Ήρθε η ώρα της ανατροπής!

Κοινωνική σωτηρία και ανασυγκρότηση το πρόγραμμα της επόμενης μέρας

 Της Ηρώς Διώτη*

 

Σε λίγες μέρες τελειώνει ο προεκλογικός αγώνας γι’ αυτές τις κρίσιμες τριπλές εκλογές του Μάη. Κυρίως οι περιφερειακές εκλογές και οι Ευρωεκλογές είναι αναμετρήσεις με πολύ μεγάλη πολιτική σημασία, κι αυτό για δυο κυρίως βασικούς λόγους: Ο ένας είναι ότι πρέπει να αποδοκιμαστεί και να ανατραπεί η πολιτική της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής βαρβαρότητας για να αρχίσουμε να μαζεύουμε τα συντρίμμια των πολιτικών της κυβέρνησης και των κυρίαρχων ελίτ της Ευρώπης, με στόχο την αλλαγή πλεύσης σε τοπικό και ευρωπαϊκό καταρχήν επίπεδο.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επιθυμούμε τη συνολική ανατροπή στη χώρα στις βουλευτικές εκλογές και θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα για τις πληττόμενες τάξεις που βρίσκεται στον αντίποδα των πολιτικών που εφαρμόζονται και που επιτρέπουν να πλουτίζουν οι πλούσιοι και να φτωχαίνουν κι άλλο οι φτωχοί. Αυτό το πρόγραμμα για να εφαρμοστεί χρειάζεται, εκτός όλων των άλλων, δήμους και περιφέρειες στα χέρια της Αριστεράς. Έτσι θα μπορέσει μια αριστερή κυβέρνηση να έχει στηρίγματα και βάσεις σε όλες τις βαθμίδες της Διοίκησης, και κυρίως σε αυτές που είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα των πολιτών, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Θα είναι πιο δύσκολο για μια αριστερή κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της όταν η Τοπική Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι σε μνημονιακά χέρια.

Ειδικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που έχει φτάσει να είναι η δεύτερη φτωχότερη της χώρας, η νυν περιφερειακή Διοίκηση δεν αμφισβήτησε ούτε λεπτό την κυβερνητική πολιτική ακόμα και σε πολύ κρίσιμα θέματα που αφορούσαν άμεσα τους Θεσσαλούς και τις Θεσσαλές. Δεν είχε ποτέ κανένα σχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή μας, για την τεράστια ανεργία, για τη δυσκολία πρόσβασης πολλών ανθρώπων σε βασικά κοινά αγαθά, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το ρεύμα, το φαγητό, το εισόδημα.

Παράλληλα, με την ανοχή και τη σιωπή της περιφέρειας η κυβέρνηση ενέταξε και πολλά δημόσια ακίνητα της Θεσσαλίας στο ΤΑΙΠΕΔ. Με λίγα λόγια η περιφέρεια ήταν -είτε ενεργά είτε διά της σιωπής- ιμάντας μεταβίβασης της μνημονιακής πολιτικής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εμείς, από τη μεριά μας, προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους μικρομεσαίους στη Θεσσαλία για το τι ακριβώς συμβαίνει και συζητάμε μαζί τους για το τι αυτοί απαιτούν από μια Διοίκηση. Ταυτόχρονα, έχουμε καταθέσει στην κρίση των πολιτών το πρόγραμμά μας.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει από τη μια μεριά την αντίσταση στις άνωθεν αποφάσεις και την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης (με κινητοποίηση των ίδιων των Θεσσαλών) και από την άλλη περιλαμβάνει αναδιανομή των πόρων όσο περνάει από το χέρι της Περιφέρειας μέσω του αναπροσανατολισμού των υπαρχόντων κονδυλίων προς τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, το περιβάλλον και τη στήριξη αλληλέγγυων εγχειρημάτων.

Ξεκινώντας από τη βασική αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη πάνω σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ερείπια, το πρόγραμμά μας βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

• Την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

• Το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

• Την πρόταση για την αιρετή περιφέρεια.

Βασικοί άξονες της κοινωνικής πολιτικής είναι η εξασφάλιση δημόσιων θεμελιωδών αγαθών και δικαιωμάτων: Νερό, ενέργεια, κατοικία, Παιδεία, Υγεία, οδική ασφάλεια.

Βασικός στόχος και κριτήριο του Περιφερειακού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είναι η δημιουργία βιώσιμων θέσεων δημιουργικής εργασίας, μέσα από το σχεδιασμό του Περιφερειακού Παραγωγικού Συστήματος που βασίζεται στη διασύνδεση τομέων και κλάδων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των περιοχών (πόλεις, αγροτικές, ορεινές, παράλιες, νησιωτικές κ.λπ.).

Τέλος, για τη λειτουργία της περιφέρειας, ως επί της ουσίας περιφερειακής κυβέρνησης, ανεξαρτήτως των τυπικών αρμοδιοτήτων της, θεμέλιο θα είναι η δημοκρατική λειτουργία και ο συμμετοχικός σχεδιασμός.

Αυτά όλα αρκετά αναλυτικά τα έχουμε θέσει υπ’ όψιν της κοινωνίας της Θεσσαλίας και πιστεύουμε πως πραγματικά ήρθε η ώρα της ανατροπής!

 

* Η Ηρώ Διώτη είναι υποψήφια περιφερειάρχης με το Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία της ευημερίας, της αλληλεγγύης, της οικολογίας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!