Πτωχεύει την Τρίτη το Πρακτορείο Διανομής

του Μάριου Διονέλη

 

Την εικόνα της «Ελλάδας που ανακάμπτει» θα βιώσουν από πρώτο χέρι τα εκατομμύρια τουριστών που αναμένονται και φέτος στη χώρα. Το κλείσιμο του Πρακτορείου Διανομής Ξένου Τύπου θα στερήσει από τους ξένους επισκέπτες τη δυνατότητα να βρίσκουν στα stands των τουριστικών περιοχών ή ακόμα και μέσα στα ξενοδοχεία τους τις εφημερίδες τους, όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα που σέβεται το τουριστικό της προϊόν. Η αίτηση πτώχευσης του Πρακτορείου, που εκδικάζεται την Τρίτη 11 Ιουνίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην προσπάθεια προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού και ανατρέπει την εικόνα του success story που θέλει διακαώς να προβάλλει η συγκυβέρνηση στο εξωτερικό.

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα διακινούνται 4.000 τίτλοι ξένων περιοδικών και 20 τίτλοι εφημερίδων, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια τυπώνονταν και στη χώρα μας, ώστε να βρίσκονται την ίδια ημέρα της έκδοσής τους σε όλα τα σημεία διανομής. Ήδη η διανομή τους έχει σταματήσει, λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, καθώς η διοίκηση του Πρακτορείου ζήτησε από όλους τους κατά τόπους διανομείς να προχωρήσουν σε εκκαθάριση.

«Πρόκειται για πλήγμα στην τουριστική αγορά σε μια κρίσιμη περίοδο», λέει στον Δρόμο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης. «Η διάθεση του ξένου Τύπου αφορά κυρίως τον τουρισμό υψηλού εισοδήματος, απευθύνεται κυρίως σε ηλικίες τουριστών άνω των 50, που είναι και οι καλύτεροι πελάτες μας.

Παρά την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη χρήση του Ίντερνετ, οι επισκέπτες μας αναζητούν πάντα την εφημερίδα τους στο mini market του ξενοδοχείου αμέσως μετά το πρωινό τους. Ήδη έχουμε αναγκαστεί να εξηγούμε τι έχει συμβεί και μία βασική υπηρεσία που μέχρι τώρα παρείχαμε έχει εκλείψει από τα ξενοδοχεία αλλά και από τα stands των τοπικών καταστημάτων και ήδη έχουμε δεχτεί τα πρώτα παράπονα», λέει ο κ. Πελεκανάκης.

Τις επιπτώσεις επισημαίνει και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του τομέα Τουρισμού Μιχάλης Κριτσωτάκης. Σε σχετική του ερώτηση προς την Όλγα Κεφαλογιάννη τονίζει πως η πραγματικότητα (και) στον τουρισμό αποδεικνύει καθημερινά πως η Ελλάδα μικραίνει και υποβαθμίζεται διαρκώς και πως τα εκτιμώμενα εκατομμύρια τουριστών δεν θα έρχονται σε μια οργανωμένη χώρα με πλήρεις παροχές, αλλά σε μια χώρα πολιτισμικά, παραγωγικά και κοινωνικά μαραζωμένη» και ζητά από την υπουργό και την κυβέρνηση να βρουν άμεσα λύση και να απαντήσουν από πού θα ενημερώνονται τα εκτιμώμενα 20 εκατομμύρια τουριστών.

 

«Κόλπο» η πτώχευση;

Το Πρακτορείο Διανομής Ξένου Τύπου κατέθεσε την αίτηση πτώχευσης στις 13 Μαΐου αναφέροντας πως μετά το 2011 οι ισολογισμοί του έπαψαν να είναι κερδοφόροι και πως πλέον αδυνατεί να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, δεν μπορεί να καταβάλει τη μισθοδοσία των 126 υπαλλήλων και να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα. Το Πρακτορείο εμφανίζεται να χρωστά στο ΙΚΑ σχεδόν 750.000 ευρώ και επιπλέον 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε πάσης φύσεως προμηθευτές.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Πρακτορείου είναι ο Χριστόφορος Χατζόπουλος, ο οποίος έχει και τη θέση του προέδρου του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Κύριος μέτοχος του Πρακτορείου Διανομής Ξένου Τύπου είναι ο γαλλικός κολοσσός Nouvelles Messageries de la Presse Parisienne, ο οποίος εκτός από τον γαλλικό Τύπο, εδώ και χρόνια, εισάγει και διανέμει στην Ελλάδα όλα τα ξενόγλωσσα έντυπα. Μέσα στα τρία τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι του Πρακτορείου μειώθηκαν από 280 σε 126, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα πολλών μηνών του 2013 ενώ πρόσφατα έλαβαν μόνο το υποχρεωτικό από τη νομοθεσία δώρο Πάσχα. Στους διαδρόμους της εταιρίας κυκλοφορεί η πληροφορία πως η διοίκηση του Πρακτορείου έχει ήδη έρθει σε επαφές με Κύπριο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο ίδιο αντικείμενο και πως η αίτηση πτώχευσης αποσκοπεί μόνο στο να απαλλαγεί το Πρακτορείο από τα σημερινά του «βάρη» προς τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!