Οδύσσεια για 139 μετανάστες από τη Συρία και το Αφγανιστάν

Με συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης και προσφοράς απάντησαν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας στην καταστολή που αντιμετωπίζουν οι 139 μετανάστες από το Αφγανιστάν και τη Συρία οι οποίοι βρίσκονται υπό κράτηση στο κλειστό γυμναστήριο του Λυκείου της πόλης.
Η περιπέτειά τους ξεκίνησε τα ξημερώματα της Κρήτης, όταν το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν έβαλε νερά και βρέθηκε ακυβέρνητο στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, κοντά στη νήσο Κουφονήσι. Μπροστά στον κίνδυνο για τη ζωή τους το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις συνήθεις τακτικές «απώθησης» στα διεθνή ύδατα και προσέτρεξαν σε βοήθεια, ενώ και δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία συνέδραμαν τις προσπάθειες.
Τελικά οι μετανάστες (77 άντρες, 24 γυναίκες και 38 παιδιά) μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Ιεράπετρα όπου στήθηκε προσωρινός χώρος κράτησης. Μεγάλη ήταν η προσφορά του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, της Εκκλησίας αλλά και των κοινωνικών φορέων και απλών πολιτών που προσέφεραν τρόφιμα, ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής αλλά και παιχνίδια για τα παιδιά. Κάποιοι από αυτούς παρουσίασαν προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετωπίστηκαν, ενώ μεταξύ των μεταναστριών ήταν και μία έγκυος γυναίκα αλλά και μία γυναίκα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Ο χώρος που κρατούνται φρουρείται από οπλισμένους άνδρες της Λιμενικής Αστυνομίας ενώ δεν επιτρέπεται η είσοδος στο χώρο σε πολίτες, χωρίς ειδική άδεια.
Το ζήτημα που προέχει για τις επόμενες ημέρες είναι η υποβολή αιτήσεων ασύλου, καθώς προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους στην Κρήτη η διαδικασία πρέπει να γίνει στην Αθήνα, καθώς δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί τα περιφερειακά τμήματα της νέας υπηρεσίας ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία της Ιεράπετρας επίκειται τις επόμενες ημέρες η μεταφορά των 139 μεταναστών στην Αθήνα.
Το μεσημέρι της Τετάρτης τέσσερα άτομα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Λασιθίου, καθώς υποδείχτηκαν από τους υπόλοιπους μετανάστες ως οι διακινητές και ιδιοκτήτες του πλοιαρίου. Το ιστιοφόρο μήκους 20 μέτρων ρυμουλκήθηκε μισοβυθισμένο στο Λιμάνι της Ιεράπετρας, όπου και φυλάσσεται από το Λιμενικό.

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!