Μοχλός για το ξεπούλημα της ΟΣΥ η Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Μια Συλλογική Σύμβαση που ξεπερνά τα όρια του απαράδεκτου είναι αυτή που υπογράφηκε στις 27/1 και αφορά τους εργαζόμενους της ΟΣΥ Α.Ε. Σκοπός της είναι να στρέψει για άλλη μια φορά ένα μέρος εργαζομένων ενάντια σε ένα άλλο. Δεν είναι τυχαίο που αυτό επιχειρείται σε μια εταιρία δημοσίου συμφέροντος, με δημόσιο ρόλο και χαρακτήρα. Μεταξύ των όρων της, σημειώνουμε:
1. Πολιτική-συνδικαλιστική νομιμοποίηση των μνημονιακών περικοπών των νόμων 3920/2011, 4093/2012, 4046/2012, 4024/2012.
2. Με το άρθρο 19 προάγεται ο θεσμός του «εθελοντή» ελεγκτή (κεφαλοκυνηγού), στρέφοντας ένα μέρος της κοινωνίας ενάντια σε ένα άλλο. Δίνει στους «εθελοντές» ελεγκτές το 50% του προστίμου που πιστοποιούν!
3. Η εφαρμογή του 3920/2011 οδηγεί νομοτελειακά σε συρρίκνωση- υποβάθμιση του συγκοινωνιακού έργου.
4. Κάνει πράξη την εφαρμογή του διευθυντικού δικαιώματος διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις. Σημειώνεται ότι με τον Ν. 2669/1998 που ήταν σε ισχύ μέχρι να ψηφιστεί ο 3920/2011, ήταν ενσωματωμένος ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού στο άρθρο 9 για την πρώην ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ. Τώρα ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού είναι αρμοδιότητα του Δ.Σ. της εταιρίας, αποκλείοντας το σωματείο από την διαπραγμάτευσή του.
5. Γίνεται σύνδεση των εσόδων της εταιρίας με τη μισθοδοσία των εργαζομένων σε αυτή (άρθρο 19).
Συνολικά, με μοχλό την επιχειρησιακή ΣΣΕ και το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού μετατρέπεται μια εταιρία δημοσίου συμφέροντος σε κρατικού συμφέροντος. Αυτό είναι ένα ακόμα βήμα προς το ξεπούλημα των αστικών συγκοινωνιών με τους εργαζόμενους δεμένους χειροπόδαρα.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη σύμβαση που δεν πρέπει να υλοποιηθεί, πρέπει να καταργηθεί στην πράξη.

Αντώνης Σιφναίος,
μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΟΣΥ


 

 

Πολυθεσίτες μνημονιακοί συνδικαλιστές

Ένα τραγελαφικό συμβάν αναδείχτηκε με αφορμή την υπογραφείσα επιχειρησιακή ΣΣΕ στην ΟΣΥ Α.Ε. και ήρθε στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση με την οποία το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) καταγγέλλει τους απαράδεκτους όρους αυτής της ΣΣΕ.
Ο πρόεδρος του ΕΚΑ Μιχ. Λιαγούρης (ΠΑΣΚΕ), που συμβαίνει να είναι ταυτόχρονα και μέλος του Δ.Σ. του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ, ως μέλος του Δ.Σ. του συνδικάτου υπερψήφισε την πρόταση του προέδρου Λεων. Σκούλου (ΠΑΣΚΕ) για υπογραφή της σύμβασης, ενώ ως πρόεδρος του ΕΚΑ βρέθηκε στη θέση να εκδίδει ανακοίνωση καταγγελίας της ίδιας ΣΣΕ που προηγουμένως είχε υπερψηφίσει. Πώς γίνεται αυτό; Στο Δ.Σ. του συνδικάτου ΟΑΣΑ οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ (5 έδρες), ΔΑΚΕ (3 έδρες) και Πανεργατική (1 έδρα) έχουν μία παραπάνω έδρα από όλες τις άλλες παρατάξεις μαζί (ΔΑΣ 2 έδρες, Ανεξάρτητη Παρέμβαση 1 έδρα, Σύνδεσμος Οδηγών 1 έδρα, Όραμα 1 έδρα, Eργαζόμενοι ΟΣΥ 1 έδρα, Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία 1 έδρα, Αντίδραση 1 έδρα). Έτσι πέρασε η πρόταση υπέρ της νέας ΣΣΕ. Στο ΕΚΑ, όμως, οι αριθμοί μιλούν διαφορετικά (ΠΑΜΕ 9 έδρες, ΠΑΣΚΕ 5, Αυτόνομη Παρέμβαση 5, Νέα Πορεία (διασπαστικό ΔΑΚΕ) 4, ΕΜΕΙΣ 3, ΔΑΚΕ 3, Αγωνιστική Ταξική Ενότητα 2). Με πλειοψηφία όλων (πλην ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), το ΕΚΑ κάλεσε «τους εργαζόμενους να ακυρώσουν στην πράξη τους απαράδεκτους όρους αυτής της σύμβασης και να διεκδικήσουν ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες τους». Δύσκολη η θέση του Μ. Λιαγούρη…
Και να ήταν το μόνο «παράξενο»; Ο συνδικαλισμός όλο και περισσότερο αποδεικνύεται ότι πάσχει. Μόνο με τη συμμετοχή όλων των εργαζόμενων μπορούμε να τον αλλάξουμε. Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας: Άλλο πράγμα είναι μια συνδικαλιστική παράταξη να έχει υποστήριξη από ένα κόμμα, άλλο να γίνεται έρμαιο του κόμματος, να καταργούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό της και στο τέλος να απαξιώνεται ο συνδικαλισμός στο σύνολό του. Είναι καιρός να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, να το αλλάξουμε αυτό το σάπιο σκηνικό.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!