Μηνύματα υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωπαϊκή ήπειρο

 

Όσο πλησιάζει η μέρα διεξαγωγής των ελληνικών εκλογών, εκατομμύρια απλών ανθρώπων έχουν το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα, και πληθαίνουν τα μηνύματα διεθνούς αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό και υποστήριξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ευρώπη ένα ευρύ φάσμα προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων εκφράζει την ελπίδα ότι μια νίκη του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει την απαρχή μιας διαφορετικής πορείας στο Νότο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παραθέτουμε ορισμένα από τα δεκάδες μηνύματα ευρωβουλευτών που εκφράζουν αυτό το ρεύμα αλληλεγγύης.

 

Πάμπλο Ιγκλέσιας

Ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Podemos

Το μήνυμά μου προς τον ελληνικό λαό είναι αρκετά σαφές. Νομίζω ότι υπάρχουν δύο επιλογές στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, δύο υποψήφιοι: Ο υποψήφιος που ονομάζεται Άνγκελα Μέρκελ και αντιπροσωπεύεται από κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, και ο Έλληνας υποψήφιος – το όνομά του είναι Αλέξης Τσίπρας. Είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες θα επιλέξουν έναν Έλληνα νέο πρωθυπουργό για τη χώρα. Στο Νότο της Ευρώπης χρειαζόμαστε πρωθυπουργούς που θα υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία!

 

Γκάμπι Τσίμερ

Επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς στην Ευρωβουλή

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία και μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, επειδή είναι η πρώτη φορά που έχουμε τη δυνατότητα να υπάρξει μια εναλλακτική λύση, μια άλλη πολιτική στην Ευρώπη. Ειδικά για τον ελληνικό λαό, είναι σημαντικό ότι έτσι θα αποκτήσει και πάλι την αξιοπρέπειά του, την εθνική του κυριαρχία και το μέλλον του. Εμείς ως Αριστερά θα τον υποστηρίξουμε.

 

Χοζού Χουαρίστι

Ευρωβουλευτής της βασκικής Πατριωτικής Αριστεράς

Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι και ευρωπαϊκές εκλογές. Κατά τη γνώμη μου, ήρθε η ώρα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ήρθε η ώρα του λαού, ήρθε η ώρα να παλέψουμε εναντίον της λιτότητας – και γι’ αυτό στηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ!

 

Μαρίνα Αλμπιόλ Γκούθμαν

Ευρωβουλευτίνα της ισπανικής Αριστεράς

Απέναντι στο φόβο και στον εκβιασμό, στην ανεργία και στη φτώχεια, απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, έχουμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αναμφίβολα μια νίκη για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην Ελλάδα, αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι τόσο νευρικοί. Επειδή γνωρίζουν ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη!

 

Κατερίνα Κονέτσνα

Ευρωβουλευτίνα του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία)

Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να ανατρέψουμε την πολιτική της λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, κι εσείς από την Ελλάδα μπορείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ να δείξετε σε όλη την Ευρώπη ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή. Ζούμε μια τεράστια αλλαγή, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά για την ευρωπαϊκή Αριστερά.

 

Μαλίν Μπγιορκ

Ευρωβουλευτίνα του σουηδικού Αριστερού Κόμματος

Για τη σουηδική Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μεγάλη ελπίδα όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αμφισβητήσουμε τα νεοφιλελεύθερα δόγματα που έχουν αποτύχει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τώρα είναι η ώρα για τους Έλληνες να επιλέξουν αλληλεγγύη, ευημερία και αλλαγή – και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή η επιλογή. Είμαστε όλοι μαζί σας!

 

Μαρτίνα Μίχελς

Ευρωβουλευτίνα της γερμανικής Αριστεράς

Στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα μπορεί να υψώσει ανάστημα κόντρα στην αδικία και την κοινωνική αποδόμηση. Η κυρία Μέρκελ και οι οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν να υπαγορεύουν τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αυτή καθαυτή η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να αλλάξει. Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε όλοι μαζί αυτή την πολιτική, και να υποχρεώσουμε και άλλους να ακολουθήσουν μια διαφορετική πορεία.

 

Τάκης Χατζηγεωργίου

Ευρωβουλευτής του κυπριακού ΑΚΕΛ

Είναι μια δύσκολη στιγμή για τον ελληνικό λαό, γιατί τον βασανίζουν πολύ μεταξύ του φόβου και της ελπίδας. Υποστηρίζω ανεπιφύλακτα οι δυνάμεις της Αριστεράς να βρουν τη δύναμη να πάρουν την εξουσία. Και, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τις προβλέψεις είναι στο προβάδισμα, να ευχηθούμε να πάρει την αυτοδυναμία για να συγκρουστεί με τις δυνάμεις και τις πολιτικές εκείνες που έφεραν αυτή την πτώση στο βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού και όχι μόνο. Να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πίστη, την αισιοδοξία, την αγωνιστικότητα των λαών της Ευρώπης!

 

Μπάρμπαρα Σπινέλι

Ευρωβουλευτίνα της ιταλικής λίστας «Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα»

Υπάρχει μια ευρεία συμμαχία συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να διατηρήσουν την Ευρώπη όπως είναι σήμερα, όμως αυτή η Ευρώπη οδεύει προς την καταστροφή. Οι συντηρητικοί λένε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο εάν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές. Πιστεύω το αντίθετο: η Ευρώπη έχει μια ευκαιρία να επιβιώσει ως ένωση αλληλεγγύης με κοινό νόμισμα εάν το σχέδιο του Τσίπρα έχει την ευκαιρία να νικήσει.

 

Κορνίλια Ερνστ

Ευρωβουλευτίνα της γερμανικής Αριστεράς

Τώρα έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα, αντί μόνο να μιλάμε και να λέμε «ναι, έχουμε μια άλλη πρόταση». Μπορούμε να το κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλοι να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Εμείς ως γερμανική Αριστερά θέλουμε αυτή την επιτυχία, επειδή είναι απαραίτητη και για τη χώρα μας.

 

Μαρίζα Ματίας

Ευρωβουλευτίνα του πορτογαλικού Μπλόκο της Αριστεράς

Όλες οι ελπίδες μας συγκεντρώνονται στην Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκοί λαοί θέλουν η δημοκρατία να κερδίσει τη μάχη ενάντια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, και γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ευρώπη. Άρα δεν πρόκειται απλώς για μια εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα. Αφορά όλες τις χώρες του Νότου και ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!