Σε αμφισβήτηση και το εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων

 

Η περίοδος των δύο πρώτων μνημονίων, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια βίαιης και καθολικής υλοποίησης ενός φιλοεργολαβικού μοντέλου, με προμετωπίδα τις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και αντικείμενο φαραωνικά εργοστάσια επεξεργασίας (εγγυημένων ποσοτήτων) σύμμεικτων αποβλήτων. Το μοντέλο αυτό διανθίστηκε από τις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς της διαχείρισης και την εκτόξευση του κόστους διαχείρισης, που το επωμίζονται οι πολίτες.

Ένα πολύμορφο κίνημα, πανελλαδικά, αμφισβήτησε και αποδόμησε πολιτικά και τεχνικά αυτό το μοντέλο. Αντιπαρέθεσε το εναλλακτικό μοντέλο της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών, οδήγησε σε πάγωμα των διαγωνισμών ΣΔΙΤ, συνέβαλε στον ριζικό αναπροσανατολισμό του εθνικού σχεδιασμού, έκανε θέμα προτεραιότητας τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των δήμων και δημιούργησε προϋποθέσεις για μια ριζική στροφή, σε όφελος της ίδιας της κοινωνίας.

Τώρα, με το τρίτο μνημόνιο, όλα αυτά τίθενται σε αμφισβήτηση. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), ο τυφώνας των ιδιωτικοποιήσεων θα ξαναφέρει στο προσκήνιο τα έργα ΣΔΙΤ, η δε συνέχιση της οικονομικής ασφυξίας των δήμων θα βάλει σε μεγάλη δοκιμασία την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης. Σε όλους τους τομείς της δημόσιας σφαίρας γενικότερα, οι επιπτώσεις προβλέπονται καταλυτικές. Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ τονίζει την ανάγκη για νέες συνθετικές δράσεις στο χώρο των κινημάτων. Στο Δεκαήμερο Αντίστασης (24/7-2/8/2015) στις Σκουριές, θα ενώσει τις δυνάμεις της με άλλες συλλογικότητες, ώστε να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη «ολική επαναφορά» και να πάρουν οι πολίτες το «όχι» στα δικά τους χέρια.

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!