Δεκάδες ξένες αντιπροσωπείες δήλωσαν την αλληλεγγύη τους και ανέδειξαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας

Το ενδιαφέρον με το οποίο συμμετείχαν στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεκάδες ξένες αντιπροσωπείες, που κατάφεραν να έρθουν στην Αθήνα παρά την καθυστερημένη αποστολή της σχετικής πρόσκλησης, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της αγωνίας αλλά και της ελπίδας με την οποία παρακολουθούν οι λαοί και τα κινήματα τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σημαντική παρουσία της ευρωπαϊκής Αριστεράς
Ανάμεσα σε όσους παραβρέθηκαν στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναφέρουμε την ευρεία αντιπροσωπεία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Πιερ Λοράν (από το γαλλικό Μέτωπο της Αριστεράς) και τις αντιπροέδρους Μαρίσα Ματίας (από το πορτογαλικό Μπλόκο) και Μαϊτέ Μόλα (από την ισπανική Ενωμένη Αριστερά), καθώς και εκπροσώπους πολλών κομμάτων-μελών του ΚΕΑ.
Ο Πιέρ Λοράν, στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Συνεδρίου την Τετάρτη, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της κρίσης, αλλά ο σεισμός έχει μεταδοθεί παντού», και δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως «ζόμπι». Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, που επίσης μίλησε στην έναρξη του Συνεδρίου, είπε χαρακτηριστικά: «Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη και την ανθρωπότητα. Σε αυτό το περιβάλλον, Ελλάδα και Κύπρος είναι σε κοινό αγώνα».
Στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν αντιπροσωπείες και άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων, όπως το ιρλανδικό Σιν Φέιν, το Sortu (Bασκική Πατριωτική Αριστερά), το νορβηγικό Κόκκινο Κόμμα, κόμματα της Αριστεράς από βαλκανικές χώρες (Σλοβενία, Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη), το Αριστερό Κόμμα της Σουηδίας κ.ά. Αρκετά από αυτά συμμετείχαν για πρώτη φορά ως επίσημοι προσκεκλημένοι του ΣΥΡΙΖΑ, που σηματοδότησε έτσι μια διεύρυνση των διεθνών του σχέσεων.

Η ευχή και η ελπίδα του διεθνούς κινήματος: «Ενωθείτε!»
Οι αντιπροσωπείες εκτός Ευρώπης ήταν πιο περιορισμένες, αφού λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων αρκετά κόμματα δεν πρόλαβαν καν να εξασφαλίσουν θεωρήσεις εισόδου στην Ελλάδα… Παρ’ όλα αυτά, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι σημαντικών κομμάτων και κινημάτων, μεταξύ των οποίων παλαιστινιακές οργανώσεις με επικεφαλής την PLO, το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο των Φιλιπίνων, η Καμπάνια για Ειρήνη και Δημοκρατία από τις ΗΠΑ, το ινστιτούτο SEARCH από την Αυστραλία κ.ά. Όλοι ήταν ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στη χώρα μας και για τους αγώνες του ελληνικού λαού, και σε κάθε ευκαιρία αναφέρονταν στη σημασία μιας μεγάλης αλλαγής στην Ελλάδα για την πάλη των λαών σε όλο τον κόσμο.
Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του και ο Χάμα Χαμαμί, επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας, που απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε: «Ήρθα για να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες και να συζητήσουμε τον συντονισμό των δράσεών μας σε επίπεδο χωρών της Μεσογείου. Το θέμα του ενιαίου μετώπου που θα ενώσει τους εργαζόμενους και τις υποτελείς τάξεις τίθεται σε πολλές χώρες. Καλούμε τις λαϊκές δυνάμεις να ενωθούν για να ανατρέψουν τους αντιδραστικούς». Χαρακτηριστική ήταν η έκκληση με την οποία ολοκλήρωσε την ομιλία του το Σάββατο, απηχώντας τα αισθήματα όλων των διεθνών αντιπροσωπειών: «Ενωθείτε, ενωθείτε, ενωθείτε!»

Δεκάδες μηνύματα από παντού
Πολλά κόμματα και κινήματα που δεν κατάφεραν να παρευρεθούν με αντιπροσωπείες, έστειλαν μηνύματα θερμής αλληλεγγύης στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) στο μήνυμά του τονίζει: «Ευχόμαστε να πετύχετε την ενδυνάμωση των αγωνιστικών σχέσεων ανάμεσα στις δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα και να βάλετε τέλος στην ανθρωπιστική, κοινωνική και εθνική κρίση στη χώρα σας, η οποία δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης, του νεοφιλελευθερισμού και της Νέας Τάξης σε βάρος του φίλου μας ελληνικού λαού».
Από τη Λατινική Αμερική μεταξύ άλλων μηνύματα έστειλαν ο αντιπρόεδρος της Αργεντινής Αμάντο Μπουντού και ο συντονιστής του Φόρουμ του Σάο Πάολο Βάλτερ Πομάρ. Πολλά ακόμη μηνύματα έφτασαν από προσωπικότητες της Αριστεράς, όπως του Βόιτσεκ Φίλιπ, προέδρου του Κ.Κ. Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία), του Τόνι Μπεν (Βρετανία), της Λουτσιάνα Καστελίνα (Ιταλία) κ.ά. Μηνύματα έστειλαν δεκάδες κόμματα από ένα ευρύ πολιτικό και γεωγραφικό φάσμα, που αναδεικνύει το διεθνές κύρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους ο Δημοκρατικός Δρόμος (Μαρόκο), το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (Ιορδανία), το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (Κουρδιστάν), ο Δημοκρατικός Εναλλακτικός Πόλος (Κολομβία), το Κ.Κ. Βραζιλίας, το Κ.Κ. Πακιστάν και το Κ.Κ. Νεπάλ – Μαοϊκό.

Ε.Φ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!