Το υπουργείο Μεταφορών και η Ελληνική Αστυνομία σύμμαχοι των πολυεθνικών που λυμαίνονται τα διόδια των εθνικών δρόμων. Του Νίκου Νούλα.

Κατάπληξη και οργή έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Βορειανατολικής Αττικής η προσπάθεια του υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων να βοηθήσει την εταιρία Νέα Οδός Α.Ε. να εισπράττει διόδια από όσους αρνούνται να πληρώσουν.

Αυτό το έκανε στέλνοντας έγγραφο στο αρχηγείο της αστυνομίας ζητώντας η αστυνομία να παρεμβαίνει όταν οδηγοί αρνούνται να καταβάλουν το τέλος των διοδίων. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια της εταιρίας να περιορίσει την ζημιά της αφού το κίνημα πολιτών «δεν πληρώνω διόδια» συνεχώς διευρύνεται. Γιατί όμως το υπουργείο να εμπλακεί σε μια τέτοια υπόθεση, παίρνοντας ανοιχτά το μέρος της εταιρίας;
Η απάντηση είναι εύκολη αν αναλογιστούμε ότι ο Γενικός Γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Έργων, κ. Σέργιος Λαμπρόπουλος είχε διατελέσει τεχνικός σύμβουλος και διευθυντής στη Νέα Οδός  Α.Ε.

Διευρύνεται συνεχώς το κίνημα «δεν πληρώνω διόδια»
Η Νέα Οδός  Α.Ε., αλλά και οι υπόλοιπες πολυεθνικές κοινοπραξίες, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε αρκετά δύσκολη θέση λόγω του κινήματος των πολιτών. Πάρα πολλοί πολίτες καθημερινά διέρχονται χωρίς να πληρώνουν διόδια.
Καθημερινά τα μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού κατά των διοδίων δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα από κόσμο που ζητάει πληροφορίες ενώ υπάρχουν ήδη αγωνιστικές αποφάσεις επαγγελματικών φορέων όπως του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ενώ πρόσφατα πήρε σχετική απόφαση και το Σωματείο Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δ.Χ. Ν. Θεσσαλονίκης.

