του Γιώργου Κυριακού

H διατεταγμένη από τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη, συνεχίζεται. Κινήσεις όπως οι διαμαρτυρίες των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, οι καταγγελίες των Ομοσπονδιών της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, η παρέμβαση του Αμερικανού γερουσιαστή Μενέντεζ και άλλες, αποτελούν πιέσεις ισχνές προς τα διεθνή όργανα που καθορίζουν τις εξελίξεις. Ο χρόνος γέρνει προς την πλευρά η οποία ενισχύεται διεθνώς μέσω διεργασιών που προοιωνίζουν σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ πλέον ανοιχτά υποστηρίζουν τη Σερβία, και το ΝΑΤΟ ανέθεσε στην Τουρκία να ηγείται των δυνάμεων της KFOR στη γραμμή αντιπαράταξης.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, ως το απόλυτο εργαλείο της πολιτικής των ΗΠΑ και της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια, αυτοπροτείνεται για διαμεσολαβητής (παραδίδοντας μάλιστα και σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας για την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων). Έτσι ο Ράμα ενισχύει τη θέση του, παίζοντας στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα από ευνοϊκή θέση το ρόλο του προστάτη της σερβικής μειονότητας – η οποία έχει εχθρικές σχέσεις με τους Αλβανούς του Κοσόβου. Και καταφέρνει, αποσπώντας την έξωθεν καλή μαρτυρία(…),να χρησιμοποιεί την ίδια στιγμή τους μηχανισμούς του αλβανικού κράτους προκειμένου να επιφέρει πλήγματα στην εθνική ελληνική μειονότητα της ίδιας της χώρας του.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον πανηγυρικό που είχε εκφωνήσει στη Χιμάρα δίπλα στον Μπελέρη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βόρεια Ήπειρο, ανέφερε ότι «η Ελλάδα σκεπάζει τη Μειονότητα». Αυτό που στ’ αλήθεια συμβαίνει, όμως, είναι ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική χάνει χρόνο εις βάρος της ελληνικής μειονότητας. Διότι βαυκαλίζεται να πιστεύει ότι οι ρητορικές πιέσεις και η «θετική ατζέντα» των πολιτιστικών/εμπορικών ανταλλαγών θα κατευνάσουν τον επίδοξο Βαλκανιάρχη, με απώτερο στόχο τη συστράτευση των Δυτικών Βαλκανίων στο ουκρανικό μέτωπο. Αυτή είναι η ατζέντα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, στην οποία η Τουρκία προς το παρόν δεν φέρει εμπόδια. Μήπως θα έπρεπε η Ελλάδα να ζητήσει να εφαρμοστεί και στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας το ευφυές σχέδιο του κ. Ράμα για τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου;

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!