα μόλις επιτραπούν ξανά τα ταξίδια στην Χαβάη. Γι’ αυτό η ΑΝΑ, προκειμένου να παραμείνουν λειτουργικά, μία στο τόσο τα σηκώνει στον αέρα. Αντί όμως να πετούν άδεια, προσφέρει θέσεις με μια αυθεντική χαβανέζικη εμπειρία κατά τη διάρκεια της πτήσης. Το εγχείρημα ήταν τόσο πετυχημένο, που η αεροπορική εταιρία ήδη ετοιμάζεται να το επαναλάβει.

Η ταϊβανέζικη Starlux δυσκολεύτηκε να ξεκινήσει τη λειτουργία της λόγω των περιορισμών, αλλά ήθελε να δώσει στους επιβάτες την εμπειρία Starlux με κάθε τρόπο. Η εταιρία έκανε ένα «δήθεν ταξίδι στο εξωτερικό» κάνοντας ξενάγηση πάνω από τα νησιά Pratas στη Νότια Θάλασσα της Κίνας και ετοιμάζεται να το επαναλάβει.

Από το simpleflying.com, μτφ. Ιωάννα Ραδαίου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!