Ημερίδα για την εργασία στα διαδικτυακά ΜΜΕ, στις 29/1

Παρά τη μεγάλη εξάπλωση που έχουν γνωρίσει τα διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης και την αυτοπροβολή τους ως εναλλακτική πηγή ενημέρωσης, οι συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώνεται το όποιο δημοσιογραφικό έργο παράγουν, είναι ασφυκτικές: δεκάδες εργαζόμενοι βιώνουν τις πιο αντεργατικές συνθήκες, συνήθως ανασφάλιστοι, χωρίς ωράρια και με μισθούς-χαρτζιλίκι. Η κατάρρευση πολλών παραδοσιακών Μέσων με τις εκατοντάδες απολύσεις των τελευταίων χρόνων και τα απανωτά μνημόνια που κατήργησαν κάθε συλλογικό δικαίωμα, έχουν καταστήσει το Διαδίκτυο μοναδική διέξοδο απασχόλησης, όπου όμως επικρατεί ένα εντελώς γκρίζο τοπίο.
Οι εργαζόμενοι στα διαδικτυακά Μέσα, συνήθως, είναι αφανείς. Είναι δημοσιογράφοι που πιέζονται να αναρτήσουν πρώτοι την κάθε είδηση, νέοι που σπούδασαν και ξεκίνησαν με όνειρο να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία αλλά βρέθηκαν να αναμετρώνται με την ταχύτητα και τα κλικαρίσματα, εργαζόμενοι που καλούνται να κάνουν σχεδόν τα πάντα – γράψιμο, επεξεργασία εικόνας, φωτογραφία, τεχνική ήχου, ακόμα και διαφήμιση. Στο Διαδίκτυο οικοδομήθηκαν επιχειρήσεις που εκμεταλλευόμενες την έλλειψη οποιουδήποτε ρυθμιστικού πλαισίου έχουν εγκαθιδρύσει μια εντελώς ασύδοτη εργασιακή πραγματικότητα, όπου ανθούν όλες οι άτυπες, μαύρες και ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Αυτές τις συνθήκες επιχειρεί να διερευνήσει και να αναδείξει ημερίδα που πραγματοποιείται στις 29 Ιανουαρίου με τη συμβολή εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας. Τη διοργανώνει η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συμμετοχή εργαζομένων από τα διάφορα Μέσα που υπάρχουν στο Διαδίκτυο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!