Μηνύσεις εναντίων των πολιτών
Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στις πολυεθνικές κοινοπραξίες που λυμαίνονται τις εθνικές οδούς. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν φαίνονται ικανοί να εισπράξουν τα χρήματα από τη μη καταβολή διοδίων. Και αυτό διότι, αν η αστική διαφορά μεταξύ πολυεθνικής και πολίτη οδηγηθεί στα δικαστήρια, δεν είναι καθόλου δεδομένο για το ποιος θα δικαιωθεί. Και φυσικά, η δικαίωση ενός πολίτη με το σκεπτικό ότι τα διόδια είναι παράνομα, θα δημιουργήσει δεδικασμένο υπέρ όλων των οδηγών. Έτσι, οι πολυεθνικές έχουν δώσει εντολές στους εργαζόμενους να καθυστερούν τους οδηγούς μη ανοίγοντας την μπάρα ακόμα και να τους εκφοβίζουν με ψέματα.
Επίσης, το τελευταίο διάστημα η Νέα Οδός  Α.Ε., παραχωρησιούχος της εθνικής οδού στο τμήμα Αθήνα – Μαλλιακός, άσκησε μηνύσεις εναντίον έντεκα μελών της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων και κατοίκων Β.Α. Αττικής με τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμισης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Υπουργείο Μεταφορών και ΕΛ.ΑΣ. στο πλευρό των πολυεθνικών
Από ότι φαίνεται το κίνημα «δεν πληρώνω» έχει προβληματίζει σοβαρά και την κυβέρνηση. Πριν από λίγο καιρό εξέτασαν το ενδεχόμενο να μετατραπεί η μη καταβολή των διοδίων σε φορολογική παράβαση. Τις τελευταίες μέρες, σε κοινή σύσκεψη των υπουργείων Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας εξετάστηκε το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν αστυνομικοί στα διόδια για να καταγράφουν τα στοιχεία των οδηγών οι οποίοι αρνούνται να πληρώσουν διόδια και στη συνέχεια να τα παραδίδουν στην κοινοπραξία. Μάλιστα, έχει έρθει στο φως επιστολή του υπουργείου Υποδομών προς την ΕΛ.ΑΣ (9-4-2010) από την οποία ζητείται «να καταγράφεται το γεγονός και τα στοιχεία του χρήστη και του εισπράκτορα των διοδίων», να εφαρμόζονται «διαδικασίες καταγραφής των εκκρεμουσών συναλλαγών δηλαδή των αρνούμενων να καταβάλλουν το αντίτιμο του διοδίου τέλους, προκειμένου τούτο να καταβληθεί εκ των υστέρων ή να αναζητηθεί από τον Παραχωρησιούχο». Έτσι, «τα αστυνομικά όργανα, κατάλληλα ενημερωμένα και καθοδηγημένα, μπορούν να επιτελέσουν ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης εντός των ορίων των έργων παραχώρησης»! Δηλαδή το υπουργείο Μεταφορών καλεί την Αστυνομία να παρανομήσει ανοιχτά για να βοηθηθούν οι εταιρίες. Σε συνέχεια της παραπάνω οδηγίας, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ζητά (10-6-2010) από τα αστυνομικά όργανα «να ανταποκρίνονται άμεσα στις περιπτώσεις που οι οδηγοί αρνούνται να πληρώσουν», «να γίνεται αυστηρός έλεγχος και να εφαρμόζεται πιστά η ισχύουσα νομοθεσία σε περίπτωση που ο χρήστης επιμένει να χρησιμοποιήσει την οδό χωρίς καταβολή διοδίων», «να γίνεται καταγραφή των στοιχείων του χρήστη και εν συνεχεία επίσημη γνωστοποίησή τους στην αντίστοιχη Παραχωρησιούχο Εταιρία»! Με λίγα λόγια το αρχηγείο της αστυνομίας ανταποκρίνεται στην οδηγία του Υπουργείου Μεταφορών χωρίς να αναρωτηθεί καν για την νομιμότητας της. Και μάλιστα στο έγγραφο συμπληρώνει: «Η τυχόν προσαγωγή των υπαλλήλων των διοδίων ύστερα από καταγγελίες χρηστών να εξετάζεται με την δέουσα προσοχή». Λες και αυτό είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας και όχι των δικαστικών αρχών. Μάλιστα πριν από μερικές μέρες αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εφαρμόσουν τις παράνομες οδηγίες του αρχηγείου και του υπουργείου στα διόδια των Αφιδνών αλλά μπροστά στις οργισμένες διαμαρτυρίες των κατοίκων αναγκάστηκαν να αποσυρθούν.

Να σταματήσει η κυβερνητική στήριξη στο σεριφάτο των διοδίων
Το Πανελλαδικό Συντονιστικό κατά των διοδίων, οι επιτροπές Ακρίβεια-Στοπ και η Συντονιστική Επιτροπή φορέων και κατοίκων Β.Α. Αττικής καλούν την κυβέρνηση να πάψει να παρανομεί, καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική διάταξη στον ΚΟΚ και η Αστυνομία δεν μπορεί να εμπλακεί σε μια αστική διαφορά μιας και η μη πληρωμή δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα και ούτε έχει τη δικαιοδοσία να παραδίδει προσωπικά στοιχεία σε άλλο ιδιώτη, πράξη που είναι παράνομη. Ήδη η Συντονιστική Επιτροπή φορέων και κατοίκων Β.Α. Αττικής έχει στείλει εξώδικα στον προϊστάμενο της ΕΥΔΕ/ΛΔΕΠ, κ Κόκλα, που ήταν ο συντάκτης της κατάπτυστης νομικά οδηγίας του υπουργείου Μεταφορών, στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και στον Διοικητή του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, ζητώντας τους να αποσύρουν τις συγκεκριμένες οδηγίες και να μην παραβούν τον νόμο αλλιώς θα κινηθούν νομικά για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους.

* Ο Νίκος Νούλας είναι μέλος των επιτροπών Ακρίβεια –Stop και του Πανελλαδικού Συντονιστικού κατά των διοδίων.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!